Op de gemeenteraad van 26 september jl. hield raadslid Jos Peeters (CD&V) een uitgebreid betoog over de vernieuwing van voet- en fietspaden en de netheid van onze gemeente.

sluikstorten-De-Ster
sluikstorten De Ster

Jos Peeters : “ In de meerjarenplanning 2014-2019 is het bestuur uiteindelijk geland op een realisatie van herstel/vernieuwing van tweeduizend vierkante meter voet- en / of fietspaden. In een recente perscommunicatie geeft het bestuur aan helemaal op schema te zitten. Het overzicht van reeds uitgevoerde en nog uit te voeren werken geeft toch enige ruimte tot kanttekening. Liefst 875 m2, bijna de helft van de voorziene jaaroppervlakte, wordt ingevuld door het vernieuwen van het dolomiet in het gemeentepark. Evident kan je op deze stappen en fietsen. Echtere, de geleverde inspanningen kunnen bezwaarlijk gelijk gesteld met de vernieuwing of het herstel van 875 m2 standaard fiets- of voetpad, noch naar geleverde inspanning, noch naar budgettaire impact.

Verder blijft er naar uitgevoerde structurele werken enkel nog een stukje Meylstraat en het rondpunt Jan Frans Gellyncklaan. Het fietspad rondpunt steekt nu wel schril af tegenover de dramatisch slechte kwaliteit van het veelvuldig, absoluut niet gecoördineerd, opengebroken fietspad J.F. Gellyncklaan richting Mechelsesteenweg. Veel andere voet- en fietspaden blijven in bijzonder slechte staat. Dit doet ons vragen stellen bij de wijze waarop de prioriteiten van aanpak vernieuwing en herstel worden vastgesteld. Eveneens stellen we ons vragen bij het uitvoeren van ietwat grotere projecten in eigen beheer. Niet omwille van de kwaliteit van uitvoering, noch omwille van de bekwaamheid en inzet van de eigen medewerkers. Wel omwille van de duurtijd van uitvoering en het concentreren van quasi alle gemeentearbeiders op één werkplaats voor één project, wat andere ingrepen in de gemeente ondertussen onmogelijk maakt, zonder de uitvoeringstermijn van het eerste project nog verder te verlengen. De Groenenborglei staat ook nog op het lijstje uit te voeren werken. De vele slecht onderhouden voet- en fietspaden, zetten ondertussen mee aan tot verminderde netheid, veelal in combinatie met welig tierend onkruid. Het slechte voorbeeld van het bestuur doet hier en daar ook Hovenaars het wat minder nauw nemen met onderhoud van het eigen voetpad. Ook in de nog nieuwe dorpskern leidt op alsmaar meer plekken een slechte opvolging van het herstel na werken tot verrommeling, onveilige situaties (valrisico) en duidelijke afbraak van de kwaliteit van het openbaar domein. Om over de bijna permanente vervuiling en het niet naar behoren functioneren van de fontein op het kerkplein nog te zwijgen. Concrete vragen : hoe worden de prioriteiten herstel voet- en fietspaden bepaald ? Wat mogen we in 2016 nog aan werken verwachten ? Is er al een oplijsting voor 2017 in opmaak ? Op welke basis opteert men voor uitvoering werken in eigen beheer ? Hoe pakt de gemeente het slechte herstel na werken aan ? Is er bij het bestuur enige ambitie om tot een properder Hove te komen ?”

P1030471
Mortselsesteenweg / Frank Swaelenlei

 

Naast de burgemeester en schepenen had ook gemeenteambtenaar Joos Gysen, diensthoofd Technische dienst, plaatsgenomen achter de tafel. Hij mocht een antwoord geven op deze vragen. Joos Gysen :Er is een masterplan B. In 2016 komt de Mortselsesteenweg deel 2 aan de beurt. In 2017 de Lintsesteenweg, Mortselsesteenweg deel 2 wat het fietspad betreft. In 2018 de Gellyncklaan fietspad en voetpad. Steeds in synergie met de nutsmaatschappijen. De fontein aan de kerk wordt door de ploeg groen aangepakt. De veegwagen is zes weken buiten dienst geweest. Men zou de veegwagen best vervangen.”

P1030475
Geelhandlaan

Volgens het groen-linkse raadslid Jo Ampe zijn er bij werken in de Edegemsestraat drie beuken zwaar aan hun wortels geraakt. “Deze beuken zijn ten dode opgeschreven. Er is in Hove ook een probleem van signalisatie door de vele werken.”

Hoveberg
Hoveberg : beukenwortels geraakt bij werken

Foto’s © Gazet van Hove – coverfoto Jan-Frans Gellyncklaan 2016 .