Milieu en duurzaamheid

Houtverbranding : voor sommigen staat het voor eeuwenoude tradities en gezelligheid, voor anderen is het een bron van stank en luchtwegklachten. Maar hoe zit het nu juist met de bijdrage ervan aan onze luchtkwaliteit ?

`De grootste Vlaamse bron van fijn stof

In Vlaanderen is houtverbranding met voorsprong de belangrijkste bron van fijn stof. Het verbranden van hout in kachels en open haarden zorgt voor maar liefst 43 procent van de Vlaamse PM2.5-uitstoot (PM2,5 = stofdeeltjes kleiner dan 2,5 micrometer). Da’s een pak meer dan de 14 procent fijn stof van verkeer. Als we kijken naar de kankerverwekkende PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) is houtverbranding zelfs verantwoordelijk voor 79 procent van de Vlaamse uitstoot.

Veel meer luchtvervuiling dan van verkeer

Kachels stoten in verhouding veel meer fijn stof uit dan de huidige auto’s. Een avond een doorsnee houtkachel aansteken zorgt al snel voor 50 gram fijn stof, da’s evenveel als met een gemiddelde auto naar Moskou rijden. De huidige uitstootnormen zijn ook veel strenger voor wagens dan voor houtkachels. De ‘strenge normen’ waar kachelverkopers tegenwoordig mee uitpakken, bieden dus ook geen garantie op zuivere lucht. Zo mag een moderne stukhoutkachel volgens de nieuwe normen nog steeds 5 gram fijn stof per kilogram hout uitstoten. Pelletkachels blijken wel minder te vervuilen dan stukhoutkachels, maar ook die toestellen stoten nog behoorlijk wat fijn stof uit.

Doe je longen en die van je buren een plezier en vermijd het verbranden van hout in vuurkorven of open haarden.

Stook zo weinig mogelijk en zeker niet bij smog en windstil of mistig weer

Nu meer en meer huizen goed geïsoleerd zijn en uitgerust zijn met actieve ventilatiesystemen neemt in Vlaanderen het aantal klachten over houtrook toe. Via de actieve ventilatie komt er buitenlucht en dus ook de eventuele rook afkomstig van houtkachels in de buurt in huis. In de praktijk zijn zo’n hinderconflicten door gebrek aan regelgeving vaak moeilijk op te lossen. In sommige gevallen kan een beter gebruik en onderhoud van de kachel of het verhogen van de schouw soms wat helpen, maar lang niet altijd. Wettelijk gezien mag je wel enkel droog en onbehandeld hout stoken. Verder vermijd je best houtverbranding wanneer er al veel luchtvervuiling is of wanneer de uitstoot slecht verdund wordt. Laat de kachel dus zeker uit bij windstil of mistig weer. Ook het smoren van een kachel (de luchttoevoer ervan verminderen) is uit den boze : daarbij neemt de uitstoot en de hinder nog toe.

Hou het voor iedereen gezellig zonder vuurkorven en -schalen

Hout verbranden in vuurkorven en -schalen of in open haarden is nog slechter dan in kachels. Daarbij is immers de verbrandingstemperatuur nog lager, waardoor de verbranding minder volledig is en er meer vervuiling ontstaat. Doe je longen en die van je buren dus een plezier en vermijd dit zo veel mogelijk. En als je het toch niet kan laten, gebruik dan zeker droog en onbehandeld hout.

Foto’s © Gazet van Hove.