In de stad Antwerpen behaalt de N-VA een klinkende overwinning op de communisten van de PVDA. De derde keer op rij dat Bart De Wever er zijn militanten en aanhang kan laten feesten !

Maar in de rest van de provincie Antwerpen is het niet zo rooskleuring : in 15 gemeenten verliest de N-VA de leiderspositie tegenover de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. In de Antwerpse rand straft de kiezer zittende burgemeesters af in Hove, Mortsel, Wijnegem, Ranst en Stabroek. De N-VA heeft er niet meer het initiatiefrecht.

In Edegem verliest de N-VA van Koen Metsu bijna 8% van de stemmen, maar blijft in zetelaantal nog nipt de grootste. Een coalitiepartner binnentrekken is er misschien veiliger dan alléén blijven besturen.

In de Kempen krijgt de N-VA ook verlies aangerekend in Turnhout, Oud-Turnhout, Geel, Arendonk, Brecht, Zoersel en Heist-op-den-Berg. In Herentals is de N-VA niet langer de grootste partij maar gaan ze nu in het schepencollege mee in zee met een socialistisch burgemeester. In Lille en Rijkevorsel krijgt de N-VA ook zware klappen maar blijven ze nog de grootste.

In Sint-Katelijne-Waver verliest de N-VA het burgemeestersambt. In Boom is er ook stevig verlies maar blijven ze nog aan zet.

Er zijn ook lichtpuntjes voor de N-VA. In Nijlen en Essen worden ze de eerste partij en krijgen het initiatiefrecht. Er is ook stevige winst in Duffel, Lier, Malle en Dessel, plaatsen waar men populaire burgemeesters kan naar voor schuiven. In Aartselaar en Willebroek houdt de partij stand op een hoog niveau en kan ze via het initiatiefrecht haar partners kiezen. In Kontich en Lint gaat de partij er redelijk goed op vooruit.

De provincieraadsverkiezingen wint de N-VA in Antwerpen op een overtuigende wijze.

De grote populariteit van nationaal partijvoorzitter Bart De Wever is geen waarborg dat de partij het in de andere plaatsen ook goed doet. Zo komt er een einde aan de gele golf van N-VA-verandering die sedert de verkiezingen van 2012 heel Vlaanderen overspoelde. Populaire N-VA-ers gaan erop vooruit, minder populaire of zij die bepaalde dossiers niet goed beheerden krijgen klappen.

Hoe zit het met de N-VA Hove ?

N-VA Hove, de voorkeurstemmen, op volgorde der kandidatenlijst

 Van Couwenberghe Bart 520
 Maes Sandra 193
 De Cleene Lenn 292
 D’Haene Veerle 95
 Van Bueren Dirk 93
 Rydl Chris 83
 Hesbeens Peter 92
 Mondt Walter 58
 Coppieters Birgit 67
 Soeters Evi 74
 De Mul Wesley 75
 Dewaele Matthias 51
 Hoogstoel Herwig 55
 Janssens Ingrid 60
 Wachtelaer Walter 55
 Arnalsteen Irene 65
 Cools Chantal 60
 Stefanovic Sladjana 60
 Lambrecht Gerda 171
voor de provincie bijna 20% meer stemmen ! Staan jullie tussen de mensen ?

De N-VA behaalde in Hove voor de gemeenteraadsverkiezingen een score van 25,3 % (1.161 stemmen), dit is een verlies van  – 3,7 % tegenover de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Voor de provincieraadsverkiezingen behaalde de N-VA in Hove een score van 44,8% van de stemmen, bijna 20 % meer. Hove’s kandidaat Lenn De Cleene werd op deze lijst verkozen en mag nu iedere maand de provinciale belangen in Antwerpen gaan meebesturen.

naast gemeenteraadslid, nu ook provincieraadslid

Burgemeester Bart Van Couwenberghe behaalde 520 stemmen, bijna 230 stemmen meer dan de volgende op de lijst. In 2018 behaalde hij op de derde plaats 264 voorkeurstemmen. Toenmalig burgemeester en lijsttrekker Koen Volckaerts behaalde in 2018 welgeteld 625 voorkeurstemmen, een goede honderd meer. Maar tussen Volckaerts en Van Couwenberghe kwam het tijdens afgelopen legislatuur niet goed en de eerste verliet de N-VA met slaande deuren. Een deel van zijn aanhang is zondag niet gaan stemmen of klikte alvast de N-VA-lijst niet aan.

N-VA Hove behaalde zondag vijf verkozenen, waarvan er maar twee een score behaalden boven de 200 voorkeurstemmen.

Van de vier kandidatenlijsten die zondag in Hove meededen aan de verkiezingen is deze van de N-VA één van de zwakste wat kandidatenaanhang betreft. De kandidaten van het groen-linkse ‘Hove Beweegt’ en de rijke villabewoners van ‘Hove natuurlijk’ scoren relatief goed wat persoonlijke voorkeurstemmen betreft, bij de N-VA is dit buiten vier trekkers relatief gezien vrij pover. Alle N-VA-kandidaten kregen ruime persoonlijke pamfletten en kaartjes toegewezen om uit te delen. Sommigen schreven persoonlijke brieven onder omslag. Een aantal kandidaten deden vrij weinige inspanningen om hun kandidatuur te promoten. Aan de bar hadden velen wel een grote mond dat ze ‘goed gingen scoren want heel hun wijk kende hen’, enz … Maar als je dan de resultaten ziet van een ingenieur als Walter Mondt (58 stemmen) en uittredend gemeenteraadslid en onderneemster Irène Arnalsteen (65 stemmen) dan stel je wel vragen. Verder zijn er zes kandidaten die een score behalen tussen de 50 en 60 voorkeurstemmen. Vrij zwak en sommigen hiervan traden in het verleden ook reeds op als verkiezingskandidaat met toen ook zulke zwakke scores. Vele N-VA-kandidaten staan duidelijk niet tussen het volk of lijden aan afstotingsverschijnselen.

kennen de N-VA-ers nog hun bestaansreden ?

Tijdens afgelopen legislatuur 2019- 2024 leek het lokale N-VA partijbestuur in Hove eerder op een duiventil dan op een goed draaiende bestuur. Het was er een komen en gaan van allerlei bestuursleden, vnl. de strategische functies van voorzitter en secretaris wisselden geregeld van persoon. Sommigen aanzagen die functie als een persoonlijke springplank.

De tijd van de Volksunie is duidelijk voorbij. Bij de VU (1954-2001) had je te maken met meestal idealisten die opkwamen voor de ‘goede’ Vlaamse zaak. Bij de N-VA heb je te maken met vele tafelspringers – velen afkomstig uit de VLD en CD&V – die enkel kijken naar hun eigen ik-persoontje en zich niets aantrekken van de ‘goede Vlaamse zaak’. Als ze al weten waarover die gaat ! Het nationale hoofdbestuur van de N-VA rond voorzitter Bart De Wever bestaat nog uit 100% Vlaams-nationalisten. Maar wat als die generatie op termijn ook gaat verdwijnen ?…

VU : vele idealisten – N-VA : vele arrivisten

Foto’s © Gazet van Hove .