door Wannes Neukermans in ’t Pallieterke .

Op zondag 13 oktober kiest Vlaanderen zijn nieuwe gemeente-en provincieraden. Sinds het afschaffen van de lokale opkomstplicht moét je niet langer naar het stemhokje. Ook niet-Belgen mogen in bepaalde gevallen gaan stemmen in oktober.

Niet-Belgische inwoners mogen enkel voor de gemeenteraad stemmen, niet voor de provincieraad. Als zij mee willen beslissen over de samenstelling van de gemeenteraad, moeten ze zich laten registreren. Na de registratie gaat de gemeente na of de buitenlander voldoet aan de specifieke kiesvoorwaarden. Belgen hoeven zich niet vooraf aan te melden : zij mogen zich op 13 oktober met hun stembrief naar het stemhokje begeven.

Meerderjarige niet-Belgische burgers van een lidstaat van de Europese Unie die willen stemmen, moeten zich voor 1 augustus ingeschreven hebben. Voor niet-Belgen van buiten de EU, zijn de voorwaarden iets strenger. Zij moeten ten laatste op 31 juli 2024 kunnen aantonen dat ze minstens vijf jaar lang wettelijk in België verblijven, voordat ze mogen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Voor de provincieraadsverkiezingen mogen enkel Belgen stemmen.

foto’s (c) Gazet van Hove .