door Wannes Neukermans in ’t Pallieterke .
In een opiniestuk in De Standaard pleit KU Leuven-rector Luc Sels ervoor de taalvereisten voor buitenlandse professoren in Vlaanderen aan te passen. “Met een streng taalbeleid dreigt Vlaanderen kansen te missen”, oordeelt hij. Hij wil het aantal opleidingen dat in een andere taal (in de praktijk vooral het Engels) mag georganiseerd worden verdubbelen. “Identitair denken mag de ontwikkeling van Vlaanderen niet hinderen.” De V-partijen reageren afwijzend op het voorstel van Sels. Onder andere Gwendolyn Rutten (Open Vld) reageert wel positief.
De schaal van de universiteiten, de wetenschap die overal ter wereld stappen zet en de krapte op de arbeidsmarkt zorgen er volgens Luc Sels voor dat we buitenlands talent moeten aantrekken. Dat buitenlands talent draait later ook vaak mee in de buitenlandse economie : bijna de helft van de buitenlandse studenten blijft minstens twee jaar werken in Vlaanderen. “Universiteiten die zich niet openstellen voor buitenlands talent, verliezen het pleit, met ernstige gevolgen voor wetenschap, innovatie en regionale ontwikkeling”, redeneert de KU Leuven-rector. “Met een streng taalbeleid dreigt Vlaanderen dan ook kansen te missen.”
Gevolg van decennialange strijd
Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (VB) gelooft niet dat meer anderstalige opleidingen automatisch leiden tot meer internationaal talent. “Dit zal alleen maar leiden tot een dominantere positie van het Engels in het hoger onderwijs”, aldus Slagmulder. “We mogen niet vergeten dat de huidige taalregelgeving het gevolg is van een decennialange strijd voor hoger onderwijs in onze moedertaal.”
De rector wil het aantal bacheloropleidingen dat in een andere taal mag doorgaan verdubbelen van 9 naar 18 procent. Het aantal masteropleidingen dat in een andere taal mag doorgaan, is momenteel 35 procent. Dat wil Sels verhogen naar 50 procent. Bovendien wil hij de taalvereisten voor professoren versoepelen.
Sluimerende verengelsing
Volgens Slagmulder is er al langer sprake van een “sluimerende verengelsing” in het hoger onderwijs. ““In het merendeel van de vakken die in het Engels gegeven worden is de motivatie zoek waarom het niet in het Nederlands kan. De plicht om voor iedere Engelstalige opleiding een Nederlandstalige ‘spiegelopleiding’ te hebben, met maximum 50 procent anderstalige vakken, lapt de KU Leuven bovendien aan haar laars. Ook in de Nederlandstalige opleidingen worden vakken in realiteit in het Engels gegeven.”
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vindt, in tegenstelling tot Luc Sels, niet dat de huidige regels te streng zijn. “Het gaat om een zeer zorgvuldig evenwicht, met aandacht voor internationalisering, maar ook voor onderwijskwaliteit en democratisering.”
foto’s (c) Gazet van Hove.