door Anton Schelfaut in ’t Pallieterke .

Vlaamse actieve senioren vzw (Vl@s) verzet zich tegen het verdwijnen van het vaste tarief voor jongeren en senioren die met de trein reizen. Vanaf 2025 krijgen ze een korting van 40 procent, maar die zou nadeliger zijn voor lange ritten, waarschuwt Vl@s.

Jongeren (onder de 26 jaar) en senioren (65 jaar of ouder) betalen momenteel een vast tarief van respectievelijk 7,10 en 7,80 euro voor een heen- en terugrit, maar in het nieuwe beheerscontract tussen de NMBS en de federale regering gaat het huidige tariefaanbod op de schop.

In de plaats van een vast tarief krijgen beide groepen vanaf 2025 een korting van 40 procent op het standaardticket. “Die korting is misschien groot, maar is nadeliger dan het huidige systeem, zeker voor lange ritten”, waarschuwt Annemie Charlier, voorzitter van Vl@s. “En laat die lange ritten nu net zijn waar senioren vaak gebruik van maken voor hun vele daguitstappen, in groep of met hun kleinkinderen.”

Een van de argumenten die de NMBS aanhaalt voor de wijziging is dat het voor senioren niet altijd duidelijk is wanneer het vaste tarief interessant is. Daar is Charlier het niet mee eens. “Het tegendeel is waar. Onze senioren zijn zelfredzaam en kunnen wel degelijk opzoeken hoeveel een rit kost en wanneer dit ticket voordeliger is”, benadrukt ze.

in Hove

Getrouwheidskaart

Daarnaast wil de NMBS ook een soort getrouwheidskaart invoeren voor wie regelmatig de trein neemt, maar dat maakt “alles onnodig ingewikkeld”, hekelt Charlier. Ze betreurt dat de federale regering en de NMBS extra middelen zoeken bij de senioren “die heel hun leven hebben gewerkt en bijgedragen, en in sommige gevallen een pensioen krijgen dat onder het bestaansminimum ligt”. “Dat is een totaal verkeerde ingesteldheid. Jongeren en senioren moeten de kans krijgen om op een laagdrempelige manier de trein te nemen. Het komt hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid alleen maar ten goede”, zegt ze.

Verder vreest Charlier dat senioren de trein links zullen laten liggen als de tariefwijziging wordt doorgevoerd. “Zo krijg je mensen niet op de trein. Integendeel, als ze twee tickets moeten kopen voor een lange rit is het vaak goedkoper om de auto te nemen. Als de NMBS het gebruik van het openbaar vervoer wil promoten, moet ze deze geplande wijziging herbekijken”, besluit ze.

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) maakt zich echter sterk dat jongeren en senioren net zullen winnen bij het nieuwe tariefaanbod. “Voor lange afstanden komt er een maximumprijs die vergelijkbaar is met de huidige prijs”, reageert hij bij VRT NWS. “Voor korte afstanden wordt de prijs bepaald in functie van de afstand en wordt er dus een fikse korting toegepast, met nog een extra korting in de daluren. De trein nemen wordt hierdoor dus net voordeliger.”

foto’s (c) Gazet van Hove.