door Simon Segers in palnws.be .

Chris Janssens, voorzitter van de Vlaams Belang-fractie in het Vlaams Parlement, wil het gesprek aangaan met BoerBurgerBelangen, een nieuwe politieke beweging die de mosterd haalt bij de Nederlandse BoerBurgerBeweging. Hij ziet parallellen tussen de thema’s die deze mensen samenbrengen en de kwesties waar zijn partij zich om bekommert.

Kan een afbeelding zijn van buitenshuis en de tekst 'BOER BURGER BELANGEN LANGEN'
Facebook

BoerBurgerBelangen is voorlopig nog een Facebookgroep met ruim 14.000 leden. Er zijn echter plannen om snel uit te groeien tot een politieke partij die zich inzet voor de plattelandsmens en de landbouwsector. Vlaams Belang is volgens Janssens momenteel een van de weinige partijen die niet primair focust op een stedelijk kiespubliek.

“Sinds het begin wij actief zijn in het Vlaams Parlement zijn wij actief in de commissie landbouw”, sprak de Vlaams Belang-politicus. “Momenteel is er een overwicht aan partijen die tot het multiculturele spectrum van de politiek behoren en zich inzetten op stedelijkheid. Wij willen inderdaad aanklagen dat het platteland op die manier verwaarloosd wordt. We zien hoe N-VA op dit moment voor de landbouwers het werken en leven quasi onmogelijk maakt in Vlaanderen. Verder ook door de Ventilus-leidingen – die toch niet geheel zonder gezondheidsrisico’s zouden zijn – door het platteland jagen, zonder goedkeuring van de bevolking. Het lijkt mij dat N-VA geen enkele interesse meer heeft voor de plattelandsmensen in Vlaanderen.”

Kiesdrempel

Janssens ziet geen concurrent in BoerBurgerBelangen, maar hoopt eerder dat Vlaams Belang met hun aanhangers in gesprek kan gaan. “Momenteel is BoerBurgerBelangen nog een politieke beweging, die druk wil zetten op het politieke bestel”, vervolgde hij. “Hun kritiek op het stikstofbeleid en gebrek aan aandacht voor het verwaarloosde platteland, dat zijn zaken die wij ook aan bod brengen. Ik wil er daarom ook mijn oor te luisteren leggen en ik heb al contact gehad met mensen die actief zijn in die beweging. Het lijkt mij interessant om de krachten te bundelen om politieke versnippering tegen te gaan.”

“De situatie is hier helemaal anders dan in Nederland, daar is Caroline van der Plas (de leider van BoerBurgerBeweging, red.) verkozen met één procent van de stemmen. In Vlaanderen is dat omwille van de kiesdrempel onmogelijk. Een politieke partij oprichten is allesbehalve eenvoudig, daarom dat het mij een goede zaak lijkt om contact te houden met de mensen in die beweging.”

Stevige fundamenten

De Vlaams Belang-politicus gelooft verder dat een verkiezingszege voor een eventuele Vlaamse BBB een “mission impossible” is in 2024. “Het is niet evident om de stap te zetten naar een politieke partij. Als de fundamenten van het huis niet stevig zijn dreigt de boel in te storten alvorens men het dak kan leggen. Er zijn behoorlijk wat uitdagingen, zoals het vinden van capabele mensen, en het opstellen van een uitgebreid partijprogramma dat zich niet beperkt tot landbouw. Het grote verschil is dat Caroline van der Plas parlementslid is sinds 2021 en dus zo al naamsbekendheid heeft verworven. In Vlaanderen moet BBB van nul beginnen, de situatie is compleet onvergelijkbaar. Interessanter lijkt me om het gesprek aan te gaan met partijen die gelijkaardige thema’s aankaarten, zoals Vlaams Belang.”

Ondanks het gebrek aan vooraanstaande figuren, zouden de sterke verkiezingsresultaten in Nederland misschien wel een belangrijk precedent kunnen vormen voor Vlaanderen. Janssens denkt echter dat de maatschappelijke realiteit te verschillend is. “Stikstof was het verkiezingsthema in Nederland en van der Plas voelde de grondstroom goed aan. In Vlaanderen spelen andere thema’s een prominente rol : migratie, de communautaire problematiek en het sociaal-economische. Zonder ideologische fundering is het onbegonnen werk om die debatten aan te gaan. Dan dreigen ze al snel door de mand te vallen.”

foto’s (c) Gazet van Hove.