COLUMN – door Siegfried Bracke – www.doorbraak.be .

Hoe leg je uit dat uitgerekend Jos D’Haese (PVDA), van alle politici dé kampioen op TikTok, de prijs betaalt voor het afschaffen van de stemplicht ?

De eeuwigdurende vraag : wat hebben wij geleerd?

Eén : wie verliest heeft het over de opkomstplicht.

Hoe halen we het in ons hoofd te denken dat alle landen in de westerse wereld – op één na – bij gebrek aan stemplicht onvolmaakte democratieën zijn ? Valt het trouwens niet op dat in Brussel – een regio mét stemplicht – het opkomstcijfer net zo laag is als in Vlaanderen ? Is er iemand die denkt dat een plicht waarvan herhaaldelijk, helder en luid wordt verkondigd dat het eigenlijk geen plicht is – wie niet gaat stemmen wordt niet vervolgd – ooit zou kunnen werken ?

Hoe leg je uit dat – we nemen eventjes aan dat door de afschaffing van de opkomstplicht uitgerekend de zwaksten in de samenleving worden ‘getroffen’ – in een aantal Antwerpse wijken PVDA meer dan veertig procent haalt ? Zijn dat de wijken van de goed geschoolde, beter verdienende sinjoren ?

Hoe leg je uit dat – we nemen eventjes aan dat het vooral de jongeren zijn die zijn thuisgebleven – uitgerekend Jos D’Haese (PVDA), van alle politici dé kampioen op TikTok, hét medium van de jongeren, de prijs betaalt voor het afschaffen van de stemplicht ? Is Jos in zijn tientallen filmpjes aan zijn tienduizenden volgers vergeten te zeggen dat er op zondag 13 oktober verkiezingen waren, en dat je om te gaan stemmen vóór drie uur in de namiddag moet opstaan ?

Zegt dat cijfer – we nemen eventjes aan dat die 63 procent opkomst ‘dramatisch’ laag is – niet veel meer over het geloof in de politiek ? Zijn er niet te veel mensen die geloven wat ik zeer lang geleden in Gent uitgerekend de dag van de verkiezingen op een muur heb zien staan : als verkiezingen iets zouden veranderen, waren ze al lang afgeschaft ? En ligt dat dan aan die mensen die massaal dom en onwetend zijn ?

Twee : alleen een burgemeester die het heeft verkloot wordt afgestraft.

Valt niet op hoe, niet alleen in kleine gemeenten maar ook in grotere én zelfs in de centrumsteden, de burgemeester wordt beloond als hij zijn job goed doet ? Gezien hoe in Glabbeek de Dorpspartij van burgemeester Peter Reekmans meer dan 73 procent haalt met bijna 80 procent opkomst ? Is het toeval dat de ietwat grijze en in de rest van Vlaanderen totaal onbekende Lieven Dehandschutter (N-VA) het in Sint-Niklaas haalt van Conner Rousseau (Vooruit) ? Idem met Wim Dries (CD&V) en Zuhal Demir (N-VA) in Genk ?

Is de kracht van die zeer grote groep CD&V-burgemeesters in talloze landelijke gemeenten niet dat ze echt midden de mensen staan ? ‘The wisdom of crowds’, had je echt gedacht dat dat niet bestaat ?

stonden jullie wel tussen de mensen ?

Drie : de beste coalitiepartij is de partij die het minst vraagt, maar één keer rekenen is niet genoeg.

Wie denk je dat partij A met 10 van de 21 zetels uitkiest als coalitiepartner : partij B met 4 zetels of partij C met 7 zetels ? Vergeten we niet dat politiek in wezen de strijd om de macht is ? Of dacht je dat het allemaal om het gezamenlijk programma draait ?

Denk je dat Matthias De Clercq (Open Vld) in Gent maar voor de vorm met N-VA gaat praten ? Omdat hij als linksliberaal meer verwantschap heeft met Groen dan met die naar zijn zeggen ‘azijn-en-chagrijn’-partij ? Dacht je echt dat Voor Gent alleen maar voor Gent bezig is? En dat één of meer schepenen meer of minder, met name bij liberalen, geen rol speelt ?

Denk je dat bij socialisten en liberalen er niemand is die erop wijst dat N-VA wel de leidende partij is in de Vlaamse regering, en dat dat wel eens een heus verschil kan maken als het erop aankomt geld uit Brussel te krijgen ? Zie je dat twee of zelfs drie keer rekenen beter is dan één keer rekenen ?

Denk je niet dat dat hét dilemma is van Jean-Marie Dedecker (LDD) in Middelkerke ? Denk je dat hij met zijn 12 zetels op 25 gaat praten met Respect die 11 zetels heeft ? Zie je niet dat hij moet kiezen tussen die ene Vlaams Belanger, waarmee hij dan als eerste (en misschien wel enige) echt het cordon doorbreekt, en die naar zijn zeggen afschuwelijke Marc Descheemaecker van N-VA, de partij waarvan Dedecker geen lid is maar waarvoor hij wel een stemmenkanon is ? Zou Jean-Marie niet weten dat hij met die ene VB’er gulle euro’s uit Brussel mag vergeten ? Terwijl die arrogante Descheemaecker de weg naar die royale euro’s kent als geen ander ?

de weg naar de euro’s uit Brussel !

Vier : zoek een uitgesproken tegenstander.

Gezien dat (zie: twee) ook Bart De Wever (N-VA) een goede burgemeester is ? Gezien hoe hij de neppeilingen – kleine kiesgebieden zijn bijna niet te peilen, en De Wever weet dat – ernstig nam omdat hem die een vijand opleverden, bovendien – wat een godsgeschenk ! – een communist ? Gezien hoe Groen niet kon kiezen tussen wel met PVDA en niet met PVDA ? Gezien welke prijs Groen daarvoor betaalt ?

Vijf : zorg ervoor dat je geen extra steun krijgt van Tom Lanoye.

Mijd cultuur- en opiniemakers. Ze dwalen, altijd.

Siegfried Bracke

foto’s (c) Gazet van Hove .