NIEUWS – door Bart Maddens – www.doorbraak.be .

Het Union des Francophones (UF) bestaat nog. En haar zetel bevindt zich in het MR-hoofdkwartier.

Een onaangename verrassing deze week : er lag bij mij in Heverlee een Franstalige folder in de bus van de Union des Francophones (UF).  Ik lees dat de Franstaligen in de Rand en in de rest van Vlaanderen nog steeds zwaar worden gediscrimineerd door de Vlaamse overheid.  Als ik die mensonterende toestanden een halt wil toeroepen, dan moet ik bij de provincieraadsverkiezingen voor het UF stemmen.

Eerlijk gezegd, ik was haast vergeten dat er nog zoiets bestond als het UF.  In 2019 verloor de partij haar ene zetel in het Vlaams Parlement. Nadien werd daar in Vlaanderen niet veel meer over vernomen. Een fenomeen van vroegere tijden, zo leek het wel, toen de taalkwestie nog op scherp stond.

File:Union des Francophones logo.svg
logo van de Union des Francophones

Maar de folder drukt me met de neus op de werkelijkheid. Het UF bestaat nog altijd. En dat had ik eigenlijk moeten weten, want in juni kon ik er ook al eens voor stemmen. Toen nam het UF opnieuw deel aan de verkiezingen voor het Vlaams Parlement in Vlaams-Brabant, maar wel zonder dit kenbaar te maken via een folder. De partij haalde 2,8 procent. Het UF was ook altijd vertegenwoordigd in de provincieraad van Vlaams-Brabant. In 2018 haalde de partij daar twee zetels met 5,4 procent (9,5 procent in het district Halle-Vilvoorde en 0,8 procent in het district Leuven).

Samenwerkingsverband

Het UF is in theorie een samenwerkingsverband tussen verschillende Franstalige partijen. In de praktijk is het in grote mate een zaak van Défi en de MR. 21 van de 34 kandidaten voor de provincieraadsverkiezingen behoren tot één van die twee partijen (11 MR en 10 Défi).

Organisatorisch is het UF ingebed in de MR. Het op de folder vermelde adres is de Gulden Vlieslaan 84-86 in Brussel, dit is het MR-hoofdkwartier. Dat is ook logisch, want formeel-juridisch vormt het UF een onderdeel van de MR. Het UF bestaat uit twee vzw’s (de partij zelf en de fractie in de provincie Vlaams-Brabant) die allebei componenten zijn van de MR.

heet nu Défi, maar nog steeds hevig anti-Vlaams

De rekeningen van het UF maken bijgevolg ook deel uit van het financieel verslag van de MR. Uit het meest recente verslag kunnen we afleiden dat het UF in 2023 28.242 euro aan dotaties kreeg van de provincie Vlaams-Brabant en 11.075 euro aan fractietoelagen, in totaal dus 39.317 euro. Dat zijn de enige inkomsten van het UF.  Eind 2023 hadden de twee UF-vzw’s samen 269.944 euro in kas. Met dank aan de provincie Vlaams-Brabant.

de provincie Vlaams-Brabant sponsort haar vijanden !

Verkiezingsprogramma

De innige band tussen MR en UF kan bezwaarlijk als een verrassing komen als je het MR verkiezingsprogramma leest. De partij gaat voluit voor de verdediging van de belangen van de Franstaligen in Vlaanderen, ook buiten de faciliteitengemeenten : ‘Le MR continuera de défendre les droits élémentaires et les libertés fondamentales de tous les francophones de la périphérie bruxelloise en ce compris les francophones des communes sans facilités.’

De Franse Gemeenschap moet daarbij een sleutelrol blijven spelen : ‘Afin de maintenir l’unité et la communauté de culture des Belges francophones, qu’ils résident en Wallonie, à Bruxelles ou dans les communes à facilités, la Fédération Wallonie-Bruxelles serait maintenue et conserverait ses compétences essentielles.’ Met andere woorden, de MR ziet er geen graten in dat de Franse Gemeenschap extraterritoriaal en dus illegaal blijft ageren in Vlaanderen. Vanuit diezelfde filosofie pleit de partij ook voor het snel operationeel maken van de fameuze ‘Communauté Métropolitaine de Bruxelles’.

ook een anti-Vlaamse racist !

Hebben ze dat francofone imperialisme niet eindelijk achter zich gelaten ? Nee dus. Die oude demonen waren nog steeds rond in het huidige MR-programma

Je zou denken dat deze citaten dateren van 15 à 20 jaar geleden. Dat was de tijd dat de MR nog een kartel vormde met het FDF en zich fel verzette tegen de splitsing van BHV. Maar heeft de zesde staatshervorming nadien geen communautaire pacificatie ingeluid in de Rand ? Heeft de MR zich niet eindelijk neergelegd bij het Nederlandstalige karakter van Vlaanderen ? Hebben ze dat francofone imperialisme niet eindelijk achter zich gelaten ? Nee dus. Die oude demonen waren nog steeds rond in het huidige MR-programma.

Uiteraard moeten ook de omzendbrieven Peeters en Martens zo snel mogelijk op de schop voor de MR. Die schrijven voor dat inwoners van de faciliteitengemeenten het telkens opnieuw moeten aanvragen als ze overheidsdocumenten in het Frans willen ontvangen. Gelukkig neemt de nieuwe Vlaamse regering zich voor om die omzendbrieven onverkort te handhaven. Net zoals die regering ook meer in het algemeen sterk inzet op de bescherming van het Nederlandstalige karakter van de Rand. Als diezelfde Vlaamse regeringspartijen straks botsen op een nog steeds rabiaat francofiele MR in de Arizona-regering, dan zou dat wel eens vuurwerk kunnen opleveren.

Bart Maddens

foto’s (c) Gazet van Hove .