In Circus Media geeft auteur Thierry Debels een kijk achter de journalistieke schermen van de nieuwstent.

door Sander Carollo – www.doorbraak.be .
Circus Media is de tweede uitgave van Uitgeverij Polemos. Deze nieuwe uitgeverij richt zich op ‘de geëngageerde burger met interesse in politiek, economie en cultuur’. Polemos is een project van weekblad ’t Pallieterke, dat eind vorig jaar ook al de nieuwssite sceptr.net lanceerde. In Circus Media laat de ervaren freelance journalist Thierry Debels zijn licht schijnen op het reilen en zeilen in de media. Debels is royaltywatcher, gespecialiseerd in financiële economie en doceert aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Debels schreef al boeken over financiën en het koningshuis, waaronder Vorstelijk vermogen (2014) en publiceert onder meer in Dag Allemaal’t Pallieterke en Sceptr.
P1040180
Vanuit zijn eigen ervaringen schrijft hij in dit pocketboek (160 pagina’s) verhalen/anekdotes van telkens een à twee pagina’s lang, die telkens beginnen met een intrigerend citaat. We geven er enkele mee. ‘Elke krant bestaat uit evenveel woorden, of er nu nieuws is of niet’ (Henry Fielding, Engels roman- en toneelschrijver), ‘Slechte journalistiek is het artikel van uw collega’ (Gaston Durnez, Vlaams journalist) en : ‘Zonder een foto geloven mensen iets maar half. Met een foto geloven ze het voor duizend procent, ook al is de foto een complete leugen’ (Edward Adams, Amerikaans persfotograaf). De citaten blijven bij en door de korte stukjes, veelal persoonlijk getint, leest het aangenaam. Je kan het boek in één ruk uitlezen en nog meer willen, alsof je wil verder eten nadat je zak chips op is. Circus Media is een lekkere snack, maar geen volwaardige maaltijd. Als lezer blijf je ook ietwat op je honger zitten. Het boek is door de samenstelling van de vele korte stukken geen essay of een systematische analyse over media en journalistiek. Al kan de lezer na het lezen van Circus Media uit aangewakkerde interesse natuurlijk ook diepgravendere lectuur gaan raadplegen. Het boek is alleszins interessant om te lezen en een aanrader voor bijvoorbeeld studenten journalistiek en al wie zich interesseert in de media.
radio Uylenspiegel
Frans-Vlaanderen
Debels hekelt ‘de vervlakking van de zogenaamde kwaliteitsmedia en het wegwerken van ongewenste feiten door de welig tierende politieke correctheid’. Dat komt in dit boek naar voren. Ook geeft hij een kijk in zijn eigen manier van werken en geeft hij mee hoe het er in de harde en competitieve journalistieke wereld aan toegaat. Zo raadt hij iedere journalist aan om als freelancer te schrijven. Maar Debels noteert ook : ‘Zelf heb ik tot scha en schande geleerd dat je als freelancer doorgaans behandeld wordt als een hond.’ Hij schreef ooit boekbesprekingen voor een zakenblad, maar plots hield de samenwerking op. Zonder reden. Debels zat op de boekenbeurs eens naast professor emeritus economie Jef Vuchelen en hem overkwam hetzelfde. Vooral de manier waarop de samenwerking stopte deed hem pijn. Na twintig jaar in de media concludeert Debels overigens dat de media zowel beter als slechter zijn geworden. Aan de ene kant zijn de mainstream media slechter geworden, meent hij. Aan de andere kant gebruikt Debels sociale media zoals Twitter omdat daar informatie kan doorstromen die anders door de mainstream media gefilterd zou worden.
Afbeeldingsresultaat voor Circus media

 Thierry Debels, Circus Media. Over nepnieuws, politieke correctheid en mediamanipulatie, Uitgeverij Polemos, 2017, 160 blz., 10 €, ISBN nummer : 978 90 826 7790 4.
Foto’s (c) Gazet van Hove.