In Denemarken zijn er drie gemeenten die de naam ‘Hove’ dragen. Op bestuurlijk vlak was Denemarken tot 2007 ingedeeld in 13 provincies en één autonome stad, de hoofdstad Kopenhagen. Er waren 270 gemeenten. Lokale en regionale overheden hadden een grote mate van autonomie, die al in de Deense grondwet van 1849 was gewaarborgd. De Denen beschouwen hun lokale autonomie als een van de meest verregaande in de wereld.
Sedert 1 januari 2007 werd het land volledig hervormd en bestaat het nog uit 5 regio’s en 98 gemeenten. De regio’s zijn Hoofdstad, Noord-Jutland, Midden-Jutland, Zeeland en Zuid-Denemarken.
1) Hove in de Atlantische oceaan
Op onze zoektocht naar gemeenten die de naam ‘Hove’ dragen nemen we eerst de boot vanuit Kopenhagen naar het midden van de Noord-Atlantische oceaan.
De eilandengroep Färöer, gelegen in de noordelijke Atlantische Oceaan in het midden van de driehoek Schotland-Noorwegen-IJsland vormt een autonoom gebied binnen het koninkrijk Denemarken. De naam Färöer betekent in het Nederlands ‘schapeneilanden’. Er wonen zo’n 49 000 inwoners van wie de meesten in de hoofdstad Torshavn. De taal is verwant aan het IJslands.
De Färöer zijn vanaf de 9de eeuw na Christus voornamelijk door de Vikingen vanuit Noorwegen bevolkt. In de 11de eeuw kwamen de eilanden onder het gezag van de Noorse koning. Toen Noorwegen zelf een gebiedsdeel van Denemarken werd, kwamen de Färöer onder Deens gezag. Ook toen Noorwegen later Zweeds en vanaf 1904 volledig onafhankelijk werd, bleven de Färöer Deens. In 1948 kregen de eilanden verregaand zelfbestuur. De Färöer behoren niet tot de Europese Unie.
Hov (‘Hove’ in het Deens) is een dorp dat behoort tot de gemeente Hovs kommuna in het westen van het eiland Suduroy (Zuidereiland). Het telt 133 inwoners op 10 km2. De meeste inwoners leven van de visserij en de schapenteelt. De postcode is FO 960. Het landschap is er zeer mooi, maar vrij ruw en desolaat. Het kan er zeer had waaien en veel regenen. Het leven voor de mensen is er naar West-Europese normen vrij hard. Er zijn mooie zeevogelkolonies. De hoogste berg is de Gluggarnir met een hoogte van 610 m. Op het eiland zijn 55 bergtoppen.
De Viking-aanvoerder Havgrimur woonde in de tiende eeuw in Hove. Zijn begraafplaats bevindt zich in de heuvels boven het dorp maar werd in 1834 ernstig beschadigd toen het graf werd geopend door amateur-archeologen. De houten kerk van Hove werd in 1862 gebouwd in Vagur (1400 inwoners in 2006) en in 1942 in Hove terug opgebouwd.
Op het uitnodigende zuidelijkste eiland van de Färöer valt veel te beleven. Het toerisme is er aan een zekere opgang bezig. Doordat het eiland relatief groot is en vanwege het indrukwekkende landschap is Suduroy met de kleine nederzetting Hove ook een geliefd vakantieoord voor de Färöers zelf. De meeste andere toeristen zijn Denen. Het wegennet is er goed en uitgebreid met vele haarspeldbochten. Door de rotspartijen werden veel tunnels geboord.
Een geologische bijzonderheid op de overigens grondstofarme eilandengroep is de aanwezigheid van steenkoolreserves op Suduroy. Onder de steenkoollaag bevindt zich het oudste basaltgesteente van de eilanden. Inmiddels weten we dat er zich onder het continentaal plat aardolie- en aardgasreserves bevinden. Deze nieuwe inkomsten zouden wel eens voor de volledige onafhankelijkheid van de Färöer kunnen zorgen. Op middellange termijn zullen er heel waarschijnlijk booreilanden voor de kust van Hove op de Färöer-eilanden liggen. Het zal de regio en de bewoners de nodige financiële middelen bezorgen.
