Er zijn meer dan 1.200 families lid van de Natuurpunt-afdeling Zuidrand. Zo weet de natuurorganisatie wat er leeft bij de mensen rond open ruimte, natuur en milieu. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 50 % van de Vlamingen graag gaat wandelen en genieten van de natuur in reservaten die worden beheerd door Natuurpunt. Deze organisatie is een sterk merk in Vlaanderen. Logisch dus dat ze verantwoordelijkheid opnemen en trachten de vraag van de bevolking naar groene ruimten vertalen naar de verkozen bestuursniveau’s.
Kort na de jongste gemeenteraadsverkiezingen van oktober jl. heeft de afdeling een memorandum verstuurd naar het gemeentehuis van Hove (hopelijk is het bij de juiste persoon toegekomen ?) met een aantal concrete voorstellen om in de “toekomst de open ruimten en de biodiversiteit” veilig te stellen. Alle andere gemeentebesturen uit de werkingsregio van Natuurpunt Zuidrand kregen een soortgelijk memorandum.
We onderzoeken hier specifiek de punten die betrekking hebben op de gemeente Hove.
De vroegere gemeentebesturen hebben reeds de basis gelegd voor uitdagende projecten rond open ruimte en biodiversiteit. Natuurpunt en de Hovese bevolking rekenen er nu ook op dat deze in de praktijk worden uitgewerkt. Jaarlijks zal Natuurpunt samen met het nieuwe gemeentebestuur evalueren of er echt vooruitgang werd gemaakt, want niets is meer demotiverend dan loze beloften !
De afdeling Natuurpunt Zuidrand heeft een tiental aanbevelingen en bezorgdheden voor het nieuwe gemeentebestuur samengevat is drie aandachtspunten :
1) Aandacht voor de betrokkenheid van de burger
De betrokkenheid van de burger en de aanpak van de natuur- en milieuproblematiek op lokaal vlak bevorderen de verstandhouding en het draagvlak.
De Hovese gemeentelijke Minaraad is reeds lang actief maar wordt vandaag vooral bevolkt door de geledingen van de natuurverenigingen en vertegenwoordigers van politieke partijen. Aangezien deze raad een belangrijke schakel vormt in het overleg met de Hovenaars, wil Natuurpunt pleiten dat de raad maximaal wordt opengesteld naar “geïnteresseerde burgers”. De open milieuraden van de afgelopen twee jaren waren hier reeds een goede aanzet toe.
Natuurpunt wil zich blijven inzetten voor de gemeentelijke Minaraad en vraagt dat het gemeentebestuur in de komende legislatuur via de Minaraad vooral werk maakt van de finalisatie en de praktische uitvoering en opvolging van het Gemeentelijk Natuurontwikkelingsplan dat de visie rond natuur in Hove mooi samenvat.
Natuurpunt zal zijn steentje bijdragen tot het betrekken van de lokale bevolking voor lokale natuur- en milieu-initiatieven zoals opvoedende evenementen in het Uilenbos en andere groene gebieden in Hove.
2) Aandacht voor het behoud en ontwikkeling van natuur en open ruimte
Het prachtige bosgebied van het Uilenbos sluit aan bij de bossen van Moretus en wordt gekenmerkt door grote verschillen in bostypes. De biodiversiteit is er erg hoog en bijzonder waardevol, echt een pareltje ten zuiden van Antwerpen. Het beheersplan van het bos is echter aan herziening toe en Natuurpunt vraagt aan het gemeentebestuur om samen met de eigenaar (het OCMW van Antwerpen) de toekomst van dit gebied te verzekeren door een ambitieus en gepast plan uit te werken. Hierin moeten ook de bedreigingen (oud bomenbestand, druk van de jacht en de te extensieve landbouw) worden erkend en naar passende oplossingen worden gezocht.
