door Piet Van Nieuwvliet in ’t Pallieterke .
De vorige Oostenrijkse regering voerde strengere regels in voor asielzoekers. Sinds juli 2024 geldt dat wie als asielzoeker steun krijgt in de vorm van de basisverzorging en de opvang in een asielcentrum, voortaan klusjes in het algemeen belang moet uitvoeren. De Oostenrijkse krant Kronen Zeitung meldde dat tot hiertoe 2.650 migranten in totaal 183.000 uren arbeid hebben gepresteerd, wat neerkomt op 72 procent van de betrokken asielzoekers die hebben gewerkt. Wie weigert, wordt gesanctioneerd.
De omzetting van de Oostenrijkse maatregel is nog niet doorgezet in de ganse Alpenrepubliek. In Vorarlberg moet de regeling nog uitgevoerd worden, net als in Burgenland. Het oogmerk van de (ontslagnemende) Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Gerhard Karner (ÖVP) was om migranten maandelijks minstens 10 uur werken van algemeen nut te laten uitvoeren : pleinen, parken en straten proper houden, zorgen voor een aangename omgeving. Daarenboven moeten migranten verplicht deelnemen aan integratiecursussen. Van de 4.500 betrokkenen kwam ongeveer 90 procent niet opdagen voor de cursussen. De sancties zijn dan ook niet bijzonder intimiderend : het maandelijkse zakgeld zou van 40 naar 20 euro zakken.
FPÖ aan zet om regering te vormen ?
Bij de jongste parlementsverkiezingen kreeg de regerende ÖVP (christendemocraten) een opdoffer van jewelste : de partij eindigde op 26 procent van de stemmen. Ook de SPÖ deed het niet goed met 21 procent. Grote overwinnaar was de rechtse FPÖ die 12 procent won en op bijna 29 procent eindigde. Toch wilden de systeempartijen niet weten van een regering met de FPÖ en besloten de verliezers, de SPÖ en de ÖVP, met de links-liberalen van Neos een regering te vormen. Een coalitie tussen de SPÖ en de ÖVP was theoretisch ook mogelijk, maar die zou over een te krappe meerderheid beschikken… Vandaar.
We zijn 100 dagen verder en de liberalen van Neos hebben de coalitiegesprekken stopgezet. Ze weigeren mee te stappen in het linkse fiscale beleid van de SPÖ dat de Oostenrijkers wil opzadelen met nog meer belastingen. Als Neos het been stijf houdt en niet in een regering stapt, staan we ook in Oostenrijk voor een politieke chaos van jewelste. Zo rommelt het intussen in de deelstaat Burgenland : SPÖ-Landeshauptmann Peter Doskozil heeft er zich uitgesproken tégen een coalitie met de ÖVP, omdat er volgens hem, na de historische verkiezingsnederlaag voor de SPÖ, “echt geen plaats in een regering” meer is.
Op maandag werd FPÖ-voorzitter Herbert Kickl dan toch belast met het vormen van een regering. Het leek onwaarschijnlijk, want Bondspresident Van der Bellen heeft dat voordien steeds geweigerd. De wonderen zijn de wereld dus niet uit, al heeft de jongste peiling allicht een duwtje in de juiste richting gegeven : 37 procent van de Oostenrijkers gaf hierin aan voor de FPÖ te zullen stemmen. Krijgt Oostenrijk straks een FPÖ-eerste minister ?
foto’s (c) Gazet van Hove .