Het Vlaams Belang doet in Hove niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ze kregen geen kandidatenlijst samengesteld. Zowel in 2012 als in 2018 deden ze mee aan de gemeenteraadsverkiezingen met steeds een zeer onvolledige lijst met maar drie kandidaten, o.l.v. Johan Verwerft. In 2018 behaalden ze 5,1% van de stemmen. Bij de jongste federale en Vlaamse verkiezingen in juni jl. scoorde het VB in Hove tussen de 9,8 en 11,4%. De partij VB heeft in Hove een zeker electoraal gewicht.

De vraag is aan welke partij die kiezers nu zondag hun vertrouwen zullen geven ? Sommigen zullen thuis blijven omdat er geen opkomstplicht meer is. Men verwacht dat het gros van de VB-kiezers (die wel voor het VB kunnen stemmen voor de provincieraad) voor de gemeenteraad van Hove voor de N-VA zullen stemmen. Zeker niet voor het groen-linkse Hove Beweegt en ook niet voor Fan van Hove (= CD&V & O-VLD). HN spreekt enkel over verkavelingen ?

jarengeleden VB-meeting in Hove : Verwerft & Van Grieken

Dan is de volgende vraag of er op de N-VA-kandidatenlijst één of meerdere personen zijn, die een “schijnbaar” VB-profiel hebben maar toch op de N-VA-lijst staan en die duidelijk rechts zijn (tegen immigratie) en misschien in hun vrije tijd VB-cafées in de regio geregeld bezoeken ? We stelden die vraag aan Lenn De Cleene, voorzitter N-VA-Hove. “Neen, al onze verkiezingskandidaten zijn liberaal conservatieven. We maken geen afweging tegenover het VB. Niemand is rechtser dan de anderen. Er zijn geen kandidaten die VB-cafées bezoeken in de regio of er vrienden hebben. Wij hebben ook geen VB-standpunten overgenomen in ons programma”.

In de beginperiode van de N-VA waren er groen-linksen van Hove Beweegt die stelden dat de N-VA ‘een licht afkooksel’ was van het VB. Ondertussen zijn die figuren naar de achtergrond verdwenen, maar die ideeën blijven in bepaalde kringen nog steeds hangen. Het antwoord van Lenn De Cleene is nu duidelijk.

Foto’s © Gazet van Hove .