door Wannes Neukermans in palnws.be .

Via een in Parijs gevestigde organisatie geeft de Franse Gemeenschap bijna 800.000 euro per jaar aan Franstalige organisaties in Vlaanderen. Het overgrote deel van het geld gaat naar Franstalige bibliotheken en cultuurhuizen in faciliteitengemeenten.

Een bibliotheek in Sint-Genesius-Rode die jaarlijks 83.200 euro krijgt. Een pro-Franstalige politieke actiegroep in Voeren kreeg vorig jaar 76.853 euro. Het zijn slechts twee voorbeelden van subsidies die de Franse Gemeenschap uitdeelt, weliswaar via een organisatie die in Parijs gevestigd is. Een groot deel van het geld gaat naar Franstaliggezinde organisaties in faciliteitengemeenten en gemeenten die in de Vlaamse Rand liggen.

Grondwet

Volgens RTBF, dat de zaak aan het licht bracht, probeert de Franse Gemeenschap op deze manier de Grondwet te omzeilen. Daar is ook N-VA-volksvertegenwoordiger Jeroen Tiebout van overtuigd. “Een overheid zou moeten weten dat er regels en afspraken zijn. Grondwettelijke regels zelfs, in dit geval. Het lijkt me bovendien dat Wallonië en Brussel voldoende uitdagingen hebben en dat dergelijk Franstalig beleid in Vlaanderen allerminst een prioriteit zou moeten zijn.”

Bovendien is de Franse Gemeenschap in het verleden al eens teruggefloten over subsidies aan dergelijke organisaties. “En daarom gebruikt men nu deze buitenlandse firma, om de regels doelbewust te omzeilen”, vertelt Tiebout. “Dit soort subsidies zijn al eens teruggefloten door het Grondwettelijk Hof. Maar blijkbaar moet de Franse taal overheersen en proberen ze het nu via deze schimmige constructie”, besluit Tiebout.

er is werk aan de winkel !