Op de jongste Hovese gemeenteraad moesten de raadsleden zich uitspreken over de achterstallige brandweerbijdragen voor de periode 2007-2013 ten bedrage van 54.210,08 euro. Het werd een halve nachtmerrie. Wat aanvankelijk als een futiliteit werd aanzien, een agendapunt dat unaniem zonder problemen wordt goedgekeurd, draaide helemaal anders uit.

Geld euro's

Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) stelde “dat het voorliggende bedrag van 54.210 euro extra wordt verhoogd. Hove moet zeker 172.000 euro betalen. Het wordt nog eens duurder met dank aan minister Milquet. We hebben reeds een opmerking gemaakt naar Brussel, naar de hogere instanties.” Daarna volgde een warrig door elkaar praten van enkele gemeenteraadsleden omdat zij enkel beschikten over de oude cijfers. Het nieuws van de nieuwe cijfers was nog niet droog. Uiteindelijk besliste de gemeenteraad enkel kennis te nemen van het voorliggende bedrag. Op een volgende gemeenteraad komt dit punt zeker nog ter sprake. Rond de brandweerfactuur is er altijd al veel discussie geweest. Sommige gemeenten beschikken over een volwaardig eigen brandweerkorps en hangen dus van niemand af. Andere gemeenten – zoals Hove – hangen af van een toegewezen korps en moeten daarvoor een bepaalde som betalen. Begin deze eeuw dienden een aantal gemeenten bezwaar in bij de Raad van State in Brussel tegen de hoogte van het bedrag dat ze moesten betalen. In 2006 maakte deze Raad de toenmalige berekening van de brandweerkosten ongedaan. Begin dit jaar werd er een nieuwe berekeningsformule ingevoerd. Hiervan vonden de gemeentebesturen eind oktober jl. de factuur in de brievenbus. Gemeenten die geen eigen brandweerkorps bezitten, moeten een bepaald bedrag storten in een Provinciaal Omslagfonds. Dit fonds stort een bedrag door naar de hulpverlenende gemeenten. Dit bedrag wordt bepaald door de oppervlakte van de gemeente, het aantal inwoners en het kadastraal inkomen van de betreffende gemeente waar brandweerhulp wordt aangeboden.

P1030275

De gemeenten Ranst en Lint hebben sedert enkele jaren vele honderdduizenden euro’s geïnvesteerd in een voorpost (vooruitgeschoven brandweerpost met plaatselijke vrijwilligers) en daar wordt door de brandweerhervorming van minister van Binnenlandse zaken Joëlle Milquet (Madame NON) helemaal geen rekening mee gehouden. Onze zuidelijke buren uit Lint zijn ongeveer even groot wat oppervlakte en aantal inwoners betreft als Hove, maar zij moeten ineens 442.669 euro betalen. De bijdrage die Hove zal moeten betalen volgens de laatste berekening bedraagt 177.993 euro, of een verdriedubbeling. De burgemeesters van de getroffen gemeenten zullen zeker met elkaar samen zitten – over de partijgrenzen heen – om dit probleem te bespreken. Want met een huidige meerjarenplanning waaraan de gemeenten zich moeten houden, komt deze verhoging overal hard aan. De gemakkelijkste oplossing is natuurlijk de gemeentebelastingen te verhogen, maar daar zijn de gemeentebesturen niet erg voor te vinden. De burgemeesters verwijten de hogere overheid (minister Milquet) dat ze weinig of geen informatie krijgen aangaande deze brandweerhervorming. Alle info die de burgemeesters over dit dossier bezitten, krijgen ze via de provinciegouverneur. Onze westerburen in Edegem zijn één van de weinige gemeenten die winnen bij de herberekening van de brandweerfactuur. Volgens de nieuwe cijfers zal Edegem binnenkort 880.000 euro ontvangen i.p.v. de bij de eerste berekening toegekende 300.000 euro. Edegem beschikt wel over een eigen brandweerkorps. Hoeveel moeten de gemeenten zonder brandweerkorps betalen ?

  • Aartselaar : 368.649 euro
  • Boechout : 279.450 euro
  • Lint : 442.669 euro
  • Mortsel : 197.932 euro
  • Ranst : 443.385 euro
  • Hove : 177.993 euro

Het laatste woord over deze brandweerfactuur is zeker nog niet gezegd en geschreven. Het bewijst in ieder geval dat de minister van Binnenlandse zaken – madame NON Milquet – totaal onbekwaam is om haar functie uit te oefenen. Hiervan zijn de voorliggende cijfers het grootste bewijs.