’t Pallieterke .
“De N-VA moet de Vlaamse regering meer smoel geven, iets dat onvoldoende gelukt is onder Geert Bourgeois en onder Jan Jambon. Wat het federale niveau betreft, ben ik benieuwd naar de sociaaleconomische hervormingen. Daar moet het nu van komen, aangezien er communautair weinig zal gebeuren.”
Hedebouw met zijn ‘in the pocket’: it’s not funny anymore
“Ik vraag me af hoe Vlaams Belang de komende jaren zal evolueren. Je kan niet ontkennen dat ze goed gescoord hebben. Als Tom Van Grieken zegt dat hij twee keer de verkiezingen heeft gewonnen, is dat juist. Maar dat iedereen meer had verwacht is ook juist. Ik vraag me af hoe die partij zich de komende jaren gaat opstellen. Ze is voor een stukje een beleidspartij op lokaal niveau en wil zich op die manier ook manifesteren. Anderzijds zullen ze nu gedwongen worden om hard en extreem oppositie te voeren op de migratie- en veiligheidsthema’s.”
“Sammy Mahdi is er dan weer goed in geslaagd om een nederlaag van cd&v als overwinning voor te stellen, omdat hij voorzitter werd na een peiling, niet na een verkiezingsresultaat, die zijn partij op 8 procent zette. Ik hoor nu dat de naam cd&v opnieuw ter discussie wordt gesteld. Maar de vorming van de Arizona-coalitie biedt kansen voor de christendemocraten. Ik sluit niet uit dat de partij zal zeggen: wat Arizona doet zal cd&v-beleid zijn. En dat zal niet gelogen zijn: niet links, niet rechts, met strenge accenten op vlak van migratie en veiligheid. Zij moeten misschien het minst uitleggen waarom het regeringsbeleid afwijkt van het programma, omdat ze in dat centrum zitten.”
“Net als cd&v is Vooruit een relatief kleine partij die, als ze nog eens wat procentpunten verliezen, rond de acht procent zitten. Die zijn natuurlijk hypernerveus en niet bereid om zware risico’s te nemen. Voor Rousseau en de socialisten is het moeilijk om in deze regering te stappen. Het zal er voor hen op aankomen om te zeggen: ‘Het is lastig, maar als wij er niet waren geweest, had het nog veel erger geweest.’ En misschien worden ze ook nog geholpen door hun coalitiepartners Georges-Louis Bouchez en Bart De Wever, die op hun eigen congressen gaan verkondigen dat ze nog veel verder wilden gaan, maar dat dat niet kon door de socialisten van Vooruit.”
“Open Vld wil zich heruitvinden als een rechts-liberale oppositiepartij om op die manier zout in de wonde van N-VA te strooien. De eerste jaren kan dat geen kwaad, want als Maurits Vande Reyde, Egbert Lachaert of Vincent Van Quickenborne dan iets zegt, zullen ze uitgelachen worden. ‘Kijk naar Sven Gatz in Brussel, kijk naar de federale begroting van Vivaldi.’ Maar uit ervaring weten we dat die Open Vld-kritiek op een slechte begroting, of op het uitblijven van een sociaaleconomische hervorming, op termijn wél kan aanslaan, als het verleden van Open Vld wat vergeten raakt.”
“Van Groen weet ik niet goed wat ik moet denken, ik kan de nieuwe voorzitter niet goed inschatten en de partij moet nog beginnen aan haar strategisch debat over welke partij ze in de toekomst wil zijn. Ook daar zal het eerder een kwestie van restauratie dan van vernieuwing zijn. Jaren geleden hebben ze hun groenen logo in de regenboogkleuren gezet, omdat ze niet enkel groen maar ook voor gelijkheid zijn. Dat moet nu blijkbaar herbevestigd worden : Ik denk dat die partij het moeilijk zal krijgen, maar net zoals Vlaams Belang de rechterkant van N-VA aan moet vallen, moet Groen de linkerflank van Vooruit aanvallen.”
“Wat het verschil dan nog is met PVDA ? Een goede vraag, al blijven de groenen soms ook deels liberalen, denk aan Kristof Calvo. In Vivaldi hebben de socialisten vaak hun steun gemist, zeggen die. PVDA en Groen zullen samen roepen dat Arizona te rechts is, ondanks Vooruit. Ik vind wel dat er op PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw wat sleet zit. Zijn slogan ‘in the pocket’ : It’s not funny anymore. Op de duur denk je toch: kan je niets anders verzinnen ?” In Wallonië verloren ze de verkiezingen, in Vlaanderen groeide ze maar het werd geen massale golfslag.
foto’s (c) Gazet van Hove .