door Redactie Politiek ’t Pallieterke .

Zelfs al komt er straks een compromis over het stikstofdossier, de Vlaamse regering is klinisch dood. En dat geldt meer dan een jaar voor de verkiezingen ook voor de andere regeringen. Een analyse.

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, is het gezegde. Wel, cd&v-voorzitter Sammy Mahdi is geen ezel. Want hij dreigt dezelfde fouten te herhalen als in september vorig jaar toen hij met een Vlaamse regeringscrisis dreigde rond de indexering van de kinderbijslagen. Het was uiteindelijk partijkopstuk Hilde Crevits die duidelijk maakte aan Mahdi dat een compromis nodig was. De cd&v-voorzitter ziet zich als een soort van nieuwe Georges-Louis Bouchez (MR) die de regeringen waarin zijn partij zetelt constant bekritiseert, maar Bouchez beseft blijkbaar meer hoe ver hij wel en niet kan gaan. Mahdi zal straks dus opnieuw in het zand bijten. Er was wat spierballengerol na slechte peilingen, maar uiteindelijk verwachten coalitiepartners N-VA en Open Vld dat de christendemocraten zullen inbinden.

Sammy Madhi

Er worden bijsturingen verwacht van de lijst van landbouwbedrijven die moeten sluiten en dat is het. Geen nieuwe stikstofnormen voor vergunningen waarbij landbouwbedrijven op dezelfde voet worden geplaatst als industriebedrijven. Dat is een brug te ver voor de N-VA en de liberalen. De oogst voor Sammy Mahdi zal dus mager zijn. En zijn partij dreigt zo verder in de irrelevantie weg te zakken. De Vlaamse regering, die een van de zwakste is sinds mensenheugenis, is daarmee klinisch dood. De regering-Jambon zal die van de gemiste kansen zijn.

De oogst voor Sammy Mahdi zal mager zijn en zijn partij dreigt zo verder in de irrelevantie weg te zakken

Jan Jambon

Denken aan de samenstelling van volgende Vlaamse regering

Iedereen denkt op het Brusselse Martelaarsplein al aan de periode na de verkiezingen van 2024. Met zowaar Matthias Diependaele als kandidaat minister-president. En niet Zuhal Demir die ook in eigen partij soms als een ongeleid projectiel wordt gezien. De grote uitdaging zal er voor de N-VA trouwens in bestaan een oplossing te vinden voor gebuisde ministers als Jan Jambon en Ben Weyts. Moeten die in 2024 met Liesbeth Homans strijden voor de post van voorzitter van het Vlaams Parlement ?

Veel comfortabeler lijkt de politieke kameleon Bart Somers (Open Vld). De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur kan het plots zeer goed vinden met de N-VA. De Open Vld zag zich na de volgende verkiezingen al in de Vlaamse oppositie, maar de ruzie tussen N-VA en cd&V maakt dat de liberalen in 2024 plots meer kans maken om zich bij een as N-VA-Vooruit aan te sluiten.

Bart Somers

Het blijft natuurlijk pijnlijk dat men meer dan een jaar voor de verkiezingen al moet spreken over de samenstelling van de volgende Vlaamse regering. De politieke stilstand is ontstellend. En natuurlijk wordt de crisis in de Vlaamse regering door een deel van de mainstreammedia gebruikt om te kappen op alles wat Vlaams is, via het verkeerd gebruiken van de uitspraak “Wat we zelf doen, doen we beter”. Joël De Ceulaer van De Morgen huilde nochtans dat commentatoren altijd meer kritiek hebben op de spanningen in de federale dan in de Vlaamse regering.

Veel comfortabeler lijkt de politieke kameleon Bart Somers (Open Vld)

Federaal op de winkel letten

Dan leest die man toch andere media dan de doorsnee-Vlaming. In De Standaard was men vorige week bijvoorbeeld opvallend lief voor de nieuwe pensioenvoorstellen van bevoegde minister Karine Lalieux (PS). Terwijl ze eigenlijk de discussie niet waard zijn. Federaal doet men weinig meer dan op de winkel letten, want het palmares is nul komma nul. Zelfs goede keuzes zoals het optrekken van het defensiebudget na de Russische inval in Oekraïne blijkt niet zo indrukwekkend. Er wordt meer uitgegeven aan defensie, maar door de economische situatie is dat budget ten opzichte van het bbp niet gestegen en blijft het mooi onder de NAVO-doelstelling van 2 procent. Het is allemaal zeer voorspelbaar geworden. Er komt geen pensioenhervorming. Er komt geen fiscale hervorming die naam waardig en de begrotingscontrole zal veel weg hebben van vogelpik. Ook Vivaldi is klinisch dood.

Ruzie over een Brussels park

In Vlaanderen blijft het lang onder de radar, maar ook in Brussel draait alles vierkant. Daar heerst een dermate grote crisissfeer dat groenen en socialisten weigeren om nog met elkaar te praten. En dan gaat het niet over de rol van de Brusselse regering in het wegkijken van de asielcrisis, eerst in de Schaarbeekse Paleizenstraat en nu de tenten aan het Klein Kasteeltje met zowaar een echte ‘bidonville’ in Molenbeek. Neen, de ruzie gaat over de groene Brusselse long die het Josaphatpark in Schaarbeek is. De socialisten willen er meer ruimte voor woningen, de groenen zijn tegen. En dus is het crisis in de regering van PS, Écolo, DéFI, Groen, Open Vld en Vooruit. Het is niet de eerste keer. Ook rond het mobiliteitsplan Good Move, de kilometerheffing en het ritueel slachten was en is er onenigheid in de Brusselse regering.

Een medewerker van wapenfabriek FN Herstal kon via de aankoopdienst jarenlang miljoenen euro’s verduisteren

Uitstel en stilstand

Is het dan beter in de Waalse regering en die van de Franse Gemeenschap ? Geenszins. Ook daar regeert de stilstand. Omdat de budgettaire toestand van die regionale begrotingen rampzalig is. Wat de beleidsruimte aanzienlijk beperkt. Voor de rest loopt in Namen zowat alles verkeerd. Zo blijkt dat een medewerker van wapenfabriek FN Herstal via de aankoopdienst jarenlang miljoenen euro’s kon verduisteren. Het gesjoemel werd pas recent ontdekt. En zeggen dat de Waalse overheid voor 100 procent eigenaar is van FN Herstal.

Verder is er binnen de PS-MR-Écolo ruzie over de benoeming van een nieuwe Franstalige kinderrechtencommissaris. Groenen en socialisten waren het niet eens over de uiteindelijke kandidaat. Daarnaast zijn de socialisten boos omdat de liberalen in hun rood bastion Bergen geen volledige opleiding geneeskunde willen aanbieden aan de universiteit. De behandeling van het dossier is uitgesteld, zoals zoveel andere Waalse dossiers. Wellicht neemt men pas na de verkiezingen van 2024 en de vorming van de volgende regering de beleidsdraad weer op.

foto’s (c) Gazet van Hove.