NIEUWS – door Pieter Bauwens – www.doorbraak.be .

Waarom is de overheid niet even streng voor vernielers en vandalen als voor autobestuurders ?

Het stond in dezelfde krant, met een pagina tussen. Voor de vernielingen op oudejaarsnacht worden zeven ‘jongeren’ vervolgd door het gerecht. En in West-Vlaanderen zijn al meer dan 2.000 rijbewijzen ingetrokken voor gsm-gebruik achter het stuur.

Het is niet dat het ene te veel is. Gsm’en achter het stuur is gevaarlijk en verboden. Het kan andere weggebruikers in gevaar brengen. Maar zeven vervolgingen voor de rellen op oudejaarsnacht in Brussel, Antwerpen en Gent, is te weinig. Dit doet de overtuiging groeien dat er soorten burgers zijn. Zij die zwaar beboet en vervolgd worden voor in hun ogen kleine verkeersingrijpen. En zij die ‘alles mogen’, gemaskerd op straat lopen, vuurpijlen afschieten naar agenten en hulpverleners en brand stichten. Onbestraft.

Justitie doet er goed aan hoog in te zetten op de veiligheid op de weg. De overheid overdrijft daar zelfs. Flitspalen zijn er niet om de staatskas te vullen. Sommige zones 30 lijken meer op pesterij of een opbrengstmodel dan ze er echt zijn voor de verkeersveiligheid.

Flitspaal in zone 30

Taxeren, maar niet beschermen

Diezelfde klemtoon op veiligheid legt de overheid niet in bepaalde wijken in Brussel bijvoorbeeld. Daar laten ze het gezag op straat over aan wie het wil grijpen. Gespuis en dealers. Die vieren dat op oudejaarsavond. Dit jaar bij het vreugdevuur van zestig brandende auto’s. De eigenaars zijn hun auto kwijt en draaien zelf op voor de takelkosten. Alsof de overheid daar niets mee te maken heeft.

Het handhaven van de openbare orde en de veiligheid en het garanderen van de eigendomsrechten is nochtans een kerntaak van de overheid. Van een overheid die hoge belastingen heft, mogen we niet aanvaarden dat ze daar in gebreke blijft.

Waarom pakt de politie niet iedereen op die tijdens die oudejaarsnacht gemaskerd op straat loopt ? Dat zou al een eerste signaal zijn van de boodschap aan die groep : ‘Wij zijn baas, wij bepalen de wetten. Wie ze niet volgt, wordt gestraft’.

Snelrecht

Maar snelrecht ? Nultolerantie voor geweld op agenten en hulpverleners ? Het wordt politiek vaak aangekondigd. In de praktijk komt er weinig van terecht. Wat er nodig is, is de politieke wil om niet alleen op oudejaarsavond, maar het hele jaar door aan te geven wie hier baas is.

Dat doe je door een breed pallet aan maatregelen. Via imams (het gaat meestal om moslimjongeren) de ouders bewerken. Het begint thuis, bij de opvoeding. Via invloedrijke figuren in wijken ouders en jongeren bewerken. Haal er desnoods een straathoekwerker bij om de boodschap te doen indalen.

Meer bottines

Maar daarnaast moeten er ook bottines op straat. En wie zich niet gedraagt zoals het hoort, moet gestraft worden. Op oudejaarsnacht zet je de grote middelen en desnoods het leger in om elke rel of vandalisme in de kiem te smoren en de daders op te pakken en te straffen. Om iedereen op te pakken die gemaskerd op straat verschijnt.

Wat je nodig hebt, is de politieke moed om dat in de steden uit te rollen. Dat begint vandaag, niet in december. Om contact te zoeken, om de regels te doen respecteren. Dat is in ons algemeen belang. Het belang van groepen die onze samenleving haten of willen ontwrichten mogen niet de leidraad zijn van de politiek. Brusselse politici die denken te verbinden door die groepen in hun identitaire en cliëntelistische politiek te ontzien, verdelen en ontwrichten de stad en de samenleving. Ze laten krachten ontwikkelen die ze niet meer in de hand kunnen houden en waar ze zelf aan zullen ten onder gaan. Zoals scholen die een holocaustherdenking niet willen bijwonen… Wie bepaalt dan de normen ?

Zo moeilijk is het niet. Politiek en parket moeten dezelfde wil tonen om de openbare orde te handhaven als om de gsm’ende bestuurder te bestraffen.

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

foto’s (c) Gazet van Hove .