Op de grens van Hove, Lint en Boechout ligt er nog een prachtige open ruimte met veel landbouw, weinig verkeer en nog heel wat natuurwaarden. Het misschien meest bekende gebied in de Boshoek is het Uilenbos en aansluitende Bos van Moretus. Het ganse gebied is echter veel groter en ligt ongeveer gekneld tussen de Lintsesteenweg (verbinding Hove, Lint), de Duffelsesteenweg (Lier- Lint), de spoorlijn Boechout-Lier en de zuidelijke kant van de kern van Boechout. Enkele honderden hectaren relatief kleinschalig landschap met verscheidene interessante bosstructuren. Het gebied is qua natuurwaarden bijzonder waardevol met bronbossen en veel voorjaarsflora. Het herbergt tevens een grote populatie reeën die hier hun rust voedings- en voortplantingsgebied vinden van waaruit zij zich in alle windrichtingen verspreiden. Op het grondgebied van Hove staat er nog een oude geklasseerde boerderij (Gasthuishoeve) waar er een belangrijke populatie Boerenzwaluw voorkomt. Kortom, een te bewaren zone.
Maar het gebied is ook bedreigd. Het OCMW van Antwerpen is eigenaar van grote delen van het gebied, waaronder het Uilenbos en heel wat landbouwterreinen waaronder ook de geklasseerde Ganzenhoeve, en wil deze in de vitrine zetten. Maar ook de intensifiëring van de landbouw vormt een bedreiging en dreigt het gebied om te zetten in één groot maisveld en een maximale bemestingsdruk… .
Een gezamelijk project
De Natuurpunt afdelingen actief in dit gebied (Natuurpunt Oude Spoorweg, Natuurpunt Zuidrand, Land van Reyen en Natuurpunt Wielewaal-Lier) zetten daarom hun schouders onder een gezamenlijk project om het gebied te laten evolueren naar een landschapspark-Boshoek-Lauwerijkbeekvallei met aandacht voor natuur, een evenwichtige landbouw en recreatie. Het project past tevens in één van de hoofddoelstellingen van het door de provincie en lokale gemeenten opgezette “Landschapspark Zuidrand” (zie kaderstuk hierna) die ook tot doelstelling heeft de open ruimte ten zuiden van Antwerpen te vrijwaren. Natuurpunt heeft daarom aangeboden om faciliterend op te treden bij dit project.
Natuurpunt wenst de open ruimte te bewaren in evenwicht met de aanwezige landbouw. Een aan één gesloten groen- en natuurgebied scheppen met onder meer de oude loofbossen in Hove, Boechout, Lint, Lier en Duffel, is de hoofddoelstelling van dit project. Deze bossen zijn trouwens beschermd en zijn ecologisch zeer waardevol. De Boutersembeek-Lauwerijkbeek-Lachenenbeek en haar kleine zijbeekjes meanderen door zeer oude en unieke loofbossen en langs pareltjes van natte graslanden en moerasgebieden. Het gebied is uitermate belangrijk voor een groot aantal zeldzame plantensoorten die typisch voorkomen in erg oude ‘Ferraris’-bossen zoals Bosanemoon, Meiklokje, Sneeuwklokje, Aronskelk, Bosgeelster, Eenbes, enz … In en tussen deze bossen vinden we ook kenmerkende dieren zoals Ree, Vos, Bunzing, Buizerd, Havik, Bosuil, Kerkuil, Steenuil, vijf spechtsoorten, foeragerende ooievaars, Zwartkopmeeuwen, minstens zes soorten amfibieën, enz …
Focus op de bossen en de open ruimte
Natuurpunt Wielewaal (Lier) heeft met het Babbelkroonbos reeds een bosgebied in beheer (Lier). Dit en de overige bossen in deze zone behoeven, zeker via de Europese verplichtingen, dringend kwaliteitsvol beheer om het behoud te verzekeren. Natuurpunt wil een keten van hoogwaardige natuurgebieden en natuurverbindingen veiligstellen vanaf de Beekhoek in Lint, over het Uilenbos in Hove, het domein van Moretus (Hove-Boechout), de Melkkuip (Boechout), de bossen in de Boechoutse Boshoek en het Babbelkroonbos aan Hoog-Lachenen in Lier, tot aan de beemden langsheen de Nete in Duffel. Dit vereist natuurlijk een gezamenlijke aanpak over de grenzen van de Natuurpuntafdelingen heen. Vandaar dat de verschillende Natuurpuntafdelingen de handen samen uit de mouwen willen steken en elkander ondersteunen. De huidige landbouw kan in de streek natuurlijk zijn rol tot bewaker van de open ruimte blijven spelen al zullen we ze uitnodigen om na te gaan hoe we de ruilverkaveling en toename van de maisteelt een halt kunnen toeroepen om zo de landschappelijke, recreatieve en natuurwaarde van het gebied op een gezamenlijke en gebalanceerde wijze te behouden. Natuurpunt wil voor deze zone ook aandacht vragen voor bestaande trage wegen en waar mogelijk terug openstellen of nieuwe wandelwegen aanleggen, zodat iedereen kan genieten van een uniek stuk natuur dicht in de buurt.
Natuurpunt , www.zuidrand.be
Kaderstukje : het Landschapspark Zuidrand
Natuur en landschap in de Antwerpse Zuidrand
Ten zuiden van Antwerpen, maken de gemeenten Aartselaar, Boechout, Borsbeek , Edegem, Hemiksem, Hove, Kontich, Lint, Mortsel en district Wilrijk deel uit van het Landschapspark Zuidrand.
De open ruimte in de zuidrand wordt getypeerd door beekvalleien, kasteeldomeinen en hoeves die een rijk verleden herbergen. De provincie Antwerpen is, samen met 9 gemeenten, de Vlaamse overheid en verenigingen gestart met een landschapswerking die de gemeentegrenzen overstijgt.
Bedoeling van deze samenwerking is om de open ruimte in de Zuidrand te bewaren, op te waarderen en te verbinden zodat bewoners er kunnen van genieten. De levenskwaliteit ten zuiden van Antwerpen zal er aanzienlijk door verbeteren. Samen maken we werk van meer en betere ‘Beleefbare open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand’.
Er wordt gewerkt rond de thema’s milieu, natuur en landschap, landbouw, onroerend erfgoed, recreatie en toerisme. Op de onderstaande website van het Landschapspark tref je een mooi filmpje aan over de thema’s waar het Landschapspark Zuidrand aan werkt onder het moto ‘Beleefbare open ruimte in de Antwerpse Zuidrand’.
(http://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dlm/samenwerkingsverbanden/landschapspark-zuidrand.html )
Voor meer informatie kan je terecht bij Sabine Caremans, projectcoördinator Landschapspark Zuidrand, E-mail : sabine.caremans@provincieantwerpen.be – tel. 03 / 240.57.71.
Foto’s (c) Gazet van Hove.