DUITSLAND

door Piet Van Nieuwvliet in ’t Pallieterke .

Huistaken schrappen, zolang mogelijk alle klassen algemeen houden en veel meer. De uiterst linkse Die Linke-partij pleit voor radicale wijzigingen van het Duitse onderwijssysteem.

Bestand:Logo Die Linke (2023).svg

De partij lanceerde nu een vijfpuntenplan tegen ongelijkheid van kansen in het Duitse onderwijs. De plannen werden door het Duitse magazine Stern gepubliceerd. Volgens partijvoorzitter Jan van Alken en parlementslid Nicole Gohlke is het onderwijs een “onderdeel van de klassenstrijd”.

Kinderen van ouders met een academische opleiding worden bevoordeligd ten opzichte van kinderen die zich niet in deze situatie bevinden. Leren doe je op school en niet in de woonkamer. “Wie ouders heeft, die helpen, die komt vooruit. Wie niet zo’n ouders heeft, die blijft hangen. Wie geen eigen kamer heeft, geen rust en geen steun, die krijgt alleen maar slechtere cijfers”, redeneert de partij in het document.

Gelijkheid of excelleren

Met verschillende achtergronden krijg je verschillende resultaten. Het gaat, aldus Van Aken en Gohlke, niet om “individuele zwakte”, maar om “structurele onrechtvaardigheid”. De aanleiding tot dit politiek actieplan voor het Duits onderwijs van Die Linke is een studie van het Duitse Instituut voor Economieonderzoek, die stelt dat de onderwijsnadelen voor eersteklassers uit families met lage inkomens en beperkte opleiding zwaarder doorwegen in Duitsland dan in veel buurlanden.

Naast het schrappen van huiswerk pleiten de linkse politici verder voor het afschaffen van schoolfacturen voor de ouders en voor één gemeenschappelijk onderwijs tot minstens het 10de schooljaar (totdat de leerlingen dus minstens 16 jaar oud zijn). Verder moet een budget van 100 miljard euro worden voorzien om scholen te saneren en te moderniseren, en moet er meer schoolpersoneel komen.

Twee jaren geleden had Janine Wissler, voormalige voorzitster van Die Linke, gepleit voor het afschaffen van het huiswerk, omdat “deze dagelijkse routine” het familieleven vergiftigde, en tot stress en zelfs tot fysieke agressie zou leiden. Nu hebben ze bij Die Linke dus ontdekt dat huiswerk eigenlijk deel uitmaakt van de klassenstrijd.

PVDA kan toch niet achterblijven met soortgelijk voorstel ?

foto’s (c) Gazet van Hove