Defensieminister misleid door wapenboer

www.doorbraak.be – door Pierre Therie .

De F-35A zou maar 80 miljoen euro kosten, zo had Lockheed Martin Defensieminister Steven Vandeput wijsgemaakt. Nu we het ‘final offer’ van de Amerikaanse regering kennen blijkt dat ‘fake news’ te zijn. Lees hier de volledige tekst van de officiële offerte. Even herinneren : er werd zo’n 3.5 miljard voorzien voor de aankoop van de F-35A. A rato van de voorspelde 80 miljoen voor één vliegtuig betekende dat een totaal van 2.7 miljard euro. Restte dus ongeveer 800 miljoen voor het initiële basispakket : training, basisuitrusting vliegtuig en ICT, wisselstukken …

Een geschatte kostprijs

Nu blijkt dat de 34 vliegtuigen inclusief het basispakket 6.53 miljard dollar, of 5.35 miljard euro zullen kosten. Dat is dus 2 miljard euro méér dan oorspronkelijk werd begroot (en aangekondigd in het parlement). Of die verhoging nu zit in de naakte prijs van het vliegtuig of in het bijgeleverd basispakket, is niet onbelangrijk maar te ingewikkeld om in dit korte bericht uit te leggen. In elk geval gaat het om een ‘estimated’ kost en vermits men in offertes altijd de minimum kostprijs opgeeft, is de kans zeer groot dat het nog méér zal zijn.

Halveren aantal zoals Nederland

zot doen met andermans (Vlaams) geld is gewoon onbetamelijk

Wanneer men het voorgestelde budget aanhoudt, dan is er maar geld voor tweeëntwintig (22 i.p.v. 34) vliegtuigen. Dat is precies wat er gebeurde in Nederland: van de 80 geplande konden zelfs de helft niet betaald worden. Nederland gaat nu voor 37 exemplaren en hoopt vooral dat België ook kiest voor de F-35A, want dan zullen zij daar de meeste voordelen van plukken. Zo hebben Nederlanders het graag, en de Vlamingen, meneer ? Wel die zullen, net zoals bij de aankoop van de F-16, het overgrote deel van de factuur betalen. Gek zijn doet geen zeer, maar zot doen met andermans (Vlaams) geld is gewoon onbetamelijk.

Minister Steven Vandeput

Limburgse grootheidswaan

Het zou natuurlijk kunnen dat de Luchtmacht die geconcentreerd zit in Limburg mag rekenen op de gulle steun van de al even Limburgse defensieminister en men toch die 34 exemplaren bestelt. Dan schuift men een factuur van MINSTENS 5,35 miljard door naar de volgende regeringen.

Landmacht en Zeemacht de dupe

In elk geval betekent de keuze voor de zeer dure F-35A dat men ofwel de Landmacht en Zeemacht op droog zaad zet gedurende meer dan tien jaar of dat men het defensiebudget voor de aankoop moet verhogen met twee miljard. Let wel, daarin zijn de werkingskosten die geschat ongeveer twintig miljard euro zullen bedragen én de aankoop van de zeer dure bewapening NIET inbegrepen ! Om deze scheeftrekking te compenseren zullen nog eens een bijkomend tiental miljard nodig zijn.

En dat alles voor een vliegtuig dat nog niet eens operationeel is, en dat bij operaties niet mag of kan worden ingezet zonder de toelating van een wapenboer, Lockheed Martin en de USA !

Zeemacht slachtoffer van dure Amerikaanse vliegtuigen ?

Foto’s © Gazet van Hove.