Het is nu officieel, ex-burgemeester en huidig schepen Koen Volckaerts verlaat de N-VA. Alle N-VA-leden hadden nog tot 1 maart jl. de tijd om hun jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage voor het lopende jaar te betalen , maar de ex-burgemeester laat dit aan hem voorbij gaan. Hij zetelt nu als onafhankelijke in de Hovese gemeenteraad en blijft zijn mandaat van schepen van infrastructuur en mobiliteit nog tot 25 september 2023 vervullen. Dan wordt hij opgevolgd door gemeenteraadslid Lenn De Cleene, vandaag werkzaam voor de Antwerpse N-VA-fractie op “het Schoon Verdiep”.

Koen Volckaerts (met sjerp) en Bart Van Couwenberghe (rechts)

Vele interne ruzies bij N-VA Hove

Het was al een tijdje onrustig binnen de N-VA-afdeling in Hove. De twist ging vnl. tussen Koen Volckaerts en de huidige burgemeester Bart Van Couwenberghe. Als relatief jonge partij (°2001) heeft de N-VA de eerste jaren vrij veel nieuw politiek personeel binnen gekregen, waarvan een groot aantal “tafelspringers”. Ook bij de N-VA in Hove. Zo was de huidige burgemeester vroeger actief bij de CD&V (op de Vlaamse feestdag hangt er geen Leeuw aan zijn woning) en heeft een bepaald gemeenteraadslid helemaal geen probleem met “franskiljons”. Dit is “vloeken in de kerk” voor de traditionele Vlaams-nationalisten waartoe Volckaerts behoort, want hij heeft een politieke stamboom (verkiezingskandidaat) in de Volksunie.

In 2006 liep het ook al mis bij N-VA Hove. Toen vormde de stichter van de Hovese partijafdeling, Luc Van den Weygaert, een verkiezingskartel met leden van het Vlaams Belang Hove en enkele onafhankelijke Vlaams-nationalisten onder de naam “Vlaams Kartel Hove”. Dit was voor de nationale N-VA-partijtop erover en de stichter werd zonder vorm van proces uit de partij gezet. Vlaams-nationale éénheid ??? Het Vlaams Kartel Hove behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 twee gemeenteraadszetels en de jonge N-VA géén enkele. Als ze samen waren opgekomen hadden ze zeker drie zetels behaald. 2024 ??? Het Vlaams Kartel is bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 niet meer opgekomen en ontbonden. Een Vlaams Belang lijst met slechts drie verkiezingskandidaten behaalde noch in 2012 noch in 2018 een zetel in de Hovese gemeenteraad. Eéndracht maakt macht !

We zijn benieuwd voor de uitslag van de N-VA bij de komende gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024. Koen Volckaerts was zowel in 2012 als in 2018 het stemmenkanon van de N-VA Hove. Of de huidige burgemeester Van Couwenberghe deze score zal kunnen evenaren of doorbreken zal de toekomst uitwijzen.

Hove’s ex-burgemeester Volckaerts

Foto’s (c) Gazet van Hove.