Burgerzaken
Er bestaat veel verwarring rond het correct woordgebruik van identiteitsbewijzen. In de volksmond worden deze immers allemaal ‘pas’ genoemd. Zo komen er dagelijks heel wat burgers hun ‘pas’ aanvragen of afhalen bij de dienst Burgerzaken. Onder identiteitsbewijzen vallen zowel de identiteitskaart als het paspoort, beide zijn middelen om je te identificeren.
Identiteitskaart
De eID is de elektronische identiteitskaart waarmee je kan aantonen dat je ingeschreven bent in
het bevolkingsregister van België. Hiermee kan je in het buitenland je nationaliteit en identiteit bewijzen. In de eID zit een elektronische chip waarmee je je identiteit online kan bevestigen, documenten elektronisch kan ondertekenen, online bepaalde documenten kan aanvragen,… Het hebben van een identiteitskaart is verplicht voor alle Belgen vanaf 12 jaar. Vanaf 15 jaar is het ook verplicht om je identiteitskaart altijd op zak te hebben.
Met de eID kan je reizen binnen de Europese Unie.
Reispas
Een paspoort of reispas is een officieel en wereldwijd erkend reisdocument in de vorm van een klein
boekje. Met een Belgisch paspoort kan je je identiteit bewijzen in landen waarvoor de Belgische
identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan 12 jaar hebben voor deze landen een paspoort nodig. Het Belgisch paspoort bevat naast gegevens over je identiteit en nationaliteit ook je foto, handtekening en vingerafdrukken. Met dit document kan je in principe naar alle landen van de wereld reizen, al dan niet met een (bijkomend) visum.