MORTSEL
Verschillende actoren uit de erfgoedsector zetten in Mortsel een ambitieus plan op om de stad culinair beter op de kaart te zetten. Het persmoment in Hoeve Dieseghem op 9 januari jl. was dan ook een succes.
Vandaag willen koks, bakkers, leerkrachten, heemkundigen en bedrijfsleiders het waardevolle werk van de Mortselse Heemkundige Kring en de Academie voor de Streekgebonden Gastronomie dichter bij de mensen brengen. Een heuse ‘Postiljonroute’, uitgewerkt in verschillende thematische modules (landbouw, de kasteelkeuken, de rijke burgerkeuken en de grootkeuken), wil nieuwsgierige gastro-nomaden naar Mortsel brengen. In Lier mag het prettig zijn, in Antwerpen plezant, in Mortsel is het lekker en koppelen we heemkunde aan eet- en drinkcultuur.
Dirk Brentjens, Bruno Gastmans (MHK), Albert Van Wassenhove (ASG) en Michiel Tisson (van het gelijknamige restaurant aan de Prins Leopoldlei 106) zetten hun schouders onder een culinaire vertaalslag. Als oud-leerkracht verbonden aan het PIVA, ging Albert op zoek naar een gerecht uit het oudste Nederlandstalige gedrukte kookboek dat in het begin van de 16de eeuw verscheen. Hij herschreef het gerecht om een kapoen (gecastreerd haantje) te bereiden in een gele saus. Michiel Tisson trok zich terug in zijn keukenlabo en bereidde een filet van parelhoen op vel gebakken met witlof gestoofd in Oude Godje-bier, aubergineroom, gesauteerde champignons, kalfsjus en wortelaardappelpuree afgewerkt met melkerijboter. Zo wordt een heus Postiljonmenu op de kaart gezet. Bedoeling is om producten van eigen bodem te gebruiken, de ecologische voetafdruk laag te houden en een eerlijke keuken aan te bieden.
Raph Vekemans, oud-leerling PIVA, creëerde een Mortsels koekje in de vorm van een enveloppe. Hiermee geeft hij een knipoog naar de Mortselse Heemkundige Kring, die met haar landbouw- en kasteelroutes heemkunde koppelt aan eet- en drinkcultuur.
Voor de landbouwkeuken bakte Raph een eigen brood. Taarten kunnen op het erf niet ontbreken. Onze bakker leeft met de seizoenen en hoopt op regelmatige basis nieuwe producten op de markt te brengen.
Het Mortselse bier is ondertussen bekend en niet meer weg te denken in onze stad. Jan Beyens uit de Kaphaanlei in Mortsel werkt aan een eigen pastei bereid met een Oude Godje. De gevel van brouwerij ‘De Populieren’ verwijst naar de rijke biercultuur van de stad. Onze topslagers weten ons te verrassen !
Naast de kasteelkeuken wil de Mortselse landbouwmaaltijd het historische verhaal koppelen aan onze rijke tafelgeschiedenis.
Het stadsbestuur bestudeerde de uitgebreide studienota’s en zal het postiljonproject koppelen aan onze lokale economie. Fiets- en wandelmodules werden uitgewerkt en aangepast om de bezoekers van ‘die stad vooruit’ dichter bij hun verleden te brengen. Een verleden dat allerminst stoffig is, maar leuk, leerrijk en vooral lekker is !
Wil je ons erfgoed gastronomisch ontdekken, neem dan contact op met Dirk Brentjens (dirk.brentjens@telenet.be), die het project coördineert.