Op de gemeenteraad van april lag een statutenwijziging van De Ideale Woning van cvba (coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid) naar bv (besloten vennootschap) voor.

Voor alle duidelijkheid bij een cvba is het aantal vennoten variabel, maar het minimum is drie. Deze vorm is vrij gelijkaardig aan de bvba, met dat verschil dat het voor vennoten heel eenvoudig is om uit te treden. Een bv is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de bestuurders in principe niet aansprakelijk zijn met hun privévermogen voor eventuele schulden. Men kan een bv alleen of samen met anderen oprichten.

In het begin stelde schepen Els Pauwels (Fan van Hove) dat “deze statutenwijziging een meer op de praktijk gerichte bv is”. Maar oppositieraadslid Diederik Vandendriessche (HB) had een andere mening. “Men wil De Ideale Woning opsplitsen. Alles komt nu op kleinere schaal. De minister stuurde een brief naar De Ideale Woning. Er zijn financiële problemen. Deze brief zat niet bij de stukken in het dossier. Er is een amendement toegevoegd. Acht gemeenten uit de zuidrand moeten een woonvennootschap vormen. Hoe is die financiële leefbaarheid ? Liquide middelen ? Men wil onverhuurbare woningen gaan verkopen. We moeten op korte termijn in overleg gaan met de minister” aldus de opposant.

Terug Els Pauwels : “sedert januari zit ik als waarnemer in alle raden van De Ideale Woning. Het is er een kluwen. Er zijn een aantal dingen niet geregeld. We gaan naar kleinere maatschappijen. Onder invloed van de burgemeesters. De erkenning van woonmaatschappij is reeds erkend door de minister. De Ideale Woning heeft reeds een Raad van Bestuur. Het Sociaal Verhuurkantoor had ook een Raad van Bestuur, maar deze moest er nog in geplaatst worden. Vandaag liggen de nieuwe statuten van de woonmaatschappij voor. De Ideale Woning wordt gesplitst in vier onderdelen. De prognoses op 10 jaar zijn zeer negatief, min 40 miljoen euro in het negatief. De leninglast in de Thuisrand ligt hoog. Er was veel aankoop van gronden waarop nog niet werd gebouwd. De cashflow is gezond. De maatschappij kan niet failliet gaan. We moeten wel een goed beleid voeren. Vanaf 1 mei ie er een nieuwe directeur, die van het SVK Antwerpen”.

financiële problemen bij de sociale woonmaatschappijen

Raadslid Dave Van den Berghe (pH7) vroeg om “het nieuwe management dan uit te nodigen op de gemeenteraad van mei ?”.

Els Pauwels : “de timing ligt strikt vast. Het juridische kluwen moeten we stopzetten voor de opsplitsing. De algemene vergadering van De Ideale Woning gaat door op maandag 15 mei. Alle gemeenten moeten hiermee akkoord gaan. De gemeenteraad van Hove valt later in mei. De schulden worden gedekt door Vlaanderen”.

Daarna volgde een korte pauze van de raad voor intern overleg, meerderheid en oppositie apart.

Nadien herhaalde raadslid Vandendriessche zijn stelling nog eens “dat het project niet klaar is, de fractie HB is tegen het volledige agendapunt”. De fractie pH7 stemde ook tegen ‘wegens de juridische onzekerheid’. De meerderheid van N-VA en Fan van Hove stemde voor, maar was geen meerderheid meer, want raadsvoorzitter Luc Vuylsteke de Laps was afwezig wegens ziekte. Zo eindigde de stemming op 9 tegen 9 = staking van stemmen = punt verworpen. Zie art.24 van het gemeentedecreet.

Schepen Els Pauwels zal het kunnen gaan uitleggen op de Algemene vergadering op 15 mei. De gemeente Hove staat er weer met blozende kaken …

Foto’s © Gazet van Hove.