Op vrijdag 26 april zullen er extra veel fietsende scholieren te zien zijn in de vijf gemeenten van de politiezone HEKLA. Een kleine duizend kinderen uit het zesde leerjaar van de basisscholen uit Hove, Edegem, Kontich, Lint en Aartselaar maakt dan een stevige fietstocht. Terwijl ze een fikse portie beweging krijgen, ontdekken de leerlingen de verkeersregels op een laagdrempelige manier.
In het nieuwe schooljaar gaan de jonge fietsers zich veelal met de fiets naar de middelbare school begeven.
“Door deze scholenfietstocht krijgen de leerlingen een extra voorbereiding mee om volgend schooljaar zelfstandig en vooral op een veilige manier naar de middelbare school te fietsen. Met dit jaarlijks initiatief wil de lokale politie HEKLA de kans op ongevallen in het drukke schoolverkeer verkleinen”, vertelt hoofdinspecteur Stefaan De Beuckelaer van het verkeersteam.
De leerlingen maken een grote lus doorheen de hele politiezone en zullen op vijf verschillende punten
halthouden om deel te nemen aan een workshop over ‘veiligheid in het verkeer’. In elke HEKLA-gemeente is er zo’n workshop voorzien.

  • Hove : fietsparcours met behendigheidsproeven (parking Sportpark/Jeugdhuis Tjok, Paul van
    Ostaijenlaan 6)
  • Edegem : kennismaking op en rond het verkeerspark in het Fort V, met verkeersborden,
    wegmarkeringen en een verkeersquiz (Fort V-straat)
  • Kontich : fietscontroles en een filmpje van spoedarts UZA over het belang van helmdracht
    (Altenapark, Antwerpsesteenweg)
  • Lint : workshop van de lokale politie HEKLA de gevaren van de dode hoek (parking KMO-zone
    Lerenveld, ter hoogte van nummer 41)
  • Aartselaar : zichtbaarheid in het verkeer (parking Sportcentrum De Ark, Kleistraat 202-204).

De Fietsersbond stippelde de bewegwijzerde route uit. Om te veel drukte te vermijden zullen de leerlingen op verschillende punten vertrekken. De lokale politie HEKLA houdt extra toezicht op drukke of gevaarlijke kruispunten en oversteekplaatsen. Ook gemachtigde opzichters worden ingeschakeld om alles veilig te laten verlopen. Daarnaast houden de interventiepatrouilles van HEKLA een extra oogje in het zeil.
Het is de derde keer dat de lokale politie HEKLA deze ‘scholenfietstocht’ organiseert. Om dit mogelijk te maken kon de lokale politie opnieuw rekenen op de onmisbare steun van belangrijke partners zoals de Fietsersbond, de gemachtigde opzichters, het collectief maatwerkbedrijf Werkmmaat, de talrijke vrijwilligers en de besturen van de vijf HEKLA-gemeenten.


Samenwerken, samen veilig !

foto’s (c) Gazet van Hove .