door Filip Van Laenen in ’t Pallieterke .

Opmerkelijk nieuws uit de studentenrestaurants van UGent: het overdreven aanbod aan vegetarische maaltijden zorgt er vooral voor extra kosten en afval. Als gevolg daarvan zag de Sociale Raad van de universiteit zich genoodzaakt om het vegetarische aandeel op de menukaart terug te schroeven van de helft naar een kwart. Blijkbaar lukt het niet om de Gentse studenten – letterlijk – herop te voeden van alleseters naar klimaatangstige vegetariërs.

Wie de gemiddelde krant openslaat, krijgt al snel de indruk dat je al reactionair bent als je nog steeds een sneetje kaas op je boterham durft te leggen of al eens een omelet achter de kiezen slaat. Zeker als het over de eetgewoonten van jongeren gaat lijkt een streven naar veganisme uit angst voor klimaatveranderingen tegenwoordig de norm te zijn, en een biefstuk op een barbecue een donderende vloek in de kerk.

Overgrote meerderheid studenten eet vlees

De werkelijkheid blijkt toch wel even anders te zijn. We citeren Vince Leeman, voorzitter van de Sociale Raad van UGent : “Uit een enquête onder de studenten bleek dat minder dan drie op de tien voor een veggiemaaltijd kiezen, ook al is de helft van de gerechten vegetarisch.” Of anders gezegd: meer dan zeven op de tien blijft voor vlees kiezen, ook al doen de studentenrestaurants nog zo hun best om studenten toch maar vegetarisch te doen eten.

Het aantal echte vegetariërs zit waarschijnlijk nog een eindje onder die drie op tien studenten. Het is niet omdat een kwart van de maaltijden vegetarisch is, dat ook een kwart van de studenten vegetariërs zijn, laat staan klimaatvegetariërs. Een alleseter kan immers ook eens een slaatje, een groentesoep of een broodje met kaas kiezen als de worsten hem niet aanstaan. We zijn er daarom redelijk zeker van dat ondanks alles meer dan acht op de tien studenten in Gent niet vies is van vlees.

UAntwerpen volhardt in de boosheid

UAntwerpen daarentegen lijkt minder last te hebben van geldproblemen of vegetarische afvalbergen. Daar willen ze tegen 2030 het aandeel vegetarische of veganistische maaltijden in de studentenrestaurants opdrijven naar tachtig procent, omwille van het klimaat. Rood en bewerkt vlees zal er verbannen worden, maar ter compensatie zal er meer varkensvlees aangeboden worden. Of dat laatste ook volledig doorgesproken werd met de diversiteitsambtenaar durven we sterk te betwijfelen, doch dit terzijde.

Opmerkelijk is wel dat bewerkt vlees verbannen wordt, maar niet bewerkt voedsel in het algemeen. Er is immers geen voedsel dat zo doelgericht bewerkt wordt om echt niet meer te smaken, voelen of ruiken naar de bestanddelen waaruit het gemaakt wordt als, inderdaad: de vegetarische of veganistische vleesvervanger. Ondanks de permanente promotie ervan in de media is het ironisch genoeg toch bij deze blinde vlek in de al even hysterische kruistocht tegen industriële voedselverwerking dat de economische problemen zich stilaan toch laten voelen. Verleden week kwamen we immers ook te weten dat de verkoopcijfers van vleesvervangerproducent Beyond Meat in het tweede kwartaal van dit jaar gekelderd waren.

woke unief met meest woke-rector

De jeugd van tegenwoordig…

Eerder deze zomer was er in de media dan weer consternatie over scouts die met het vliegtuig naar Zuid-Korea gereisd waren voor een wereldjamboree. Hebben die dan niet allemaal klimaatbetoogd en -gestaakt, was de teneur in sommige commentaarstukjes, om nog maar te zwijgen over de suggesties dat die steenkoppen eigenlijk niet beter verdiend hadden dan ginder met een tyfoon geconfronteerd te worden.

Maar dankzij de Sociale Raad van UGent kunnen we het beeld dat de media schetsen van de jeugd van vandaag stevig bijstellen. De grote meerderheid ligt alvast niet zozeer wakker van het klimaat dat ze er vlees voor willen laten, zelfs niet als hun universiteit hen letterlijk probeert herop te voeden. De scouts in Zuid-Korea en verder zo ongeveer elk vakantieoord aan de Middellandse Zee leerde ons eerder al dat die jeugd al evenzeer zonder veel complexen nog steeds het vliegtuig neemt, als het er financieel maar even af kan.

Marginale minderheid als mediatiek boegbeeld

Het is trouwens geen toeval dat PAL NWS met de primeur mocht gaan lopen van het nieuws over de vegetarische maaltijden in de studentenrestaurants van UGent. Dit is immers ongewenst nieuws dat men liever stilhoudt.

Klimaatklevers en -stakers krijgen veel plaats in de media, maar zijn eigenlijk een marginale minderheid. Dat zal volgend jaar tijdens de avond van de verkiezingen nog maar eens blijken wanneer de stemmen geteld worden. En het zou ons niet verbazen als dat binnenkort ook zal blijken uit tegenvallende verkoopcijfers voor de film “How to Blow up a Pipeline”, ook onder jongeren. Naar een onvoorwaardelijk afkeuring van terrorisme, en dus ook eco-terrorisme, is het ver zoeken in de lovende recensies in de pers. Wanneer produceert Hollywood trouwens eens een film over hoe je de constructie van een asielcentrum kan saboteren? En zou de pers daar dan even weinig problemen rond maken ?

foto’s (c) Gazet van Hove.