Het kasteelpark Weyninckhove achter het gemeentehuis is een mooi broekbos met enkele goed ontwikkelde amfibieënpopulaties. De hoofdfunctie is zachte recreatie (wandelen, lopen, fietsen) met nevenfunctie natuur. De afstemming is door de toenemende recreatiedruk wat zoek geraakt en Natuurpunt stelt voor om enkele kleine maatregelen te treffen om “overdruk” te vermijden in de meest kwetsbare gedeelten van het park.
Hove heeft nog vele en mooie kasteeldomeinen met soms prachtige oude boombestanden en voorjaarsflora. Spijtig genoeg worden deze bijna allemaal individueel en privé beheerd en dikwijls met soms weinig kennis van zaken. Vandaar een vraag naar het nieuwe gemeentebestuur en de Minaraad toe voor overleg met de betrokken eigenaren om deze waardevolle brokken groen voor de gemeente Hove niet te laten verloren gaan.
3) Gerichte aandacht voor de biodiversiteit
Gelukkig is er in Hove nog heel wat biodiversiteit te beleven door de groene vingers die vanuit het zuiden en oosten de gemeente penetreren.
Natuurpunt vraagt een jaarlijkse planning- en resultaatsoverleg en ziet de actiepunten graag ingebed in de lokale planning en uitwerking van het Gemeentelijk Natuurontwikkelingsplan.
Natuurpunt wil natuurlijk zelf haar steentje bijdragen door op jaarlijkse basis gerichte biodiversiteit-inventarisaties te verzekeren en de resultaten hiervan via “waarnemingen.be” ter beschikking te stellen van het gemeentebestuur.
De massale aanplanting van maïs leidt tot een verwoestijning van de biodiversiteit en vormt zo dicht bij de woongebieden zelfs een potentiële bedreiging voor de volksgezondheid door de zware bemesting en het pesticidengebruik. Het strikt toepassen van bestaande wettelijke middelen behoort tot de beleidsmogelijkheden van het lokale beleid dat Natuurpunt correct toegepast wenst te zien.
De biodiversiteitsverklaring vraagt in het kader van de invulling van de Europese richtlijn rond biodiversiteit aandacht voor een gepast soortenbeleid en heeft daartoe de ree en hazelworm als kernsoorten in Hove opgenomen. Natuurpunt vraagt dan ook gepaste aandacht voor de aangereikte actiepunten om het soortenbeleid verder te stimuleren (bijv. zwaluwnesten, poelenplan, afrastering voor de paddentrek, reevriendelijke graasgebieden, ….).
Natuurpunt hoopt op een verdere ondersteuning voor de aanplanting van heggen en hagen (i.p.v. prikkeldraad) middels een gepast beleid. Hiervoor zijn er in de wijk Boshoek nog vele mogelijkheden. Overleg met de buurgemeenten Boechout, Lint en Lier is hierover zeker noodzakelijk. Natuurpunt belooft deze actie verder te coördineren en ondersteunen.
Natuurpunt beseft dat bepaalde natuuraspecten ook overlast kunnen meebrengen. De uitbreiding van het vossenbestand in de regio (Boshoek) door de toename van de rat door de maïsteelt is een aandachtspunt waarbij Natuurpunt zeker open wil blijven communiceren. Beschermingsmaatregelen voor het lokaal pluimvee zijn zeker nodig. Een volgend aandachtspunt is de sterke uitbreiding van niet gewenste exoten (Japanse duizendknoop, Canadese gans, …) waarbij de vereniging vraagt om zo snel mogelijk invulling te geven aan een lokaal exotenbeleid en beheer om de kosten verbonden aan de beheersing in de toekomst niet te laten escaleren.
En tot slot
Natuurpunt wenst het nieuwe gemeentebestuur een vruchtbare legislatuur toe en hoopt op een degelijk signaal van de Hovenaar dat natuur, milieu en open ruimte voor het lokaal beleid een prioriteit zijn. Zo kan de leefbaarheid en de verwevenheid van bewoning, recreatie en natuur in Hove worden verzekerd. Natuurpunt is zeker bereid om hier samen met het gemeentebestuur en zoveel mogelijk Hovenaars constructief aan mee te bouwen.