door Wannes Neukermans in ’t Pallieterke .

Nooit eerder duurde de vorming van de Brusselse regering zo lang. Vooral aan Nederlandstalige zijde zit het vast : de druk op formateur Elke Van den Brandt (Groen) neemt alsmaar toe, zeker nu de PS aan Franstalige zijde aan boord gehesen is.

In 2014 duurde het 56 dagen om de regering-Vervoort II te vormen. Brussel kent gewoonlijk een relatief korte regeringsvorming, maar deze keer lijkt het muurvast te zitten. Aan Franstalige zijde lijken MR, Les Engagés en de PS de meerderheidspartijen te worden. De Franstalige socialisten gaven hun Brusselse voorzitter Ahmed Laaouej de toestemming om de gesprekken op te starten. Formateur David Leisterh (MR) stelt startnota’s op voor de inhoudelijke onderhandelingen.

Amper gesprekken

Aan Nederlandstalige zijde liggen de kaarten heel wat moeilijker. Volgens formateur Elke Van den Brandt is er “op dit moment geen bereidheid voor een coalitie met drie of vier partijen”. Met Team Fouad Ahidar willen de andere partijen niet samenwerken : Van den Brandt gaat momenteel voor een coalitie met Groen, Open Vld, Vooruit en cd&v. Over Van den Brandt als formateur komt er wel wat frustratie naar buiten, omdat er amper inhoudelijke gesprekken zijn.

De christendemocraten staan daar echter niet voor te springen : aan Nederlandstalige zijde zijn er in de Brusselse regering amper drie posten : twee ministers en een staatssecretaris. Om de cd&v toch aan boord te krijgen, zou Van den Brandt een extra ‘regeringscommissaris’ aanstellen. Welke bevoegdheden die zou krijgen, is onduidelijk. Daarom zegt Brussels cd&v-kopstuk Benjamin Dalle momenteel dat hij de paars-groene meerderheid, waartegen zijn partij de afgelopen jaren oppositie voerde, niet wil depanneren. De christendemocraten verkiezen dus een oppositiekuur en vragen zich af waarom Groen niet naar N-VA kijkt, dat de tweede grootste partij van de coalitie zou zijn.

mogen niet meepraten van Groen !

foto’s (c) Gazet van Hove .