Tijdens de eindejaarsfeesten steken heel wat inwoners vuurwerk af. Hou evenwel rekening met je eigen veiligheid en die van je omgeving en volg de regels van het politiereglement op.

Wie een ongeval met vuurwerk heeft, komt er vaak slecht vanaf. De meest getroffen lichaamsdelen zijn immers de hand (25%), de vingers (32%), het oog (15%) en het hoofd (13%). Eén slachtoffer op twee loopt brandwonden op. Pas ook op voor gehoorschade: de populaire strijker haalt 160 decibels of meer, 20 decibels boven de pijngrens. Ter vergelijking : een opstijgend straalvliegtuig produceert op 100 meter afstand 125 decibels, discotheken zijn goed voor 110 decibels.

 

Tips voor het veilig afsteken van vuurwerk

– Vuurwerk en alcohol zijn geen goede vrienden. Zorg voor een ‘Bob’ of laat de kurken pas na het vuurwerk knallen.

– Ontsteek vuurwerk op een open en veilige plaats, dus bijvoorbeeld niet bij droog hout of op een plaats waar veel mensen samen zijn.

– Houd toeschouwers op voldoende afstand van de plaats waar het vuurwerk wordt afgestoken.

– Ontsteek vuurwerk met iets dat smeult, zoals een lont. Gebruik geen open vlam (lucifer of aansteker) : de lont brandt dan sneller, zodat het vuurwerk vlugger ontploft. Houd de arm gestrekt bij het aansteken van de lont en buig het lichaam niet over het vuurwerk.

– Plaats een vuurpijl in een buis die verticaal in de grond vastzit. De buis moet minstens even lang zijn als de stok van de vuurpijl. Flessen zijn niet geschikt voor het afschieten van vuurpijlen.

– Ontsteek elk stuk vuurwerk afzonderlijk.

– Vuurwerk dat niet ontploft, mag je nooit opnieuw aansteken. Giet er een emmer water over en laat het een nachtje liggen. Let erop dat kinderen niet met dit vuurwerk gaan spelen.

– Loopt er toch iets mis ? Bel dan de hulpdiensten (100 of voor gsm’s 112). Spoel brandwonden overvloedig met water.

– Kies bij voorkeur siervuurwerk. Knalvuurwerk (vuurwerk dat ontploft zoals strijkers en piraten) is altijd gevaarlijk. Ook gevaarlijk zijn vuurfonteinen, bijvoorbeeld op taarten. Heel wat mensen denken dat dit ‘koud vuur’ is, maar niets is minder waar: de temperatuur van zo’n fontein loopt snel op tot 800° Celsius. Afblijven dus !

Politiereglement

Artikel 203 van het politiereglement bepaalt dat “onverminderd de toepassing van de wettelijke en reglementaire bepalingen terzake het verboden is, zowel op de openbare weg als op private domeinen, binnenplaatsen en op plaatsen die palen aan de openbare weg, om het even welk vuurwerk af te steken of voetzoekers, thunderflasher, knal- en rookbussen te laten ontploffen. Dit verbod geldt evenwel niet tijdens de nacht van 31 december en 1 januari en tijdens jaarmarkten, kermissen en andere plaatselijke feestelijkheden. Deze uitzondering geldt louter voor de private domeinen of plaatsen die niet palen aan de openbare weg. Het afsteken van vuurwerk mag nooit hinder veroorzaken voor de gebruikers van de openbare weg. De burgemeester kan toestemming verlenen om feestvuurwerk af te steken volgens de voorwaarden en modaliteiten die hij bepaalt.

Deze voorwaarden zijn meestal de volgende :

– waak erover dat een voldoende afstand tot de woningen wordt gerespecteerd en voorzie zelf blusmiddelen die onmiddellijk bereikbaar zijn;

– tref de nodige schikkingen om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Kerstboomverbranding

Milieu

Net zoals sommige fuifnummers ontwaakt ook het leefmilieu op Nieuwjaar met een flinke kater. Daar zijn verschillende redenen voor : eerst en vooral blijft er een enorme afvalberg karton, papier en plastic achter na het afsteken van vuurwerk. Daarnaast gaat het afsteken van vuurwerk gepaard met een enorme uitstoot van schadelijke stoffen zoals kooldioxide, zwaveldioxide en zware metalen als lood en zink, die in de atmosfeer, het oppervlaktewater, de bodem en de riool terechtkomen.

www.hove.be