Natuurliefhebbers en eerder avontuurlijk aangelegde mensen met veel tijd en geld kunnen gerust eens een bezoekje brengen aan Hove op de Färöer.
2) Hove in Lemvig
Aan de Noordzee, in het noorden van Jutland (regio Midden-Jutland), ligt de fusiegemeente Lemvig met 22 500 inwoners, verspreid over 508 km2. De burgemeester heet Erik Flyvholm en is lid van de liberale Venstrepartij.
In Lemvig wonen 7300 inwoners en zetelt de gemeenteraad van deze fusiegemeente. Een gedeelte van de gemeente bestaat uit fjorden die deel uitmaken van een nationaal park. Lemvig ligt op 375 km van Kopenhagen.
De gemeente Lemvig werd in 1970 opgericht bij de toenmalige fusie van Deense gemeenten. In totaal werden toen een twintigtal parochies samengevoegd. Eén van die parochies heet ‘Hove’ (Hove Sogn). Het is een parochie van de Deense Volkskerk en maakt deel uit van het bisdom Viborg en telt 508 kerkleden op een bevolking van 561 inwoners (2004).
De Deense Volkskerk is de staatskerk van Denemarken. De Deense koningin Margaretha II staat aan het hoofd van de kerk die van Evangelisch-Lutherse oriëntatie is, een protestantse kerk. De Deense Volkskerk is met veel voorsprong de grootste kerkgenootschap van Denemarken en Groenland. In 2006 was + 83% van de Denen (4,5 miljoen inwoners) lid van de kerk. De kerk telt 10 bisdommen (Deens ‘Stift’) en ongeveer 2200 parochies (Deens ‘Sogn’).
Lemvig ligt in het land van Heuvels en Golven met als naaste buren de Noordzee, het Limfjord en heide- en boslandschappen richting zuiden. De natuur is er nadrukkelijk aanwezig en beïnvloedt de wijze van leven en werken van de bewoners. Het leven is er niet te vergelijken met het leven aan de Deense oostkust of in Groot-Kopenhagen. De mensen leven eenvoudig in Lemvig-Hove, met veel menselijke warmte zoals elkaar groeten als men iemand ontmoet en tijd nemen om een gesprek te voeren.
Lemvig is al eeuwen een handelsstadje met een haven die voornamelijk op de visserij is gericht. Er zijn grote en kleine winkels waar men zijn inkopen kan doen. Het kerkplein is het middelpunt van deze gemeenschap met de imposante 13de eeuwse kerk.
De meeste inwoners werken in de visserij of de landbouw. In de buurt zijn er voldoende toeristische accommodaties zoals hotels, campings, cafés, golfclubs. De restaurants bieden meestal zeemenu’s aan. Er is ook een bekend streekmuseum.
De parochie Hove ligt op 5 km ten westen van Lemvig-stad aan een knoopunt van twee wegen. De woningen liggen erg verspreid over de deelgemeente. Er staan tientallen zeer grote landbouwuitbatingen en er is een klein treinstationnetje om de landbouwgoederen af te voeren. Men kan er prachtige fietstochten maken.
De natuur en het leven in deze regio zijn altijd al een bron van inspiratie geweest voor creatieve geesten zoals kunstenaars en schrijvers. Een avondlijke tocht langsheen de fjord is altijd goed voor lichaam en geest, ongeacht of je te voet of per fiets bent. Op het moment dat de avondzon haar laatste stralen over de stad werpt en zich spiegelt in het rustige water. Of op een najaarsdag waar de wind een gevecht aangaat met alles en iedereen en de golven voorziet van witte schuimtoppen. Ongeacht het jaargetijde doet het licht goed en voelt de lucht gezond en fris aan.
Het Land van Heuvels en Golven heeft enorm veel te bieden, de belevenissen vind je overal. Ze zijn niet gemaakt of in scène gezet en je vindt ze daar waar jij bent, je moet ze slechts grijpen en ervan genieten.
→ Filmpjes uit Lemvig/Hove
3) Hove in Roskilde
Vanaf 1 januari 2007 is Denemarken ingedeeld in 5 regio’s, die de vroegere bestuurlijke indeling in provincies geheel vervangen.
