De afgelopen bestuursperiode is de opbrengst van gemeentelijke GAS-boetes (Gemeentelijke Administratieve Sanctie) bijna verdrievoudigd. In 2023 scoorden alle Vlaamse steden en gemeente samen een bedrag van 124 miljoen euro. Het gaat niet alleen om verkeersboetes, ook boetes voor overlast op straat zitten in dit totaalbedrag. De cijfers komen van Statistiek Vlaanderen. De stijging is voornamelijk een gevolg van het feit dat de federale overheid toestaat aan de lokale besturen dat zij voor kleinere snelheidsovertredingen (minder dan 20 km/u te snel rijden) een GAS-boete mogen uitschrijven. Deze opbrengst gaat naar de kas van de steden en gemeenten. Voor hogere snelheidsovertredingen volgt er een minnelijke schikking of vliegt men voor de politierechtbank en deze boeten gaan naar de federale overheid.

In 2023 werd er 18,7 miljoen euro opgehaald in Antwerpen, de koploper onder de Vlaamse steden en gemeenten. De gemeente Lo-Reninge in de Westhoek scoort ook zeer hoog.

Hoe zit het in onze regio ?

In Hove staan er twee permanente flitscamera’s in de Kapelstraat en de Boechoutsesteenweg. Zij doen hun werk ! Geregeld staat er ook een mobiele camera van de politiezone ergens in Hove opgesteld. Zij brengen de Hovese gemeentekas voldoende geld op. Hiermee herstelt de gemeente Hove voetpaden en fietspaden. Dit kwam reeds verschillende malen uitgebreid ter discussie op de Hovese gemeenteraad.

Hove : 98,35 euro per inwoner (8.400 inwoners x 98,35 = 826.140 euro)

Edegem : 48,07 euro per inwoner

Kontich : 38,47 euro per inwoner

Lint : 13,14 euro per inwoner

Aartselaar : 37,91 euro per inwoner

Mortsel : 10 euro per inwoner

Lier : 140,31 euro per inwoner.

© cijfers Statistiek Vlaanderen.

Geelhandlaan Hove

Foto’s © Gazet van Hove