door Carl Deconinck in ’t Pallieterke .

Van Marokko over Tunesië tot Egypte doen er theorieën over omvolking de ronde. Vooral jongeren op sociale media lijken zich zorgen te maken over de grote instroom van migranten uit Sub-Saharaans Afrika.

(c) Wikipedia

De thematiek rond omvolking leeft niet alleen in Europa en de Verenigde Staten. Ook in Noord-Afrika spreken veel mensen over het verschijnsel. Het stijgend aantal migranten in die landen zorgt voor toenemende kritiek op de situatie. Vooral illegale migratie lijkt een groot probleem.

Op Facebook groeien groepen zoals ‘Marokkanen tegen de vestiging van Sub-Saharanen’ sterk en bereiken ze vele duizenden mensen. In die groepen komt veel kritiek op migratie, samen met grappen en memes die als racistisch kunnen worden ervaren. Men gebruikt er woorden zoals ‘kolonisering’ en ‘demografische vervanging’. Sommige mensen menen zelf dat hun land helemaal zwart zal worden.

Naast het oproepen tot het sluiten van grenzen, het wegsturen van irreguliere migranten en het aanscherpen van wetten, hebben deze virtuele groepen een campagne gelanceerd waarin Marokkaanse vrouwen worden opgeroepen om mannen uit Afrika ten zuiden van de Sahara niet als echtgenoten te accepteren om “de zuiverheid van het Marokkaanse ras” en alle tradities en waarden die daarmee verband houden te behouden.

de zuiverheid van het Marokkaanse ras behouden

Tunesië

Het migratievijandige discours weerklinkt in nog wat andere Noord-Afrikaanse landen, vooral in Tunesië, waar president Kais Saied nog een stapje verder ging. Op dinsdag 21 februari riep hij op tot “dringende maatregelen” tegen illegale immigratie van Sub-Saharaanse Afrikanen in zijn land.

De Tunesische president zei dat op een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad. Hij had het over “hordes illegale migranten”. Hun aanwezigheid in Tunesië is volgens hem een bron van “geweld, misdaden en onaanvaardbare daden”, en drong aan op “de noodzaak om snel een einde te maken” aan deze immigratie. Hij betoogde verder dat deze illegale immigratie deel uitmaakte van een “criminele onderneming die aan het begin van deze eeuw werd uitgebroed om de demografische samenstelling van Tunesië te veranderen”, om het te transformeren tot een “alleen Afrikaans” land en zijn “Arabisch-islamitische” karakter te laten vervagen.

File:Flag of Tunisia.svg
Tunesië

Hij riep de autoriteiten op om “op diplomatiek, militair en veiligheidsniveau” op te treden om deze immigratie en “strikte toepassing van de wet op de status van buitenlanders in Tunesië en op de illegale overschrijding van grenzen” aan te pakken. “Degenen die aan de oorsprong van dit fenomeen liggen, zijn mensenhandelaars terwijl ze beweren de mensenrechten te verdedigen.” Zijn woorden kregen bijval van de Franse politicus Eric Zemmour, maar veel andere politici hadden kritiek en verweten de president op te roepen tot geweld. De Afrikaanse Unie zei zich zorgen te maken over de retoriek en riepen lidstaten op “om zich te weerhouden van raciale haatspraak die mensen zou kunnen kwetsen”.

In de media verschijnen nu meerdere getuigenissen van mensen uit Sub-Saharaans Afrika die zeggen dat ze Tunesië verlaten omwille van geweld en intimidatie. De laatste weken begon de politie al met migranten te arresteren, al worden ze snel weer vrijgelaten.

Egypte

In Caïro werd dan weer een comedyshow van de wereldberoemde Amerikaanse komiek Kevin Hart geannuleerd. Zogezegd omwille van logistieke problemen, maar op sociale media gonsde het van de berichten dat de Amerikaan “afrocentrisme ondersteunt”. Dat is een etnocentrische beweging die erg populair is in Amerika en die de “suprematie” van Sub-Saharaanse culturen over de andere bepleit. In Egypte is het afrocentrisme bijzonder onpopulair vanwege de theorieën binnen de ideologie over de “zwarte oorsprong” van de faraonische beschaving.

foto’s (c) Gazet van Hove.