Op 9 juni gaan we naar de stembus voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Het worden spannende politieke tijden …

Ondertussen maakte het groen-linkse Hove Beweegt reeds enkele kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 bekend. Hove Beweegt bestaat reeds van in 1994 en is een samenwerkingsverband tussen de socialisten van Vooruit (vroeger SP.a, SP) en de groenen van Groen (vroeger Agalev). Er zijn ook een aantal militanten / kandidaten die geen keuze kunnen maken tussen deze twee linkse formaties en zij komen dan op als ‘onafhankelijken’. Vroeger stonden er ook een aantal ex-communisten op de lijsten van Hove Beweegt. Die tijden zijn voorbij. Communisten moet men nu gaan zoeken bij de PVDA.

Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen trekt huidig gemeenteraadslid Diederik Vandendriessche (Groen) de lijst van Hove Beweegt. Hij woont in de Diepestraat en is reeds lid van de Hovese gemeenteraad sedert 2007. Verder zetelt hij ook reeds drie legislaturen in de Antwerpse provincieraad. Vandendriessche is dus kandidaat-burgemeester. Hij was ook al enkele malen verkiezingskandidaat voor Groen bij de federale verkiezingen.

Op de tweede plaats van Hove Beweegt staat het huidige gemeenteraadslid Marie Misselyn, een verpleegster uit de Vredewijk. Zij wil werk maken van een toegankelijk Hove met een sterkere lokale verbinding.

Op de derde plaats staat de eerste echte socialist in de persoon van Tyson Kouraichi, een student. Hij richtte enige tijd geleden de Hovese afdeling van Vooruit terug op. Hij is verder actief in de Hovese jeugdraad, JAanimo en de speelpleinwerking. Hij wil zich inzetten voor al de kinderen van Hove.

Nu maken we een hele vlucht naar de lijstduwers van Hove Beweegt. Op de 18de plaats staat Luc Van Braekel, een advocaat uit de Bloemenwijk. Iedereen kent hem als voorzitter van het Kon. Harmonieorkest Sint-Laureys (2003-2023). Hij is ook voorzitter van een organisatie die zich inzet voor ontwikkelingssamenwerking.

Jo Ampe

Als lijstduwer vinden we op de 19de plaats Jo Ampe, een landschapsarchitect uit de Lintsesteenweg. Hij was bij de stichters van Hove Beweegt in 1994 en zetelt sedert die tijd in de gemeenteraad. Enkel gewezen burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) zetelt langer in de Hovese gemeenteraad.

In de legislatuur 2007-2012 was Ampe schepen van Openbare werken. Midden 2012 kwam hij politiek zwaar in botsing met Vuylsteke de Laps. Beide partijen leden in 2012 bij de gemeenteraadsverkiezingen een zware verkiezingsnederlaag. In 2018 konden ze zich niet herstellen van de klap van 2012. We zijn benieuwd naar de scores in 2024….

Het worden nog spannende politieke tijden in Hove ….  

de kandidaten van 2018

Foto’s © Gazet van Hove .