door Redactie Politiek ’t Pallieterke .

De nieuwjaarsrecepties van de politieke partijen maken al een tijd deel uit van hun communicatiestrategie. Dat is in 2023, het eerste jaar sinds lang zonder coronarestricties, niet anders. Na de eerste ronde feestjes vorig weekend kregen N-VA en Vlaams Belang goede punten. N-VA profileerde zich als Vlaams beleidspartij bij uitstek. Vlaams Belang verankert zich als verjongend alternatief. Cd&v lijkt weer op de sukkel.

Laten we beginnen met de Vlaamse christendemocraten. Eind 2022 zat de mot in de partij ondanks de ‘Sturm und Drang’-aanpak van nieuwbakken voorzitter Sammy Mahdi. De peilingen zijn slecht. Binnen de Vlaamse regering is het vertrouwen tussen cd&v en N-VA weg na de crisis die Sammy Mahdi in de aanloop naar de septemberverklaring heeft veroorzaakt. Ondertussen staan de partijen in het stikstofdossier nog altijd lijnrecht tegenover elkaar.

Naar aanleiding van het drugsgeweld in Antwerpen sloeg minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden opnieuw een mal figuur. Het idee om het probleem via de aanstelling van een drugscommissaris op te lossen overtuigt niemand. Integendeel, Gazet van Antwerpen ging in een commentaarstuk frontaal in tegen de minister. Die dan weer op Twitter kribbig reageerde en de pers met de vinger wees.

Cd&v moet zich dringend herpakken, dacht Sammy Mahdi. Een nieuwjaarsreceptie was de ideale manier. Of moest het zijn. Het krijgt aandacht in de media en geeft de indruk dat de partij met goede voornemens en ambitieus aan een nieuw jaar wil beginnen. Al hebben ze dat bij de christendemocraten blijkbaar niet goed begrepen. Om te beginnen was er de locatie van het feest : de site van Tour & Taxis in Brussel, bekend bij veel Vlamingen die er gaan werken (en niet enkel de ambtenaren die vlakbij gevestigd zijn). De keuze is geen toeval, want de partij verhuist weldra van de uitgeleefde gebouwen in de Wetstraat naar Tour & Taxis. Goed gevonden ? Misschien wel voor een partij die zich wil profileren als hippe stadspartij. Niet voor cd&v die in de aanloop naar 2024 een laatste keer wil proberen een pandoering te vermijden door een landelijk en ouder publiek aan te spreken. Die zullen de weg naar Brussel niet hebben gevonden. De focus op de 60-plussers is duidelijk een zwaktebod. En wie van de federale excellenties van cd&v gaat eigenlijk nog de boer op in het diepe Vlaanderen ?  Neen, Mahdi overtuigde niet.

Mahdi overtuigde niet

Het dogmatisme van de groenen is een cadeau voor Bart De Wever en co

Kandidaat minister-presidenten op overschot

Dan is het anders bij de N-VA. Die partij kon opnieuw haar klassieke dansfeest houden, maar belangrijker : de partij van Bart De Wever zet zich in de markt als de onvermijdbare beleidspartij. Ze weet goed genoeg dat er op Vlaams niveau zo goed als nul procent kans is dat er een coalitie tegen de N-VA wordt gevormd, tenminste als die de drempel van de 20 procent haalt. Een luxepositie in die zin dat de partij genoeg eten en drinken geeft aan de media om te speculeren over wie er straks de nieuwe minister-president wordt. Dat heeft ook als voordeel dat men geen of minder moeilijke vragen moet beantwoorden over het zwakke parcours van huidige minister-president Jan Jambon.

MP Jan Jambon niet zo sterk

Focus 2024 met blijkbaar Zuhal Demir in polepositie. Daarnaast komt het de N-VA ook goed uit dat de pers aandacht besteedt aan mogelijke andere kandidaten. Matthias Diependaele bijvoorbeeld, zoals in deze rubriek al eens werd aangeraakt. En de media maakten zich de voorbije dagen vrolijk over een al dan niet beschonken optreden van minister van Onderwijs Ben Weyts in het Vlaams Parlement eind 2022. Blijkbaar is dat reden genoeg om hem af te schrijven als toekomstige baas aan het Brusselse Martelaarsplein. Bon, het is eens iets anders dan pakweg een gênant saunabezoek, maar dat Weyts in de rangorde van de partij gezakt is, zal eerder te maken hebben met zijn weinig indrukwekkende parcours inzake de hervorming van het onderwijs.

minister Weyts : had hij teveel gedronken ?

En daarmee zitten we meteen bij de inhoudelijke kant van de zaak. Hier had de N-VA ook de wind mee. De nieuwjaarsreceptie vond plaats een aantal dagen na de deal tussen de federale regering en Engie over de verlenging van de kerncentrales. Een akkoord dat blijkbaar een non-akkoord is. En de situatie werd er voor Vivaldi niet gemakkelijker op toen minister van Energie Tinne Van der Straeten in Het Laatste Nieuws op een arrogante manier de deal verdedigde en een reeks halve waarheden debiteerde. Het dogmatisme van de groenen is een cadeau voor Bart De Wever en co. En het leidde ook de aandacht af van de romance tussen de N-VA en Vooruit.

Zuhal Demir, de nieuwe MP ?

Het Vlaams Belang profileert zich als de partij van de degelijkheid en de verjonging

De partij van de verjonging

Zij het slechts deels, want Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken liet tijdens zijn nieuwjaarspeech niet na te chargeren tegen de N-VA en de obsessie van Bart De Wever om een deal te sluiten met eerst Conner Rousseau om daarna ook met de PS in zee te gaan op federaal vlak. En dat hoogstwaarschijnlijk ook wanneer men Vlaams met de N-VA een meerderheid aan zetels heeft.

Van Grieken blijft op die nagel kloppen. Daarnaast is het duidelijk dat het Vlaams Belang geen schade meer ondervindt van het geflirt van een aantal (vroegere) verkozenen met het Rusland van Poetin. Het Vlaams Belang beschouwt zich als een trouwe partner van de westerse alliantie. Het is een houding die ook de Franse zusterpartij Rassemblement National aanneemt.

voorzitter Tom Van Grieken

Wat tijdens de nieuwjaarsreceptie en de beelden op de tv-journaals opviel, was de grote groep jonge militanten. Tom Van Grieken had zichzelf natuurlijk goed gepositioneerd toen hij op de VRT en VTM kwam. Op de achtergrond stonden een aantal twintigers en dertigers te keuvelen. Een aantal strak in het pak. Het Vlaams Belang profileert zich op die manier als de partij van de degelijkheid en de verjonging. Het hielp al tijdens de campagne van 2019. Het zal in 2024 niet anders zijn. Het is trouwens een sociologisch onderzoek waard. Een jarenlange linkse indoctrinatie in het onderwijs heeft er inderdaad voor gezorgd dat een deel van de jeugd zich weet aangetrokken door links-radicale partijen van zodra ze mogen stemmen. Maar evenzeer is er op de scholen nog altijd een belangrijke populatie die zich aangetrokken voelt door nationalisme en conservatieve waarden. Zowel de N-VA als het Vlaams Belang proberen die te capteren. De partij van Tom Van Grieken lijkt daar voorlopig het best in te slagen.

foto’s (c) Gazet van Hove.