door Anton Schelfaut in ’t Pallieterke .

In het derde kwartaal van 2022 heeft België het grootste begrotingstekort van de hele eurozone laten optekenen. Uit voorlopige cijfers die het Europese statistiekbureau Eurostat maandag publiceerde, blijkt dat het Belgische begrotingstekort 5,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedroeg. Bovendien kost de hogere rente op Belgisch staatspapier de federale staat 10 miljard euro extra.

In het derde kwartaal van 2022 was België de slechtste leerling van de Europese klas. Het begrotingstekort liep op tot 5,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp), terwijl het gemiddelde in de eurozone ‘slechts’ 3,3 procent bedroeg. Dat is ook N-VA-Kamerlid Sander Loones niet ontgaan. Hij deelde de conclusie van Eurostat op Twitter.

Sander Loones

De steunmaatregelen die de federale regering nam om de energiecrisis te bezweren, zoals de verlaging van de btw op fossiele brandstoffen, duwen de Belgische begroting verder in het rood. Volgens de Europese Commissie zijn die maatregelen veel te breed en gaan ze in de verkeerde richting.

In het derde kwartaal van 2022 zijn de begrotingstekorten in de eurozone over het algemeen toegenomen in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Die grotere tekorten kunnen deels worden verklaard door de maatregelen die landen namen om de impact van de hoge energieprijzen te verzachten. Desalniettemin slaagden Nederland (0,4 procent), Ierland (3,1 procent) en Portugal (1,3 procent) erin om een begrotingsoverschot te realiseren.

Hogere rente

Het Federaal Agentschap voor de Schuld becijferde dat de hogere rente op Belgisch staatspapier de federale staat 10 miljard euro extra kost. Zo steeg de rente voor de lineaire obligaties (OLO’s) van 0,2 procent eind 2021 naar 3,2 procent eind 2022. Op de 44 miljard euro die de Belgische staat vorig jaar uitgaf aan OLO’s, moet hij in totaal 14 miljard euro aan interesten aflossen. Op basis van de rentevoeten van 2021 zou dat ‘slechts’ 4 miljard euro zijn geweest.

foto’s (c) Gazet van Hove.