Boekbespreking: “Ils nous ont pris la Flandre”

Ils nous ont pris la FlandreHoe regionalistisch is de PS? Rik Van Cauwelaert gewezen directeur van Knack gaat in “ Ils nous ont pris la Flandre “ na wat de impact was en is van Jules Destrées denken en doen op de socialistische partij in België in het algemeen en in Wallonië in het bijzonder.

Het boek omvat de eerste hedendaagse vertaling in het Nederlands van het geruchtmakend pamflet dat Destrée honderd jaar geleden als open brief aan koning Albert I schreef.  Geruchtmakend omwille van de ophefmakende besluit “Sire, Vous régnez sur deux peuples. Il y a en Belgique, des Wallons et des Flamands ; il n’ y a pas de Belges.’ (“Sire, u regeert over twee volkeren. Er zijn in België Walen en Vlamingen, er zijn geen Belgen”).

Honderd jaar later leven we in een federale staat die veel weg heeft van een dubbeldemocratie. Waar kiezers van de ene regio politici van de andere niet kunnen sanctioneren, waar twee verschillende publieke opinies naast elkaar bestaan, twee sociaaleconomische gedragspatronen, enz … Hoe is het zo ver kunnen komen ? En vooral, wat is de impact geweest van het Waalse socialisme – waarvan Jules Destrée vier decennia gangmaker was – op de evolutie van België ? Van het algemeen enkelvoudig stemrecht over de Waalse Congressen na WO II , de Renardistische stakingen tegen de Eenheidswet tot Elio Di Rupo.

Wie was Jules Destrée ? Welke impact had zijn denken en doen op de socialistische partij in België in het algemeen en in Wallonië in het bijzonder ?

Tot op vandaag blijft deze brief één van de opmerkelijkste teksten die ooit in België zijn verschenen. Omdat Destrée al meteen de vinger legde op het Belgische probleem, dat er in Wallonië en in Vlaanderen totaal verschillende politieke keuzes worden gemaakt, een vaststelling die de christendemocraat Gaston Eyskens en ook de Vlaams-nationalist Bart De Wever veel later opnieuw maakten.

De auteur Rik Van Cauwelaert (1950) was achtereenvolgens hoofdredacteur, directeur en  strategisch directeur van  Knack. Hij staat bekend om zijn scherpe analyses in zijn wekelijkse columns en regelmatige commentaren op radio en tv.

Rik Van Cauwelaert,  “Ils nous ont pris la Flandre. Waals socialisme en Belgische illusies. Van Jules Destrée tot Elio Di Rupo”, Uitgeverij Pelckmans, Kapellen, 2012, 136 blz., € 13,50,  ISBN 978-90-289-6832-5.