door Anton Schelfaut in ’t Pallieterke .
In de eerste helft van 2024 hebben asielzoekers die tijdens hun procedure niet in een opvangcentrum verbleven net geen 10 miljoen euro aan maaltijdcheques gekregen. Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) op een schriftelijke vraag van Vlaams Belang-Kamerlid Francesca Van Belleghem.
Volwassen asielzoekers die het opvangnetwerk verlaten terwijl hun asielprocedure nog loopt, hebben elke twee weken recht op 140 euro aan maaltijdcheques. Voor minderjarigen is dat 60 euro. Ze komen daarvoor in aanmerking zolang ze recht hebben op materiële hulp.
De maatregel werd ingevoerd in 2020. Sindsdien maakten al 10.429 asielzoekers er gebruik van. Dat brengt het totale kostenplaatje op net geen 40,8 miljoen euro. In de eerste helft van 2024 (tot 12 augustus) maakten 2.553 asielzoekers gebruik van het systeem. In die periode werd in totaal 9,8 miljoen euro aan maaltijdcheques uitgekeerd.
Volgens bevoegd staatssecretaris Nicole de Moor (cd&v) heeft de maatregel “positieve effecten”, omdat ze zorgt voor vrije plaatsen in de opvangcentra en budgettair voordeliger is dan een opvangplaats.
Niet te controleren
Vlaams Belang-Kamerlid Francesca Van Belleghem, die de cijfers opvroeg, ziet enkele problemen. Zo worden de maaltijdcheques op een gewone bankrekening gestort, waardoor niet te controleren valt of asielzoekers ze enkel gebruiken om voedingswaren te kopen. “Het ontvangen bedrag kan net zo goed massaal doorgestort worden naar de landen van herkomst”, waarschuwt Van Belleghem.
Dat lijkt ook De Moor te beseffen : op haar vraag is Fedasil deze zomer gestart met de opmaak van een overheidsopdracht die ervoor moet zorgen dat asielzoekers met hun nieuwe bankkaarten enkel voedingswaren kunnen kopen.
Ook het gegeven dat asielzoekers die niet in een asielcentrum verblijven en erkend worden als vluchteling nog twee maanden aan maaltijdcheques uitbetaald krijgen “om de transitie te faciliteren”, is Van Belleghem een doorn in het oog. Voor een volwassen asielzoeker komt dat immers neer op 560 euro.
“De maaltijdcheques zijn een lapmiddel om plaatsen vrij te krijgen in de overvolle opvangcentra voor asielzoekers”, besluit Van Belleghem. Ze roept de staatssecretaris op om het aanzuigeffect dat uitgaat van deze maatregel “ernstig te onderzoeken”.
foto’s (c) Gazet van Hove .