door Karl Van Camp in ’t Pallieterke .
Op dezelfde dag dat de scholen opnieuw van start gingen, werd Hadja Lahbib door MR voorgedragen als kandidaat-Eurocommissaris. Opnieuw krijgt een Franstalige een zo goed als Nederlandsonkundige politieker een belangrijk mandaat in Europa, met instemming van de Vlaamse onderhandelaars.
Michaël Van Droogenbroeck, VRT-Wetstraatjournalist, verwoordde het in Het Journaal als dusdanig : “Wij hebben Lahbib weinig of zelden gehoord, omdat ze nauwelijks Nederlands spreekt”. Dat heeft ze dan gemeen met Georges-Louis Bouchez die wel Nederlands begrijpt, maar niet durft spreken. Toen twee jaar geleden Lahbib benoemd werd tot minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken, dook ze nog vlug in een intensief taalbad in Spa. Veel heeft dat alvast niet opgeleverd, zo blijkt vandaag.
Taalvak Nederlands verplicht
In september 2022 stelde de minister van Onderwijs in de Franse Gemeenschap Caroline Désir (PS) voor om het vak Nederlands of Duits te verplichten vanaf het derde leerjaar basisonderwijs. Vandaag is Nederlands een keuzevak in Wallonië. In de meeste Waalse scholen wordt Nederlands pas aangeboden vanaf het vijfde leerjaar, maar een meerderheid van de leerlingen kiest Engels als keuzetaal. Gevolg : volgens cijfers van 2020 kreeg bijna 30 procent van de Waalse leerlingen die afstudeert van het secundair onderwijs geen enkel uur Nederlands, en dat gerekend gedurende de hele schoolloopbaan.
Leerkrachten
Het voorstel van Caroline Désir (PS) was oorspronkelijk een idee van Ecolo. Maar toen stonden coalitiepartners MR en PS niet te springen om er echt werk van te maken. Maar in 2020 ging het enkel over een politiek akkoord tussen de partijen dat nog omgezet moest worden in een decreet. Concreet zou de hervorming ingaan vanaf het schooljaar 2027-2028.
Er is echter een ‘maar’. Er zijn te weinig leerkrachten Nederlands in Wallonië. Want dat hebben zowel Vlaanderen als Wallonië gemeen : een lerarentekort. Resultaat is dat in veel Waalse scholen de klassen Nederlands (als keuzevak) werden afgeschaft, ofwel bij gebrek aan leerlingen, ofwel bij gebrek aan leerkrachten. In januari 2024 moest Caroline Désir aankondigen dat haar hervorming, voorzien voor het september 2027, hoogstwaarschijnlijk uitgesteld moest worden.
Werk
Ondertussen is Désir geen minister meer van Onderwijs, want in Wallonië zit de PS niet langer in de regering. De nieuwe minister van Onderwijs is Valérie Glatigny (MR). Vraag is of de hervorming zoals voorgesteld door Désir door de huidige coalitie van de Franse Gemeenschapsregering (MR en les Engagés) verder doorgevoerd zal worden. Het probleem van het tekort aan leerkrachten Nederlands blijft echter hoe dan ook bestaan.
Het maakt dat steeds minder en minder Franstaligen werk zoeken over de taalgrens. In Vlaanderen is er grote vraag naar werkkrachten, terwijl in Wallonië de werkzaamheidsgraad ronduit dramatisch is te noemen. Volop inzetten op taalcursussen Nederlands zou nochtans een middel kunnen zijn om die mensen aan het werk te krijgen. Maar voldoende Nederlands kennen, geldt dus blijkbaar niet voor Belgische ministers. In feite is het schandalig dat Franstalige ministers zich niet in een behoorlijk Nederlands kunnen richten tot de meerderheid van de Belgische bevolking, zijnde de Vlamingen. Straf, want de grootste groep aanbidders van het o zo dierbare België vindt men in Wallonië. Het besluit is dat de Franstaligen de taal van de meerderheid van dit land niet willen waarderen. La Belgique sera latine ou ne sera pas…
foto’s (c) Gazet van Hove .