door Karl Van Camp in ’t Pallieterke .

Herverkaveling van het Vlaamse politieke landschap

Het was de Franstalige tv-zender RTBF die vorige week bekend maakte dat de Franse Gemeenschap nog steeds francofone organisaties ondersteunt in Vlaanderen.

Ja, er zijn nog francofonen in Vlaanderen. Herinner u de actie van de vzw Association de Promotion de la Francophonie en Flandre (APFF), die in 2012 het Minderhedenforum van de Verenigde Naties wilde interpelleren over ‘het lot van de Franstaligen in België’. De vereniging had het daarbij over “de culturele genocide van Franstaligen in Vlaanderen”.

Er zijn nog andere verenigingen zoals de Assemblée Parlementaire de la Francophonie (APF), een samenwerkingsverband van Franssprekende parlementen en parlementsleden uit alle delen van de wereld. De APF heeft afdelingen in Canada, Afrika, Azië en uiteraard in Europa. De hoofdzetel is gevestigd in Parijs. De huidige voorzitter is een Canadees. De Waal Jean-Paul Wahlx zit in het bestuur namens ‘la Belgique’.

Van de aangesloten landen wordt verwacht dat zij een financiële bijdrage leveren. Vorig jaar betaalde de Franse Gemeenschap zo’n 800.000 euro ‘lidgeld’. Daarmee worden ‘diplomatieke’ reizen georganiseerd, want ja, het bestuur vergadert op alle plekken van de wereld. Maar anderzijds deelt de organisatie ook geld uit aan plaatselijke initiatieven ter bevordering van de Franse taal en cultuur.

De Parijse omweg

Zo vloeit er vanuit de hoofdzetel in Parijs geld terug naar la Belgique en dit naar een vzw in Brussel met de naam PointCulture. En die vzw versluist dan op haar beurt de subsidies naar francofone verenigingen in Vlaanderen.

Zo krijgt de ‘Bibliotheque Charles Bertin’ 83.000 euro subsidies. Deze bibliotheek is gevestigd in Sint-Genesius-Rode, een faciliteitengemeente. De Action Fouronnaise van onze vriend José Happart krijgt dan weer zo’n 77.000 euro. De vzw APFF (zie eerste alinea) kreeg zo’n 27.000 euro. Vooral organisaties in de Rand rond Brussel krijgen geld toegestopt, maar er staan bijvoorbeeld ook drie verenigingen uit Gent (Gand) op de lijst. In totaal spreken we over een 471.000 euro aan subsidies die door de Franse Gemeenschap via deze weg worden toegekend aan rabiate francofone organisaties in Vlaanderen.

Overlegcomité

In het verleden werd de Franse Gemeenschap al eens door het Grondwettelijk Hof op de vingers getikt voor het subsidiëren van vzw’s in Vlaanderen. De omweg via Parijs met allerlei tussenstappen kan je dan ook beschouwen als een slinkse wijze om deze veroordeling te omzeilen.

In het verslag van de Vlaamse regering lezen we dat bevoegd minister (voor de Rand) Ben Weyts samen met Jan Jambon de zaak zal aankaarten op het eerstvolgende Overlegcomité. In het Overlegcomité zijn alle regeringen, zowel federaal als regionaal, vertegenwoordigd.

Persoonlijk denk ik niet dat het overleg ook maar iets zal opleveren, laat staan dat de geldstromen vanuit Parijs zullen opdrogen. De Franstaligen zullen wederom gebaren van krommenaas.

En dan nog : in 2017 diende Barbara Pas (VB) samen met Vuye & Wouters in de Kamer een voorstel van resolutie in inzake een belangenconflict met betrekking tot de financiering door de Franse Gemeenschap van Franstalig basisonderwijs in Voeren (terzijde : ten bedrage van zo’n 715.000 euro jaarlijks). De resolutie werd enkel gesteund door VB en V&W, alle andere Franstalige én Vlaamse partijen, inclusief de N-VA, stemden de resolutie weg.

Besluit : de francofonen blijven offensief, de Vlamingen kijken als bange konijnen naar de lichtbak…