De afgelopen gemeenteraadsverkiezingen hebben ook een aantal verborgen kantjes, resultaten die men niet direct opmerkt, maar waarvoor men wat dieper moet graven.

Het groen-linkse Hove Beweegt (Vooruit, Groen, onafhankelijken) behaalde in Hove bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen één zetel extra en komt zo op vijf stuks, wat een winst van één exemplaar is. Dit zien de aanhangers en militanten graag : winst. In 2006 behaalden de groen-linksen van Hove Beweegt er zes en in 2012 vielen ze terug op vier, dit bleef ook zo in 2018. Nu na 12 jaar oppositievoeren één zeteltje winst is uiteindelijk een beperkte overwinning.

We gaan eens wat dieper inzoemen op de resultaten van HB.

Hove Beweegt

 Vandendriessche Diederik 480
 Misselyn Marie 229
 Kouraichi Tyson 395
 Van Hecke Kaat 219
 De Waegemaeker Peter 121
 Muylle Anke 215
 Goossens Bert 172
 D’Hondt Mieke 187
 Moyersoen Buddy 151
 Carsauw Bea 135
 Craen Filip 184
 Van Goethem An 124
 De Volder Arne 132
 Nuyts Rit 115
 Buys Martina 138
 Drooghmans Greet 111
 Desmet Roderik 163
 Van Braekel Luc 115
 Ampe Jozef 200

Bovenaan zijn er vijf kandidaten die een score halen van meer dan 200 voorkeurstemmen. Ze zijn alle vijf verkozen. Lijstduwer Jo Ampe behaalt nipt ook deze score. Jo was er reeds in 1994 bij toen Hove Beweegt van start ging en zijn eerste resultaten binnenhaalde. Jo heeft reeds de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Hij zal nog wel achter de schermen zijn richtlijnen geven en nog wel zetelen in één of andere Hovese adviesraad zoals de milieuraad.

De andere kandidaten van HB behalen allen een score van minstens 100 stemmen, iets waar ze bij Fan van Hove en N-VA Hove enkel maar kunnen van dromen.

doet denken aan ex-DDR

De “Coming-man” Luc Van Braekel kwam er niet …

Hove Beweegt pakte in het voorjaar al uit met twee nieuwe ‘super’ kandidaten die hen naar ongekende electorale hoogtes moesten stuwen : Luc Van Braekel en Roderik Desmet. Beiden actief in de Kon. Harmonie Sint-Laureys en volgens sommigen een stemmenreservoir dat je zo probleemloos kan aanboren voor geweldig succes.

Even de spotlichten op Luc Van Braekel zetten. Hij woont sedert 1987 in de Bloemenwijk in Hove, is succesvol advocaat die tientallen stagiair-advocaten op de goede weg zette, 20 jaar voorzitterschap van de harmonie Sint-Laureys Hove, actief geweest bij de scouts Edegem, Hove Sport en Lierse SK. Hij kent een aantal facetten van de Hovese horeca als zijn binnenzak. Verder is hij nog voorzitter van een ontwikkelingsproject in het Afrikaanse land Tanzania.

‘exclusieve meeting’ met super-kandidaat Luc Van Braekel … een half lege zaal …

Op dinsdag 10 september organiseerde Hove Beweegt nog een “exclusieve meeting” voor ondernemers waar Luc Van Braekel als gastspreker mocht optreden samen met de gekende Hovese beenhouwer Luc De Laet. Zulke super-kandidaat moet renderen … wie zou er nog aan twijfelen ?

Maar wat blijkt … op verkiezingsdag blijkt dat de super-kandidaat het tweede slechtste persoonlijk resultaat neerzette voor Hove Beweegt : 115 voorkeurstemmen, de laatste geklasseerde kandidate behaalde 111 voorkeurstemmen. Dat afront is Luc VB alvast bespaart.

Wat gebeurde er ? Luc Van Braekel kreeg toch genoeg persoonlijke reclame met o.a. een groot spandoek in de Kapelstraat dat doet terugdenken aan wijlen de ex-DDR (Deutsche Demokratische Republik) waar de communistische partijtop ook overal aanwezig was in het straatbeeld met reuzegrote spandoeken met bijhorende slogans die het ‘arbeidersparadijs’ moesten ophemelen.

In 2000 gingen er reeds in Hove ‘geruchten’ rond dat Luc Van Braekel zich politiek zou engageren, maar toen voor de CVP (CD&V). Gelukkig deed hij dit nu niet, want dan zou zijn stemmenaantal misschien nog niet de helft zijn van zijn huidige score.

Trek je het niet aan Luc. Je hebt het alvast eens geprobeerd. Er is in Hove nog genoeg leven buiten de politiek. Pakt alvast nog wat pinten … je kent in Hove wel goed de weg erheen !

Luc, pakt er alvast nog enkele !

Foto’s © Gazet van Hove .