We sprokkelden en vernamen reeds enkele reacties over de afgelopen stembusslag in Hove.

Niemand had het succes van HN (Hove natuurlijk) zien aankomen, wij zelf ook niet. Wij veronderstelden dat HN zou eindigen met drie tot vier zetels. Puur gevoelsmatig, niet gebaseerd op één of andere peiling.

Bij het verliezende kamp van de bestuursmeerderheid N-VA / Fan van Hove (= CD&V, O-VLD) is de verwondering en teleurstelling nog groter. Bij Fan van Hove legden ze de nadruk op het feit dat in het debat van Beweging.net op 20 september jl. de vertegenwoordiger van HN, Thierry Lens, geen al te beste beurt maakte. Ze vonden hem intellectueel zeer licht wegen. Op de voorstelling een week later in D.C. “Ten Hove” was Lens inderdaad vervangen door David Van den Bergh (huidig gemeenteraadslid van pH7 en voormalig schepen) met veel meer dossierkennis. De tweede op de lijst, Sofie Lemmens, vonden we in ‘Ten Hove’ ook niet super sterk, ook niet zwak, eerder gemiddeld. Er is ook veel kritiek op HN, men verwijt hen een clubje te zijn van rijke villabewoners die tegen verandering zijn en die men verder in Hove nergens ziet, behalve misschien “op den tennis en de bijhorende bar” !

je ziet hem bijna nergens in Hove … heeft ook zwakke dossierkennis !

Bij N-VA zullen ze alvast hun burgemeester-sjerp moeten afgeven, ofwel aan HN of aan HB. N-VA is in Hove nog maar de derde partij. Ze hebben ongeveer dezelfde kritiek als Fan van Hove en voegen er nog aan toe dat bij HN er ook een aantal rabiate ‘franskiljons’ zitten. De meeste mandatarissen van HN zijn ook niet erg Vlaamsgezind, eerder Belgicisten aldus de N-VA-ers die we spraken.

ook franskiljons bij ‘Hove natuurlijk’ …

Een socialist in het Hovese schepencollege

Het groen-linkse Hove Beweegt beseft dat ze aan zet zijn voor het toekomstige gemeentebestuur. Ofwel gaan ze mee met HN en leveren ze enkele schepenen. Daar zal dan ook de socialist Tyson Kouraichi bij zijn, gezien zijn goede persoonlijke score. Gaat dit niet botsen met enkele zeer liberale mandatarissen van HN ? Hove Beweegt deelt verder dezelfde kritiek als Fan van Hove i.v.m. de rijke villabewoners van HN.

willen rijke villabewoners een socialist in het schepencollege ???

Durft Diederik te springen ?

Hove Beweegt kan ook de burgemeester leveren. Laat Lens maar twee weken rondjes draaien in Hove en ondertussen vormen ze reeds onder tafel een coalitie met N-VA, waarbij HB natuurlijk de burgemeester pakt. (Het VB werd jarenlang als sterke formatie ook overal uitgesloten door de hele politieke kaste.) Politiek is geen zaak voor koorknapen of preutse maagden ! Het is de vraag of huidig burgemeester Bart Van Couwenberghe dan nog meespeelt in een scenario waar hij moet buigen voor een concurrent ? Bij N-VA Hove gooien er misschien nog enkelen “hun zakdoek in de ring”, gelet op hun leeftijd en hun ‘pensioengerechtigde’ leeftijd.

De groen-linkse lijsttrekker Diederik Vandendriessche moet nu kiezen : het is nu of nooit ! In 2006 was Hove Beweegt ook sterker dan de toenmalige CD&V (6 tegen 5 zetels) maar de groen-linksen lieten toen het burgemeestersambt aan CD&V over . De groen-linkse lijsttrekker Jo Ampe durfde niet te springen ! Durft Diederik Vandendriessche nu wel te springen ???

durft hij of niet ???

Foto’s © Gazet van Hove .