Het commerciële hart van Mortsel – vanaf de grens met Berchem over de Antwerpsestraat, Gemeenteplein, Statielei – kreeg reeds een volledige heraanleg met nieuwe wegenis en vrije tram- en busbanen. In Hove en omgeving kunnen we over de “Mortselse files” meespreken. De twee voormalige parkings voor het Mortselse Stadhuis zijn al omgevormd tot één groot belevingsplein, met daaronder een ruime ondergrondse (betalende) parking. Dit nieuwe Stadsplein zorgt ervoor dat onze noorderburen klaar zijn voor de toekomst om zich nog meer te profileren als een bruisende stad waar van alles te beleven valt.
Er staat op het Stadsplein iedere eerste zaterdag een tweedehandsboekenbeurs en geregeld zijn er ook culinaire speciaalmarkten. Geleidelijk trekken ze meer bezoekers aan.
Langs de zijde van de Floralaan aan het Stadsplein – vandaag nog een groene grasvlakte (sommigen noemen het de ‘drollenweide’) – komt er ook extra bebouwing. Dit staat in het zopas goedgekeurde meerjarenplan van het Mortselse Autonoom Gemeentebedrijf (AGB). Het Mortselse Stadsbestuur hoopt zo nog wat extra gelden binnen te krijgen om de hoge kosten van de heraanleg gedeeltelijk mee te financieren.
Stationsgebouw wordt café
Mortsel plant nog verdere ingrepen. Ook particulieren nemen de nodige initiatieven. De lokettenzaal van het oude NMBS-station Oude God wordt vanaf maandag 5 januari 2015 omgevormd tot een nieuwe koffie- en theebar genaamd ‘Kawa’. Iedere dag nemen nog zo’n 800 reizigers de trein in Mortsel Oude-God. Een potentieel grote groep. Maar iedereen is er welkom om de betere koffies, gezonde boterhammen en heerlijke theeën te komen proeven, terwijl men al dan niet op zijn laptop aan het tokkelen is. De bar wordt vrij modern en minimalistisch. Onder het ruime afdak komt er ook een groot terras wat zeer interessant is voor lente en zomertoestanden. Men zal er terecht kunnen van maandag tot en met zaterdag van 7.00u. ’s morgens tot 17.00u. en op zaterdag vanaf 10.00u.
Nog investeringen in Mortsel-centrum
Het masterplan stadhuis moet nog meer publieke functies in het Mortselse stadhuis centraliseren.
De voormalige parking aan de Lodewijk Dosfellei krijgt een woonfunctie. Hier start men in 2015 met een nieuw woonproject.
Een brug tussen het Stadsplein en Fort 4 zorgt voor de visuele en ruimtelijke verbinding.
Het politiekantoor wordt in de toekomst afgebroken om meer ruimte te creëren.
Op Fort 4 wordt loods MG40 gerenoveerd voor het Mortselse verenigingsleven. Loods MG69 wordt afgebroken en geeft zo ruimte aan de Fortstraat en maakt het domein van het Fort beter zichtbaar. Verder worden er in het Fort nog een aantal loodsen afgebroken voor een groene ligweide en shelter. Het voormalige officierengebouw wordt gerenoveerd en ingericht als een horecagelegenheid.
De hoofdinkom van het fort krijgt een nieuwe groene heraanleg.
Hove in dit hele verhaal ?
Op het eerste zicht is dit een louter interne Mortselse aangelegenheid. Niets is minder waar ! Mortsel wil zich profileren als een koop- en culturele ontspanningsgemeente voor de Antwerpse zuidrand, de regio tussen Antwerpen, Mechelen en Lier. Deze nieuwe investeringen in het hart van Mortsel zullen zeker hun invloed hebben op de kleinere buurgemeenten zoals Hove, Boechout, Borsbeek en zelfs het grotere Edegem. Als je vandaag op de Mortselse Statielei rondloopt kom je er bij wijze van spreken “al de helft van Hove tegen”. Zo begint Mortsel terug op te leven na een periode van zware investeringen met soms erge gevolgen voor een aantal zelfstandige ondernemers.
Een aantal zelfstandige ondernemers uit Hove klagen soms over het feit “dat er in Hove nooit iets te doen is” buiten de jaarlijkse zomerendfeesten. Voor een deel is dit misschien waar, maar dan moet de oplossing vanuit Hove zelf komen, gemeentebestuur in samenspraak met de zelfstandige ondernemers en alle anderen die zich ook geroepen voelen. Hove ligt nu éénmaal niet aan een grote verkeersas en dit heeft dan ook zijn gevolgen in mindere doorgang, al mag men het aantal dagelijkse autoverplaatsingen over de Hovese oost-west-as zeker niet verwaarlozen. Reken daarbij dat bijna iedereen super mobiel is, en vele Hovenaars doen hun inkopen buiten de gemeente. Wie sprak daar weer over een ‘residentiële slaapgemeente’ ? Het gemeentebestuur van Hove moet ervoor zorgen dat het commercieel niet wordt leeggezogen door Mortsel, zodat zelfstandige ondernemers in Hove hier ook nog een beroepstoekomst kunnen uitbouwen.
Het komt er dus voor Hove op aan dat men ervoor zorgt dat de eigen Hovenaars zoveel mogelijk in de eigen gemeente blijven om hun inkopen te doen. Er zijn nog mogelijkheden om de gemeente Hove commercieel te promoten (biomarkt, antiekmarkt, enz…). Maar dan moet het initiatief wel grotendeels vanuit de Geelhandlaan nr. 1 komen !?!? En zeker niet te lang wachten !