Begin 2019 begon men In Hove te spreken over de organisatie van een wekelijkse markt. De toenmalige schepen van Lokale economie Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove/CD&V) stelde “dat er vanuit de Hovese middenstandsvereniging een vraag kwam om een wekelijkse markt te organiseren in Hove”. Het schepencollege zou een plan ontwikkelen (plaats, timing, formule). Er kwam zelfs een vraag op de gemeenteraad van de groen-linkse oppositie Hove Beweegt om meer uitleg. Zelf hadden ze er geen enkel probleem mee, ze vonden het zelfs interessant omdat het wat meer dynamiek in Hove zou brengen.

in Vremde kwam er wel een markt na de coronaperiode

In 2020 kwam corona

Het openbare leven ging tijdens de coronaperiode met tussenpozen bijna 1,5 jaar op slot. In het schepencollege werd er een wissel doorgevoerd : Luc Vuylsteke de Laps werd vervangen door Wim Bollaert (zelfde partij). We waren dan al direct in het voorjaar van 2022.
Ondertussen had men in onze buurgemeente Vremde (Boechout) wel een donderdagmarkt opgezet, ze ging van start op 2 september 2021. De plannen werden uitgewerkt tijdens de coronaperiode.

Boechout werkte tijdens corona door aan de planning voor een markt in Vremde

Bevolkingsonderzoek in Hove

In het voorjaar 2022 organiseerde het Hovese schepencollege een onderzoek bij de Hovenaars over de mogelijkheid van een wekelijkse markt. De resultaten waren zeer positief.

544 personen vulden de enquête in. 76% ervan vond dat er nood is aan een markt in Hove, 78% was het eens met de stelling dat een markt het dorpsleven bruisender maakt.

58% vond dat de markt wekelijks moet plaatsvinden, 30% verkoos een tweewekelijke en 11% een maandelijks frequentie. De beste dagen om in Hove een markt te organiseren waren volgens de
enquête de vrijdagvoormiddag (18%) of de zondagvoormiddag (15%).

43% vond dat de markt best doorgaat op het kerkplein, 21% in de dorpskern (Kapelstraat/Sint-Laureysplein), 20% aan de sporthal in de Paul van Ostaijenlaan en 14% verkoos de Geelhandlaan.
78% meent dat het afsluiten van de locatie geen hinder vormt (voor het doorgaand verkeer). 56% zou te voet naar de markt komen, 40% met de fiets en 4% met de wagen. Geen enkele respondent gaf aan het openbaar vervoer te zullen gebruiken.

16% zou naar de Hovese markt komen voor bloemen en planten, gevolgd door confiserie, noten, olijven,
specerijen en dergelijke (14%), vis (12%), groenten en fruit (12%), gevogelte (9%), zuivel (9%), textiel (8%) brood en banket (8%), vlees (7%) en koffie/thee (5%).

Iets meer dan de helft (56 procent) verkoos een gewone markt, 27 procent een markt met lokale producten, 10 procent een markt met producten die niet worden aangeboden in de Hovese winkels en 7 procent een biomarkt. 81 procent was van mening dat lokale producten van plaatselijke telers, handelaars of producenten een meerwaarde voor een markt zou zijn.

rond de kerk van Hove kan de markt staan

Politieke stunt of politieke afgang ?

Schepen voor lokale economie Wim Bollaert stelde de komst van de markt sedert het voorjaar 2022 steeds verder uit. Politieke analisten gingen ervan uit dat hij deze markt met veel show wilde lanceren in het voorjaar van 2024, zes maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 …

Begin januari van dit jaar werd door schepen Bollaert het plan voor het organiseren van een wekelijkse markt in Hove definitief afgeblazen. De argumenten tegen de organisatie van een markt waren : er staat niets van in het bestuursakkoord van de huidige N-VA/Fan van Hove-meerderheid. De organisatie van een markt vraagt inzet van het gemeentebestuur (personeel, veiligheid, opkuis, enz…). Dit kost geld en dat is ervoor niet beschikbaar. Men zou o.a. extra personeel moeten aanwerven.

De marktplannen zijn dus (tijdelijk ?) afgevoerd. Ondertussen zullen de Hovenaars het moeten stellen met de wekelijkse markten van onze buurgemeenten op dinsdag (Edegem), woensdag (Mortsel), donderdag (Vremde/Boechout) en zaterdag (Kontich & Lier).

ook een goede marktplaats

Een gemiste kans, want commercieel Hove ligt nu éénmaal geografisch tussen de Mechelsesteenweg (N1) en de Liersesteenweg/Provinciesteenweg (Boechout) die veel verkeer teweeg brengen en waar er reeds vele baanwinkels zijn. Een wekelijkse markt zou veel volk van Hove en omgeving hier in het dorpscentrum op de been kunnen brengen … De lokale middenstand zal ermee moeten leven … Zien wat de nieuwe bestuursploeg ervan gaat maken ? …

Foto’s © Gazet van Hove .