De Hovese Heemkundige kring “De Markgraaf” is het geheugen en archief van de gemeente. Al jarenlang huizen ze in de kelderverdieping van ons gemeentehuis. Dit is een ruimte die niet bedoeld is om erfgoed en geschiedenis in onder te brengen. Wat eerst bedoeld was als een tijdelijke oplossing lijkt wel een permanente huisvesting te worden. Geregeld staat de kelderverdieping van het gemeentehuis onder water en worden oude gemeentelijke archiefstukken beschadigd.

Begin dit jaar was er eindelijk licht aan het uiteinde van de lange tunnel : de pastorij aan de Mortselsesteenweg zou vrij komen en de Heemkundige kring kon er intrekken.

Maar van het eerste enthousiasme blijft vandaag niets meer over : de pastorij blijft nog steeds leeg. Het gemeentebestuur heeft nog steeds niets van zich laten horen. Terwijl er twee geschiedkundigen en politicologen in het Hovese schepencollege zetelen …

De mensen van de Heemkundige kring zijn het beu en gaan voor onbepaalde tijd in staking. Dus het gemeentelijke archief wordt niet meer onderhouden of bijgewerkt. Deze mensen zijn vrijwilligers ! Gaat de gemeente hiervoor nu betaalde krachten inzetten ? Of gaat men het archief laten verloederen ?!?

pastorij aan Mortselsesteenweg

Persmededeling Heemkundige Kring De Markgraaf :

“Na deze laatste namiddag in de kelder van het gemeentehuis, legt de Heemkundige Kring de Markgraaf er den blok op, m.a.w. tot nader order gesloten !

Reden : valse beloftes, hopen excuses en uitvluchten en noem maar op van bepaalde diensten op de gemeente, enz….

Als we eventueel met Pasen al in de pastorij zullen zitten zal Kafka terug verhuisd zijn.

Beloven, beloven …… en tegenhouden, uitstellen met valse excuses en valse abri’s : we zijn het grondig beu, beu, beu….

Heemkundige Kring De Markgraaf verdient beter !!!!!”

Reactie schepen van cultuur Gerda Lambrecht (N-VA) :

Dat de mensen van de Heemkundige kring eens beginnen met hun gezond verstand te gebruiken. De pastorij is nog niet klaar, er moeten nog werken plaatsvinden. Dit gaat niet zo snel. Dat de kring eerst eens begint met hun kelder op te ruimen. Het gaat niet om alles van A naar B te verplaatsen. Tijdens de afgelopen zomervakantie kreeg de Kring gratis twee jobstudenten van de streekvereniging Zuidrand ter beschikking om te helpen. Ze waren er zeer tevreden over. Vanaf januari krijgen ze terug jobstudenten. Ze hebben gewoon geen geduld. Het gaat niet op om de pastorij zomaar vol te stouwen met kasten, er moeten beneden nog twee grote ruimtes open blijven waar men lezingen kan houden. Als ze staken, dat ze dan maar staken.”

Conflict krijgt hopelijk na de stembusslag van zondag een oplossing.

Tekst © Facebook.

Foto’s © Gazet van Hove .