boekenweekIn 2014 vindt voor het eerst in de geschiedenis een gezamenlijke Boekenweek plaats in Vlaanderen en Nederland. Al sinds 1932 is de Boekenweek in Nederland een jaarlijks terugkerend feest ter promotie van het Nederlandstalige boek. De Boekenweek 2014 vindt plaats van zaterdag 8 maart t/m zondag 16 maart in Vlaanderen en Nederland.

Elk jaar wordt een bekend schrijver uitgenodigd om het Boekenweekgeschenk te schrijven. Dit geschenk krijg je in de deelnemende boekhandels cadeau. De afgelopen jaren schreven o.a. Kees van Kooten en Tom Lanoye het Boekenweekgeschenk. Dit jaar is Tommy Wieringa de auteur van het Boekenweekgeschenk.
Sinds 2012 werd het Boekenweekgeschenk al in Vlaanderen verspreid als onderdeel van de Literaire Lente, maar vanaf maart 2014 vervangt de Boekenweek deze. Het Geschenkboek heet voortaan ook in Vlaanderen het Boekenweekgeschenk. Vanaf dit jaar geeft de boekhandel het geschenk bij aankoop van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken, van eender welk genre. Meer info op www.boek.be, op www.boekenweek.nl en  www.boekenweek.be.

Taalunie_TaalschriftDe Nederlandse Taalunie ondersteunt de uitbreiding van de Boekenweek naar Vlaanderen. Uit recent onderzoek van de Taalunie blijkt dat het mager is gesteld met het literaire grensverkeer tussen Nederland en Vlaanderen. Hoewel het één taalgebied is, kiest men aan beide kanten van de grens toch vaak voor ‘eigen auteursvolk’. Daarmee blijft een enorm potentieel aan beide kanten liggen. Als men zich niet tot de landsgrenzen beperkt, is het aanbod aan boeken groter en diverser. En dat stimuleert en verrijkt zowel de boekenmarkt als de lezer. Meer informatie vindt u hier.

Boekenweekgeschenk “Een mooie jonge vrouw” van Tommy Wieringa
Een briljant microbioloog ontmoet een mooie jonge vrouw. Ze is een overwinning op de tijd, maar zijn nakende ouderdom en het verval kan hij er niet mee afwenden. Hun huwelijk is een botsing tussen haar idealisme en zijn realisme – waar zij zich verbindt met het lijden van de ander, ontbeert hij volgens haar empathie. Maar als de controle over zijn bestaan hem ontglipt, leert ook hij de betekenis van pijn kennen.
In een overrompelend verhaal stelt Tommy Wieringa de vraag of je werkelijk kunt doordringen tot de pijn van een ander als je deze niet eerst zelf hebt gevoeld.
Het Boekenweekgeschenk wordt cadeau gedaan bij besteding van ten minste € 12,50 door 200 boekhandels in Vlaanderen. De oplage van het Boekenweekgeschenk bedraagt in Vlaanderen 37.000 exemplaren.

Tommy Wieringa (Goor, 1967) is een veelzijdig auteur. In 2005 brak hij bij het grote publiek door met Joe Speedboot dat werd genomineerd voor alle grote prijzen en werd bekroond met de F. Bordewijkprijs. Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006). In mei 2009 verscheen zijn veelgeprezen roman Caesarion, die op de shortlist stond van de prestigieuze International IMPAC Dublin Literary Award 2013 stond. Zijn meest recente roman Dit zijn de namen, wederom een bestseller, werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs en de Prijs van de Lezersjury van de Gouden Boekenuil. Van dit boek werden reeds meer dan 150.000 exemplaren verkocht. Het werk van Wieringa wordt wereldwijd vertaald.
De lijst van de deelnemende boekhandels vindt u op  www.boekenweek.be.

Vriendenavonden met Tommy Wieringa
nederlandse-taal-verbindtEen mooie jonge vrouw is ook de centrale figuur in een intieme voorstelling. Niet alleen mannen willen weten wie die mooie jonge vrouw dan wel is, ook vrouwen willen dat. Misschien juist vrouwen. De mooie jonge vrouw, zichzelf een raadsel, begrijpt maar een fractie van de storm van begeerte, verwarring en jaloezie die zij oproept. Ze heeft er niet om gevraagd en toch is ze het middelpunt van die eeuwige dynamiek. Ze is een bron van extase en wanhoop, zowel voor zichzelf als voor anderen.
Twee schrijvers, twee dichters en een zanger vertellen u in deze intieme voorstelling alles over de mooie jonge vrouw, in een poging haar geheim te ontrafelen én te vergroten: Tommy Wieringa, Peter Terrin, Maud Vanhauwaert, Menno Wigman en Spinvis.
Zij zingen over haar, schrijven over haar en vereeuwigen haar in beeld en geluid. Na Jezus van Nazareth is de meest afgebeelde figuur in de geschiedenis van de kunst.
• Arenbergschouwburg – Antwerpen op zondagavond 9 maart 2014
• Vooruit – Gent op zondagavond 16 maart 2014.

 

Gratis reizen op zondag 16 maart

Centraal thema van deze Boekenweek is ‘reizen’. Verre reizen, avontuurlijke reizen, mislukte reizen en droomreizen: zo lang er boeken zijn, hebben er boeken over dit thema bestaan.
Daarom reis je op zondag 16/3, de laatste dag van de Boekenweek, gratis met de trein in Vlaanderen. Op vertoon van de voucher die in elk Boekenweekgeschenk te vinden is, krijg je aan de NMBS-loketten een gratis retourticket voor een reis naar keuze in Vlaanderen.

Organisatie
Een initiatief van Boek.be en CPNB. Met de steun van de Nederlandse Taalunie.
In samenwerking met Radio1, De Standaard, NMBS, Vooruit en Arenbergschouwburg.