door Wannes Neukermans in ’t Pallieterke .

Volgens een peiling die uitgevoerd werd in opdracht van HLN gaat liefst 40 procent van de Vlamingen akkoord met de stelling dat Vlaanderen op termijn onafhankelijk moet worden. Daarnaast geeft 46,7 procent aan te vinden te zijn voor meer Vlaamse autonomie binnen België.

‘De Stem van Vlaanderen’, de stemtest van HLN en VTM Nieuws, werd intussen meer dan een miljoen keer ingevuld. Daarin wordt de volgende vraag gesteld : ‘Vlaanderen op termijn onafhankelijk maken’. Respondenten kunnen antwoorden door hun mening meer richting ‘niet akkoord’ of ‘helemaal akkoord’. Tegelijkertijd liet DPG, het mediabedrijf achter de krant en de televisiezender, een online enquête uitvoeren bij 1.000 Vlamingen.

Polariserende vraag

Daaruit blijkt dat 40,2 procent van de Vlamingen voorstander van een onafhankelijk Vlaanderen op termijn is. 50,5 procent van de Vlamingen zegt tegen een splitsing van het land te zijn en 9,3 procent van de Vlamingen stelt zich neutraal op. Weinig verassend drijft de vraag of Vlaanderen onafhankelijk moet worden een wig tussen de twee kampen. 34,6 procent geeft aan radicaal tegen een onafhankelijk Vlaanderen te zijn, 22,9 procent geeft aan volledig voorstander te zijn.

Verstand komt met de leeftijd, zullen de V-partijen denken. Bij de 55-plussers is er immers een kleine meerderheid (50,8 procent) te vinden voor een splitsing van het land, terwijl jongere mensen onder 35 jaar zich minder vaak uiten als voorstander van een splitsing van België (39,4 procent). Volgens voormalig VB-voorzitter Filip Dewinter neemt dit een belangrijk argument tegen onafhankelijkheid weg.

Confederalisme

Naast naar onafhankelijkheid, werd er ook gepeild naar het confederaal model van N-VA. Daarin blijft België bestaan, maar wordt Vlaanderen bevoegd voor alles behalve Defensie en Buitenlandse Zaken. Op die vraag reageerde 46,7 procent van de Vlamingen positief. 40,1 procent is tegen en 13,2 procent stelt zich neutraal op. “Mensen begrijpen dat België niet meer werkt”, stelt N-VA-Kamerlid Sander Loones.

Sander Loones met een radicale fan !

foto’s (c) Gazet van Hove .