Hof van Beroep Antwerpen / Vlaamse Kaai, vrijdag 26 mei 2023, 11.00u.

Zaak : de 20-jarige student burgerlijk ingenieur (KULeuven) uit Edegem die in 2018 stierf na een uit de hand gelopen doopritueel in Leuven en Vorselaar van de elitaire studentenclub Reuzegom.

Zeker 11 TV-stations aanwezig aan de ingang van het gerechtsgebouw (VRT, VTM, ATV, ROB, RTBF, RTL TVI, NOS, RTL NL, Belga, …), radio’s, een 10-tal persfotografen, …

Een zestal agenten aanwezig aan de ingang en in de zaal.

massale persaanwezigheid

De pers maakt aan de ingang van het gerechtsgebouw jacht op de aanwezige beklaagden (een goede sensatiefoto), één beklaagde had vrouwenkleren aan om niet op te vallen bij het binnenkomen maar werd ontmaskerd en toch duchtig gefotografeerd.

Bij het begin van de zitting (uitspraak) gaat meer dan de helft van de pers op café. Slechts enkelen volgen effectief de uitspraak in de rechtszaal.

de slachtoffers komen toe

In de rechtbank :

Hier mogen geen foto’s / filmen worden genomen.

De voorzitter overloopt het zittingsblad van Hasselt

Geen uitspraak gedaan

Vernietiging tussenvonnis

Uitspraak tenlasteleggingen : punten van A tot H

Aantal vrijspraken op punten, andere schuldig bevonden

o.a. levende muis, GAIA stelde zich burgerlijke partij.

Er werden geen gevangenisstraffen uitgesproken, alle 18 Reuzegommers kregen wel een effectieve werkstraf en een financiële straf wegens “onopzettelijke doding” en “mensonterende behandeling”.

veroordelingen
(roepnamen in de club)
Werkstrafurengeldboete euro
Sondage250400
Strontvlieg300400
Shrek250400
Zaadje300400
Janker300400
Protput250400
Pronker200400
Rafiki250400
Flodder250400
Ketter200400
Kletsmajoor250400
Randi250400
Remork250400
Wally250400
Igean225400
Paterberg250400
Placebo225400
Rustdag225400

Alle beschuldigden komen uit degelijke families, sommigen werken reeds en verdienen al goed hun boterham. Spijtig genoeg komen er ook enkele beklaagden uit onze regio. We gaan geen namen noemen want het is al erg genoeg. De communisten maakten het hierover in Leuven wel al erg bont … ze publiceerden wel namen (met telefoonnummers van o.a. familieleden). Dit bewijst de totalitaire ingesteldheid van de communisten, vandaag en in de geschiedenis.

Bijdrage vergoedingen in de kosten

Vorderingen burgerlijke partijen ontvankelijk

Schadevergoedingen 1 euro moreel en materieel

15.000 euro schade aan burgerlijke partij

6.000 euro moreel schadevergoeding

Beklaagde hoofdelijk 3.000 euro

Nog eens 8.000 euro, 4.000 euro, 3.000 euro

Veroordeelt beklaagden hoofdelijk aan de burgerlijke partij.

de persrechter geeft uitleg

Na de zitting :

Sommige persmensen (NOS, RTBF) stellen nogal veel vragen over het feit dat er geen effectieve gevangenisstraffen werden uitgesproken. Zij wilden duidelijk enkelen “op het schavot” zien verschijnen.

Een aantal persmensen stelden nogal infantiele vragen aan de persrechter. Recht is duidelijk niet hun sterkste kennisgebied. Ze worden wel uitgestuurd om hierover verslag uit te brengen voor de hele maatschappij.

De Franstalige pers wilde een verklaring “en Français”. Dit was eerst nogal moeilijk voor de persrechter maar ging dan toch in éénvoudige vorm door. De Franstalige pers gebruikt geen ondertiteling in hun verslaggeving, men dubt de uitspraken van de betrokkene. Is dit geen uiting van racisme ? In de Franstalige wereld is dit proces een detail, men sprak er nooit over, nu ineens wel, omdat het in Antwerpen (B. De Wever, F. Dewinter) doorgaat en er in het schild van de club Reuzegom een Vlaamse Leeuw stond, zijn ze wel aanwezig. Sensatie en insinuatie ten top.

Er was wat discussie over het feit of deze straffen al dan niet op het strafblad van de betrokkenen verschijnen. Volgens advocaat Sven Mary wel, omdat de werkstraf ook gevolgd wordt door een financiële straf.

advocaat Sven Mary kan het goed uitleggen

Heel waarschijnlijk zal er geen cassatie worden ingesteld. Alle partijen hebben jarenlang geleden onder dit proces. Ze willen rust. Ze hebben gelijk.

De advocaten van de veroordeelden stelden dat hun klanten dit heel hun leven zullen meedragen.

Sanda Dia rust reeds jaren op de begraafplaats van Edegem.

in Leuven

Foto’s (c) Gazet van Hove.