Nadia Sminate (N-VA) : ‘Een hogere taaldrempel betekent geen uitsluiting, maar een duidelijk signaal : wie zich in Vlaanderen wil vestigen, moet zich ook inspannen om de taal te leren.’
Nadia Sminate (N-VA) – foto (c) Wikimedia Commons.
In het Vlaamse regeerakkoord werd een verhoging van de taalvereiste voor nieuwkomers vastgelegd. Deze maatregel is een cruciale stap om integratie te bevorderen en nieuwkomers beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt en samenleving. Het Nederlands beheersen is niet alleen een voorwaarde om werk te vinden, maar ook om volwaardig deel te nemen aan onze maatschappij.
Uit recente cijfers blijkt dat sinds 2019 maar liefst 4.974 cursisten uit de Centra voor Basiseducatie (CBE) en 64.764 cursisten uit de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO) hun taalcertificaat met niveau A2 behaalden. Hoewel de overstap naar niveau B1 tijd vergt (gemiddeld drie maanden voor CVO-cursisten en elf maanden voor CBE-cursisten), is hij wel mogelijk.
Het idee dat een verstrenging naar B1 nieuwkomers zou afschrikken of uitsluiten, is onterecht. Integendeel, het is net een stimulans om sneller vooruitgang te boeken en volwaardig te kunnen deelnemen aan de samenleving. Een betere kennis van het Nederlands opent deuren op de arbeidsmarkt en vergroot de kansen op een duurzame tewerkstelling.
Wie zich vlot kan uitdrukken in het Nederlands, zal zich sneller thuis voelen in onze samenleving, vlotter contacten leggen en volwaardig kunnen participeren in het gemeenschapsleven
Daarnaast is het belangrijk om te benadrukken dat het leren van de taal niet alleen een economische, maar ook een sociale meerwaarde biedt. Wie zich vlot kan uitdrukken in het Nederlands, zal zich sneller thuis voelen in onze samenleving, vlotter contacten leggen en volwaardig kunnen participeren in het gemeenschapsleven. Dat draagt bij aan wederzijds begrip en sociale cohesie.
Doordachte aanpak
De overstap naar een hoger taalniveau moet natuurlijk gepaard gaan met de juiste ondersteuning. Het is essentieel dat er voldoende opleidingsmogelijkheden zijn, dat de trajecten flexibel zijn en dat we rekening houden met de situatie van werkzoekenden. Daarom moeten we inzetten op een efficiëntere begeleiding, zodat cursisten sneller en gerichter hun B1-niveau kunnen behalen. Dat betekent onder andere een samenwerking tussen onderwijs, VDAB en het Agentschap Integratie en Inburgering.
Werkgevers moeten mee ondersteund worden om taalverwerving in de werkomgeving te integreren
Daarnaast is het cruciaal om taal en werk beter op elkaar af te stemmen. Werkplekleren en taalcoaching op de werkvloer kunnen een belangrijke rol spelen in het behalen van niveau B1 zonder dat dit een extra drempel vormt. Werkgevers moeten mee ondersteund worden om taalverwerving in de werkomgeving te integreren.
Bovendien moeten we kijken naar de mogelijkheden om praktijkgerichte taalcursussen te combineren met werkervaring. In plaats van louter klassikaal taalonderwijs, kunnen trajecten waarin werken en leren worden gecombineerd een effectieve manier zijn om sneller tot functioneel taalgebruik te komen.
Naar zelfredzaamheid
Een hogere taaldrempel betekent geen uitsluiting, maar een duidelijk signaal : wie zich in Vlaanderen wil vestigen, moet zich ook inspannen om de taal te leren. Dat is geen sanctie, maar een kans. We moeten af van de mentaliteit dat een te hoge lat een probleem is. Het niet stellen van eisen houdt mensen net afhankelijk en beperkt hun toekomstmogelijkheden.
De Vlaamse overheid heeft terecht de keuze gemaakt om inburgeraars te stimuleren om sneller en beter Nederlands te leren. Alleen door ambitieus te zijn in ons inburgeringsbeleid kunnen we komen tot een Vlaanderen waarin iedereen die hier woont, werkt en leeft dezelfde kansen krijgt en benut.
Nadia Sminate is Vlaams Parlementslid voor N-VA en burgemeester van het Vlaams-Brabantse Londerzeel. Ze is ook co-auteur van ‘Vreemde Vlamingen’ (2024).
foto’s (c) Gazet van Hove.