Bewogen Commissie Sociale Zaken, Werk en Pensioenen
NIEUWS – door Winfried Matheeussen – www.doorbraak.be .
Karine Lalieux (PS) – foto (c) Wikimedia Commons
Een verslag van een bewogen hoorzitting in de commissie over het Anderlechts OCMW-schandaal.
Het leefloon is heilig voor de PS. Zo heilig dat zelfs fraude hen niet tot enige reflectie brengt. Het PS-systeem moet overeind blijven. In de Commissie Sociale Zaken, Werk en Pensioenen van het federale parlement bleef de PS de arrogantie zelve. De Commissie organiseerde een hoorzitting over de fraude bij het toekennen van leeflonen bij de OCMW’s naar aanleiding van de Panoreportage over Anderlecht. Maar als het hoe en waarom van het leefloon in vraag wordt gesteld staat links opnieuw verenigd.
De reactie van de PS was van bij het begin duidelijk. De voormalige en huidige voorzitters van het Anderlechtse OCMW, de PS’ers Mustapha Akouz en Lotfi Mostefa, reageerden niet op de uitnodiging van de Commissie. Deze actie werd verdedigd door Éric Thiébaut, fractievoorzitter voor PS in de Kamer. Hij probeerde het nut van het uitnodigen van beide voormalig OCMW-voorzitters in vraag te stellen door op te merken dat de directie van Audi ook niet op de hoorzitting over de sluiting werd gevraagd. Commissievoorzitter Denis Ducarme (MR) besloot dan maar om nog een poging te doen om beide heren op te roepen via e-mail. Ook dat hielp niet. In de Commissie vielen snel de woorden ‘parlementaire onderzoekscommissie’.
Lalieux weigert cliëntelisme te veroordelen
Toen bevoegd minister Lalieux (PS) aan het woord kwam werd het duidelijk dat ze het cliëntelisme van haar Anderlechtse partijgenoten niet zal veroordelen. De partijen N-VA, Open Vld en Groen vroegen daar expliciet om. Tevergeefs. Aan het begin van haar uiteenzetting zei ze dat ze vanzelfsprekend alle vormen van fraude afkeurt, maar daar namen de commissieleden geen genoegen mee. Tijdens de bevraging van de minister herhaalden de drie partijen hun vraag om expliciet het cliëntelisme van haar partijgenoten te veroordelen. Zij negeerde de herhaalde vraag.
De hoorzitting maakte ook duidelijk dat de controlesystemen vanuit de overheid niet werken. Hoe zou dat toch komen ? De Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding, Sociale Economie en Grootstedenbeleid, kortweg POD Maatschappelijke Integratie of POD Mi, beweert niet over het nodige wettelijke kader te beschikken om fraude te sanctioneren. Zij kunnen niet verder gaan dan onterecht uitgekeerde bedragen bij de betrokken OCMW’s terug te vorderen.
Zolang de PS de PS controleert kan alles blijven doorgaan, dus
Dat maakt de politieke verantwoordelijkheid des te groter. Zolang de PS de PS controleert kan alles blijven doorgaan, dus. Het PS-systeem zit goed in elkaar.
Ergernis van Ecolo en PS
Dé vraag is natuurlijk : wat moet de rol van een leefloon zijn ? Wie moet het krijgen, en koppelen we daar voorwaarden aan of niet ? De fraude is een goede gelegenheid om op die kern van de zaak in te gaan. Daartoe was Ivan van de Cloot uitgenodigd, hoofdeconoom van Stichting Merito. Hij was de enige spreker die een wetenschappelijk onderbouwde analyse van de leeflonen bracht. In oktober publiceerde hij een uitgebreide studie met een analyse van de evolutie van het aantal leefloners en de factoren die de groei kunnen verklaren. Hij haalde aan dat het hoog tijd was om vanuit de politiek en het beleid een degelijke analyse te maken van de problematiek om op basis daarvan oplossingen te zoeken. Hij houdt zich beschikbaar om daaraan mee te werken.
Een boodschap die op links niet goed viel. Niet enkel zijn betoog, zelfs zijn aanwezigheid stootte op onvrede bij commissieleden Sarah Schlitz (Ecolo) en Caroline Désir (PS). Zij vroegen zich af welke fractie Van de Cloot had uitgenodigd en beschreven zijn uiteenzetting als ideologisch gedreven. Het PS-systeem is uiteraard ideologisch neutraal.
foto’s (c) Gazet van Hove .