door Anton Schelfaut in ’t Pallieterke .

Op zondag 25 augustus vindt in Steenstrate bij Ieper de 23ste editie van de IJzerwake plaats. Wim De Wit, de voorzitter van de IJzerwake, verwacht dit jaar geen problemen met het stadsbestuur van Ieper. “Het heeft zijn lesje vorig jaar wel geleerd”, oordeelt hij.

Eind augustus is het voor de Vlaamse Beweging verzamelen geblazen aan het standbeeld van de gebroeders Van Raemdonck in Steenstrate bij Ieper voor de jaarlijkse IJzerwake, samen met het Zangfeest een van de grootste Vlaams-nationale manifestaties.

Vorig jaar zakten volgens de organisatie 2.500 à 3.000 Vlaams-nationalisten af naar Steenstrate. Zowel voorzitter Wim De Wit als gastspreker Dries Van Langenhove haalden toen in hun toespraak uit naar Iepers burgemeester Emmily Talpe (Open Vld). Zij had tevergeefs geprobeerd om de Kameraadschapsavond aan de vooravond van de IJzerwake te verbieden en was niet opgezet met de komst van Van Langenhove.

Dries Van Langenhove

Kameraadschapsavond

Aan de vooravond van de IJzerwake staat dit jaar opnieuw een Kameraadschapsavond – een traditionele zangavond gevolgd door een dj-optreden – op het programma. Maar De Wit verwacht niet opnieuw problemen met het Ieperse stadsbestuur. “Het stadsbestuur heeft vorig jaar zijn lesje geleerd. De Raad van State heeft het toen teruggefloten”, zegt hij.

De jaarlijkse heisa rond de IJzerwake laat De Wit koud. “Natuurlijk zal een fervente belgicist de IJzerwake radicaal vinden, omdat wij nu eenmaal streven naar een Vlaamse republiek. Ik begrijp ook dat het koningshuis daar niet gelukkig mee is”, aldus De Wit. “Je kan ons streven radicaal noemen, maar elk volk heeft nu eenmaal recht op een eigen staat. Als de Vlamingen onafhankelijkheid willen, moet die er komen. Dat is niet revolutionair, maar een normaal verlangen van het Vlaamse volk.”

Hoewel De Wit de pensioengerechtigde leeftijd al even bereikt heeft, denkt hij nog lang niet aan stoppen. “Zolang ik leef, zal ik een bijdrage leveren aan de IJzerwake, ook als er een einde zou komen aan mijn mandaat als voorzitter”, benadrukt hij.

Traditioneel programma

De gastspreker is dit jaar niemand minder dan Michael Discart, de voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB). “De VVB is een belangrijke partner van de Vlaamse Beweging. Discart verricht goed werk als voorzitter. Zijn toespraak zal ongetwijfeld van een even hoog niveau zijn”, motiveert De Wit zijn keuze voor de VVB-voorzitter.

Op zondag houdt de organisatie vast aan het traditionele programma. De dag start om 11 uur met een eucharistieviering, gevolgd door de toespraken van De Wit en Discart. In het IJzerwakedorp zullen verschillende standhouders een ruim gamma aan boeken, tijdschriften, kledij, vlaggen, muziek en andere hebbedingen aanbieden. Ook ’t Pallieterke zal aanwezig zijn met een standje waar auteurs Jurgen Ceder en Jan Van Aerschot hun boeken zullen signeren. Vanaf 14 uur kunnen de bezoekers aan het IJzerfolkpodium genieten van volksmuziek uit binnen- en buitenland.

Tickets kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar via de webwinkel van de IJzerwake.

foto’s (c) Gazet van Hove .