De regio Seeland (Deens: Sjaelland) is het grootste eiland van Denemarken. Het ligt tussen het Deense eiland Funen en de Zuid-Zweedse regio Skane en wordt met deze regio’s verbonden door de Grote Beltbrug en de Sontbrug. Meer dan 2 miljoen van de 5,4 miljoen Denen wonen op Seeland. Het grootste deel van de Deense hoofdstad Kopenhagen ligt aan de noordoostkant van dit eiland. Op bestuurlijk vlak bestaat het eiland uit twee regio’s: Seeland en de Hoofdstad (Hovedstaden).
Oude historische hoofdstad
In de regio Seeland ligt de stad Roskilde met een goede 80 000 inwoners op 212 km2. De gemeente is sedert 1 januari 2007 onderdeel van de regio Seeland. De provincie Roskilde waarvan de stad Roskilde de hoofdplaats was, werd toen opgeheven.
Roskilde heeft een lange geschiedenis. Tot ongeveer het jaar 1400 was de stad Roskilde de hoofdstad van Denemarken. Nadien werd Kopenhagen de hoofdstad. In de Domkerk van Roskilde liggen bijna alle vorsten van Denemarken vanaf de middeleeuwen begraven. De kerk was eerst een eenvoudig houten gebouw, maar werd later verscheidene keren uitgebreid. De kathedraal werd in 1995 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. Het is een van de oudste uit baksteen opgetrokken Post-Romeinse gebouwen in Noord-Europa.
In de stad werd op 26 februari 1658 de ‘Vrede van Roskilde’ getekend. Na een verwoestende nederlaag tijdens de Deens-Zweedse oorlog (1657-1658) was Frederik III van Denemarken, koning van Denemarken-Noorwegen, gedwongen om bijna de helft van zijn grondgebied (delen van Zweden en Noorwegen) op te geven om de rest van zijn gebied te redden.
In de stad is er verder het Vikingschipmuseum, waarin vijf Vikingschepen uit de elfde eeuw te zien zijn en er verder het leven van de Vikingen wordt weergegeven. Na vele jaren van voorbereiding is het Vikingschipmuseum in 1997 uitgebreid met een eiland en haven. Het nieuwe eiland vormt een interessante omgeving en de haven herbergt een unieke verzameling Noorse schepen en nagebootste Vikingschepen. In de open ruimte voor de scheepswerf kan men zien hoe een traditioneel schip wordt gebouwd. In en om Roskilde is ook de nodige toeristische infrastructuur aanwezig.
Groot festival
In Roskilde wordt sinds 1971 jaarlijks een van de grootste popfestivals van Europa gehouden, het ‘Roskilde Festival’. Met zo’n 100 000 bezoekers is het één van de grootste festivals van Europa. Het duurt vier dagen en wordt meestal eind juni/begin juli gehouden. Er komen bezoekers vanuit heel Europa. Het is geen commercieel festival en wordt grotendeels draaiende gehouden door vrijwilligers. De drank- en eetkraampjes worden bemand door lokale verenigingen. De opbrengst van het festival gaat naar goede doelen. Elk jaar kiest de organisatie een thema gekoppeld aan één of meer goede doelen waarnaar het grootste deel van de opbrengst gaat. In 2010 had het festival plaats van 1 tot en met 4 juli. Er traden meer dan 180 bands op.
Hove
Roskilde is een grote fusiegemeente. Eén van de kleinere gemeenten heet Hove. Het ligt op een 12 km ten noord-oosten van het centrum van Roskilde en op 20 km ten westen van het centrum van Kopenhagen. Het is een kleine nederzetting aan een kruispunt. Er staan enkele tientallen huizen met enkele honderden inwoners, enkele grote boerderijen en even buiten het centrum is er een elektriciteitscentrale. Hove is ook gekend omdat er een grote visvijver aanwezig is, bestaande uit twee grote vijvers die in een voormalige kalksteengroeve ligt. Het diepste punt is 17 meter. Het water is er glashelder en het zit er vol lekkere vis, veel karpers, waarvan er soms enorm grote exemplaren worden gevangen. Rond deze vijver is de nodige toeristische infrastructuur aanwezig.
De regio van Hove/Roskilde is zeker de moeite waard voor een bezoek. Het is er wel niet goedkoop en in Denemarken betaalt men zich in de cafées blauw aan één pintje.